Un studiu japonez recomandă produsul wasabi, condiment este gustos şi util pentru puterea sa antiinflamatoare şi care pare să aibă şi efecte benefice asupra memoriei.
Wasabi nu este doar condimentul cu aromă puternică care însoţeşte sushi-ul, ci şi un aliat preţios pentru sănătate. Datorită proprietăţilor sale antibiotice şi antiinflamatoare, wasabi-ul îi poate ajuta pe cei care practică activitate fizică să lupte împotriva infecţiilor şi proceselor inflamatorii rezultate, în urma efortului.
Şi pare să fie de ajutor cu memoria: un studiu realizat în Japonia sugerează că această rădăcină verde îmbunătăţeşte atât memoria pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
„Ştiam din studiile anterioare pe animale că wasabi este benefic pentru sănătate”, a recunoscut Rui Nouchi, autorul studiului şi profesor la Universitatea Tohoku, într-un interviu. „Dar ceea ce ne-a surprins cu adevărat a fost cât de vizibile au fost îmbunătăţirile”.
Principala componentă „activă” a wasabi-ului japonez este o substanţă biochimică numită 6-MSITC, un cunoscut antioxidant şi antiinflamator.
Studiul a implicat 72 de indivizi sănătoşi, de ambele sexe şi cu vârsta cuprinsă între 60 şi 80 de ani: jumătate dintre aceştia au luat 100 de miligrame de extract de wasabi înainte de culcare, în timp ce restul au primit un placebo.
Nu e uşor de obţinut
După trei luni, grupul tratat cu rădăcină a înregistrat îmbunătăţiri „semnificative” în două aspecte ale cogniţiei, memoria pe termen scurt şi memoria episodică pe termen lung. Cu toate acestea, nu s-au observat îmbunătăţiri în alte domenii ale cogniţiei, cum ar fi controlul inhibitor (abilitatea de a rămâne concentrat), funcţiile executive sau viteza de procesare.
Cei care au primit tratamentul cu wasabi şi-au văzut scorurile de memorie episodică crescând în medie cu 18% şi au obţinut la teste cu 14% mai mult decât grupul placebo.
Motivul ar putea fi găsit în prezenţa 6-MSITC, care reduce inflamaţia şi nivelul oxidanţilor din hipocamp, zona creierului responsabilă de funcţia memoriei şi, prin urmare, creşte plasticitatea neuronală.
Originar din Japonia, wasabi este greu de cultivat. Planta din care se obţine durează aproape 2 ani pâna ajunge la maturitate şi necesită conditii precise de temperatură, umbră, pietriş şi apa.
Aceasta înseamnă că un wasabi bun poate costa chiar mai mult decât peştele pe care îl însoţeşte în farfurie. Printre altele, wasabi-ul adevărat trebuie consumat în stare proaspătă, ras la masă înainte de consum.