Suntem deja pe valul lui 2024. Este un an nou, un nou început și momentul perfect pentru a ne concentra pe noi înșine, pe sănătatea noastră și pe propria stare de bine. Mulți dintre noi suntem acum sub vraja și presiunea așa-numitelor rezoluții de Anul Nou (să tolerăm acest mic barbarism sau să-l înlocuim cu oricare dintre cuvintele decizie, obiectiv, promisiune, hotărâre etc., după preferință). Știind că, în general, cea mai importantă dorință a majorității românilor se referă la sănătate, este, fără îndoială, oportun să vorbim despre rezoluțiile privind longevitatea, care nu se referă doar la pierderea în greutate sau la obișnuitele abonamente la o sală de fitness, ci mai ales la acele schimbări profunde și semnificative care ne pot transforma cu adevărat viața. Călătoria de longevitate începe cu noi înșine – alegerile noastre, sănătatea noastră și starea noastră generală de bine. De ce nu am face din 2024 anul în care cu toții am făcut un pas semnificativ către o viață mai sănătoasă și mai fericită?
CUM SĂ RĂMÂNEM FIDELI REZOLUȚIILOR ASUMATE PENTRU 2024
Chiar dacă nu uităm nicio clipă de promisiunile de an nou pe care ni le facem, statisticile arată că, de cele mai multe ori, ne întoarcem destul de repede la vechile obiceiuri. Care ar fi secretul pentru a reuși să ne respectăm rezoluțiile de longevitate pentru acest nou început? Rezultatele, mai ales când vorbim despre longevitate și starea de bine, nu sunt ceva ce se poate realiza peste noapte. Alegerile și pașii pe care îi facem pentru o viață mai sănătoasă trebuie să fie rezultatul unui angajament serios, dus la bun sfârșit cu răbdare. Psihologii ne sfătuiesc să începem cu mici schimbări adaptate corpului și rutinei noastre, cărora să le rămânem consecvenți. „În timp, veți observa cum micile schimbări pot avea un impact mare asupra vieții de zi cu zi și asupra stării noastre generale“, asigură cercetătorii companiei neerlandeze Purovitalis, specializate pe produse, suplimente alimentare si servicii care promovează un stil de viață sănătos:
- Pași mici, schimbări mari
Concentrați-vă pe schimbări minuscule. Dacă rezoluția de longevitate implică să faceți mai multă mișcare, începeți cu doar câteva minute de exerciții în fiecare zi. Obiceiurile mici sunt mai ușor de întreținut și pot duce, cu timpul, la schimbări mari.
- Evidență și atractivitate
Faceți astfel încât subiectul rezoluției să fie cât se poate de vizibil și de atractiv. Amenajați-vă mediul în care trăiți de așa manieră încât noile obiceiuri să fie evidente. Dacă vreți, spre exemplu, să citiți mai mult, păstrați o carte pe noptieră. Dacă o îndeletnicire este atractivă, cel mai probail, va fi asociată cu sentimente pozitive.
- Cursă sau finish
Concentrați-vă mai degrabă pe parcursul călătoriei, decât pe obiective! De exemplu, dacă rezoluția prevede să slăbim, cel mai mult ar trebui să ne preocupe dezvoltarea unei rutine de alimentație sănătoasă. A face o obsesie pentru cântar nu ajută nici pe departe la fel de mult.
- Asociere și obiceiuri
Asociați un nou obicei cu o rutină existentă. Dacă doriți, de pildă, să practicați recunoștința, luați în considerare să o faceți imediat după ce vă spălați pe dinți dimineața. Această asociere poate duce la un automatism și, în acest mod, vă va fi mai ușor să vă amintiți și să păstrați noul obicei.
- Progres și consecvență
Urmăriți cu atenție progresele pe care le faceți și rămâneți consecvenți: utilizați un instrument de consemnare sau un jurnal. Înregistrarea progreselor poate fi incredibil de motivantă. Amintiți-vă, consecvența este esențială -pierderea unei zile nu este o problemă, dar încercați să nu ratați de două ori la rând.
Aceste strategii, atunci când sunt aplicate cu atenție, pot crește semnificativ șansele de a menține rezoluțiile de Anul Nou privind longevitatea și de a le transforma în bune practici de durată.
6 REZOLUȚII DE ANUL NOU PENTRU LONGEVITATE
- M-am hotărât să urmez noi terapii
Care este cel mai bun mod de a începe 2024 dacă nu îmbrățișând acest sezon rece? Terapia prin expunere la frig este o practică ce implică scufundarea în temperaturi scăzute. Pentru cele mai bune rezultate, temperatua ar trebui să fie de 7 până la 14 grade Celsius. Această formă de terapie oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Unele dintre ele oferă sprijin imunitar, stimulează starea de spirit, îmbunătățesc circulația și reduc inflamația. Este recomandat să se înceapă cu dușuri reci scurte și să se crească expunerea treptat.
- Am decis să reduc aportul de calorii
Ne îngrășăm adesea pentru că suntem mereu ocupați. Muncim mult, sărim peste masa de prânz pentru a putea termina toate treburile zilnice, așa că ne rămâne mult prea puțin timp pentru a lua masa cum se cuvine și a ne hrăni corespunzător. Pentru că ne grăbim mereu, nu observăm că suntem deja sătui, continuăm să ronțăim și ajungem să mâncăm prea mult.
