Cu un an nou 2024, care își așteaptă în prag o insistent anunțată revoluție tehnologică, vom fi, probabil, protagoniștii unei plimbări palpitante prin peisajul în continuă evoluție al tehnologiei. În timp ce tendințele familiare precum 5G și AI își continuă ascensiunea, avangardiștii sunt pregătiți să pornească pe căi neexplorate – calculul neuromorphic (o ramură a calculului care se inspiră din creierul uman), internetul spațial (acces la internet prin satelit), biohacking (biologia do-it-yourself) și altele care, pentru omul obișnuit, nu sunt noțiuni la îndemână. Să parcurgem însă tendințele anului 2024 în materie de sănătate – un domeniu de interes general, despre care Platforma Vocal Media consideră că „ne vor schimba viața“.
Medicină personalizată
Medicina personalizată devine rapid o abordare tot mai importantă în diagnosticarea și tratarea multor boli umane. Acest tip de medicină sugerează o abordare terapeutică orientată mai mult pe tratamentul individual decât pe cel al unor grupe de pacienţi, bazată pe unicitatea clinică, genetică și genomică a fiecărui individ. Pe scurt, medicamentul corect pentru ţinta corectă, la pacientul potrivit şi în doza corectă! Medicina personalizată poate fi definită şi ca folosirea datelor genomice şi moleculare pentru o mai bună aplicare a tratamentului ţintit, pentru a facilita descoperirea şi testarea clinică de noi produşi/ medicamente, dar şi pentru a ajuta la determinarea predispoziţiei unei persoane la o anumită boală.
Inteligență artificială
Inteligența artificială (AI) este deja folosită într-o varietate de aplicații de asistență medicală, cum ar fi recunoașterea imaginilor, descoperirea medicamentelor și monitorizarea pacienților. În 2024, ne putem aștepta să vedem utilizări și mai inovatoare ale inteligenței artificiale în domeniul sănătății. Algoritmi mai buni de învățare automată (ML), mai mult acces la date, hardware mai ieftin și disponibilitatea 5G au contribuit la aplicarea din ce în ce mai mare a AI în industria sănătății, accelerând ritmul schimbării. Tehnologiile AI și ML (Artificial Intelligence și Machine Learning) pot analiza volume enorme de date de sănătate – de la fișele de sănătate și studiile clinic, la informații genetice – și le pot analiza mult mai rapid decât oamenii. AI ar putea fi folosită pentru a dezvolta noi medicamente pentru diverse boli și, deasemenea, pentru a oferi planuri de îngrijire personalizate pentru pacienți.
Îngrijire virtuală
Îngrijirea virtuală, cunoscută și sub denumirea de telemedicină, anulează distanțele, utilizând tehnologia pentru a oferi servicii de asistență medicală. Acestea includ servicii precum consultații video, monitorizare de la distanță și prescriere online de rețete. Îngrijirea virtuală devine din ce în ce mai populară, deoarece permite pacienților să acceseze anumite servicii medicale din confortul propriei case.
Medicină genomică
Medicina genomică este o disciplină medicală relativ nouă, bazată pe studiul variațiilor ADN de la un om la altul, corelate cu simptomele și condițiile medicale ale fiecăruia într-un anume moment. Medicina genomică permite tratamente personalizate pentru fiecare pacient în parte. Informațiile genomice permit alegerea schemei de tratament care a mai dat rezultate în contexte similare din punct de vedere genetic. Sunt create medicamente sau variante de medicamente destinate unor grupuri țintă mai mici, dar cu rezultate mult mai bune și efecte adverse mult mai puține. Medicina genomică permite identificarea persoanelor expuse riscului de a dezvolta anumite boli.
Nutriție de precizie
Nutriția de precizie țintește îmbunătățirea sau menținerea sănătății prin recomandări nutriționale personalizate, rezultate din datele individuale de ordin genetic, fenotipic, medical și nutrițional. Conceptul pornește de la ideea că diferiți oameni răspund la diferite alimente în mod diferit. Nutriția de precizie și tehnologia care o secondează pot ajuta la îmbunătățirea sănătății și, nu în ultimul rând, la prevenirea bolilor.
Medicină funcțională
Medicina funcțională sau medicina care tratează bolnavi, nu boli, devine tot mai populară în toată lumea datorită orientării sale către pacient și către cauza afecțiunii, nu către efectele acesteia. Medicina funcțională îmbină cele mai noi instrumente și tehnnologii de diagnostic folosite de medicina convențională cu cele mai noi metode de testare, care ajută la identificarea dezechilibrelor aflate la originea tuturor bolilor cronice. Orientată către prevenție, medicina funcțională este proactivă, personalizată și încurajează pacienții să aibă un rol activ în starea lor de bine. O altă latură extrem de apreciată a medicinii funcționale este abordarea holistică, corpul uman fiind privit ca un singur sistem integrat, iar factorul determinant în sănătatea oamenilor fiind stilul de viață corect, cu o dietă sănătoasă, exerciții fizice, o bună gestionare a stresului etc.
Mindfulness
Mindfulness este practica de a acorda atenție momentului prezent fără a judeca. Se consider că practicarea Mindfulness ajută la reducerea emoțiilor și gândurilor negative, promovând în același timp emoțiile pozitive, vizând zona creierului responsabilă de reglarea emoțională. Oamenii de știință cercetează tot mai frecvent mindfulness ca un tip de psihologie pozitivă, datorită beneficiilor imense pe care le are asupra tulburărilor de dispoziție. Acesta poate fi un instrument puternic pentru îmbunătățirea sănătății mintale și fizice. În 2024, ne putem aștepta să vedem din ce în ce mai mulți oameni care folosesc tehnici de mindfulness pentru a gestiona stresul, a îmbunătăți somnul și a reduce durerea.
Dispozitive portabile
Dispozitivele purtabile, cum ar fi trackerele de fitness și ceasurile inteligente, devin din ce în ce mai populare. Aceste dispozitive pot urmări o varietate de valori de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac, somnul și pașii parcurși. Datele înregistrate pot fi folosite pentru a monitoriza starea de sănătate, în antrenamentele sportive / fitness sau pentru a identifica potențiale probleme de sănătate.
Rețele sociale inovate
Rețelele sociale sunt deja folosite de furnizorii de asistență medicală pentru a intra în legătură cu pacienții, a împărtăși informații și pentru a oferi sprijin. În 2024, se așteaptă apariția unor variante inovatoare de utilizare a rețelelor sociale în domeniul sănătății. De exemplu, rețelele sociale ar putea fi folosite pentru a oferi informare și educație pacienților sau pentru a conecta pacienții cu grupuri de sprijin.
Importanța prevenției
Prevenția, cunoscută și sub numele de medicină preventivă, este întotdeauna mai bună decât vindecarea și însumează măsuri, metode și mijloace de întârziere sau suprimare a posibilității de apariție a unor boli. Pentru 2024, se preconizează ca asistența medicală să pună un accent mai mare pe prevenție. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite, principalii factori de îmbolnăvire fiind dieta dezechilibrată, inactivitatea fizică și fumatul. Iată de ce schimbarea stilului de viață poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate și longevitatea.