A mânca în mod înțelept înseamnă a-ți face timp pentru a te hrăni fără a te îndeletnici simultan și cu alte lucruri și înseamnă a-ți rezerva timp pentru a te bucura de mâncare. Este vorba despre a te ridica de la masă atunci când te simți cel mai bine, nu când s-a instalat neplăcuta senzație de preaplin. De asemenea, este fundamental să fim atenți la calitatea alimentelor pe care decidem să le consumăm în fiecare zi. Nu uitați să acordați prioritate fructelor, legumelor, proteinelor slabe, cerealelor integrale și grăsimilor sănătoase. Fiecare masă ar trebui să fie o ocazie de a vă alimenta corpul cu vitamine, minerale și nutrienți care sporesc energia, îmbunătățesc starea de spirit și sănătatea generală.
Dacă aveți chef să încercați, postul intermitent este, conform unei bune părți a comunității nutriționiștilor, un instrument puternic de longevitate, cu numeroase beneficii. Nu este doar o tendință alimentară, este un instrument puternic care joacă un rol important în călătoria de longevitate. Când postim, corpul începe un proces numit autofagie – curățarea celulelor deteriorate deschizând calea pentru regenerarea acestora. Integrați un post intermitent sănătos cu Spermidină – un compus bioactiv natural care provine dintr-un extract de germeni de grâu, conceput pentru a sprijini autofagia și a promova reînnoirea celulară.
- Vreau să fac mișcare regulat
Exercițiile fizice sunt extrem de importante dacă ne dorim să rămânem sănătoși. Nu trebuie să apelăm la sport doar pentru a slăbi sau a ne menține greutatea corporală, ci și pentru a avea o inimă sănătoasă, pentru a reduce riscul de boli de inimă și diabet, pentru a ne simți mai fericiți și, în general, pentru a trăi mai mult și mai sănătos. Specialiștii în Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână. Este imposibil ca din multitudinea de variante existente să nu găsiți o activitate sportivă care să vi se pară distractivă. Așadar, alegeți tipul de exercițiu fizic care vă place, pentru că este important să așteptați cu nerăbdare sesiunile de exerciții. Astfel, vă veți simți bine și veți elibera mai ușor stresul cotidian.
- Îmi doresc să mă hidratez mai bine
Deși apa este un nutrient indispensabil pentru viață, importanța ei este adesea trecută cu vederea în tumultul zilelor care se derulează cu atâta repeziciune. Știm că este foarte important să bem apă în cantități suficiente, dar uneori uităm sau neglijăm să o facem. Știați că un studiu derulat de cercetătorii Universității din statul Illinois, SUA, spune că doar consumul a 1-3 pahare de apă în plus pe zi poate ajuta la pierderea a până la 200 de calorii? În plus, o hidratare corectă menține un aspect al pielii tânăr și sănătos și contribuie la reducerea toxinelor din organism. Când nu bem suficientă apă, ne putem simți obosiți, iar creierul nostru nu funcționează la fel de bine. Apa este, de asemenea, cheia pentru digerarea alimentelor, pentru ca nutrienții să ajungă în corpul nostru exact acolo unde trebuie și chiar pentru a respira corect.
- Promit să am grijă de sănătatea mea emoțională
În călătoria noastră către longevitate, trebuie să ținem cont de faptul că sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică. Ar fi minunat dacă am fi luat cât mai mulți decizia ca anul acesta să avem grijă cu adevărat de sănătatea noastră mintală și emoțională. Ne lăsăm prea mult angrenați în dinamica vieții și uităm adesea să ne ascultăm corpul și mintea și să înțelegem ce încearcă ele să ne transmită. Practici precum meditația și petrecerea timpului în natură pot avea un impact profund asupra stării mentale. Tot așa, cultivarea relațiilor și conexiunilor pozitive poate duce la o viață mai fericită și mai lungă.
- Îmi doresc să dorm ca un copil
Dormitul suficient este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a rămâne sănătos. Este ca și cum ne-am lăsa corpul să se odihnească și să acumuleze energia de care va avea nevoie mai târziu. Numărul optim de ore pe care un adult ar trebui să le doarmă pe noapte este de 7 până la 9. Un somn bun, care respectă toate condițiile, determină creierul să funcționează mai bine, contribuie la menținerea sănătății inimii, protejează sănătatea corpului în ansamblu și, nu în ultimul rând, ne face să ne simțim mai fericiți. Așa stand lucrurile, de ce nu ne-am dori un somn bun în fiecare noapte? Pentru a dormi mai bine, specialiștii în igiena somnului ne încurajează să încercăm să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore în fiecare zi. Un ambient liniștit, confortabil și renunțarea la orice ecran de dispozitiv electronic înainte de culcare contribuie, de asemenea, la calitatea somnului de noapte. Cantitatea potrivită de somn ne ajută să ne simțim mai bine în fiecare zi. Oare câți dintre noi nu și-au început noul an cu o noapte bună de somn?
Concluzie
Trăim un context în care călătoria din 2024 către o viață mai lungă și mai fericită înseamnă, mai mult ca oricând, să avem grijă de corpul, mintea și emoțiile noastre în mopd holistic. A ne bucura de o viață mai lungă și mai bună înseamnă a face alegeri bune acum, pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși à la longue.