Există nenumărate sugestii online pentru diete şi regimuri nutriţionale care promit să-ţi schimbe corpul şi să te facă să slăbeşti. Cea mai bună soluţie este, evident, să contactaţi un nutriţionist care poate găsi cea mai bună dietă pentru fiecare persoană în parte. Un grup de medici şi nutriţionişti a întocmit un clasament al celor mai bune diete, pe baza riscurilor şi beneficiilor, sustenabilităţii pe termen lung, a valorilor nutriţionale pe care le include, evaluând şi punctele forte şi punctele slabe. Mai jos vedem clasamentul celor mai bune 15 diete create de panelul de experţi US News.
Pe primul loc în opinia nutritioniştilor se află Dieta Mediteraneană, care combină calitatea vieţii şi alimentaţia şi se bazează pe o piramidă alimentară cu 1-2 porţii de fructe, 2 porţii de legume, paste, pâine, orez şi cereale la bază, pentru 1- 2 porţii pe zi.
La al doilea nivel se afla laptele şi produsele lactate, uleiul de masline, ierburi, condimente, usturoi, ceapă, nuci, seminţe şi măsline cu consum zilnic. Este însoţită de un stil de viaţă care implică un consum mare de apă, activitate fizică, sezonalitate, produse locale şi mai ales convivialitate. Dieta mediteraneană este bună pentru inimă, reduce bolile cardiovasculare şi apariţia diabetului de tip 2 şi promovează longevitatea.
Pe locul doi în clasamentul dietelor recomandate de nutritionişti se află Dieta Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension), o dietă împotriva hipertensiunii. Dieta Dash sugerează renunţarea la fumat, eliminarea alcoolului, a sării de masă şi a alimentelor conservate în sare. În centru sunt fructele, legumele, derivatele din lapte cu conţinut scăzut de grăsimi, cerealele integrale, împingerile pentru reducerea sau reducerea grăsimilor animale, carnea roşie.
Pe locul trei se află Dieta MIND, care este bună pentru creier şi performanţa cognitivă. Accentul este pus pe consumul de fructe, în principal fructe de pădure şi fructe roşii, legume cu frunze verzi, nuci, ulei de măsline, cereale integrale, peşte, fasole de 4 ori pe săptămână şi carne de pasăre de 2 ori pe săptămână şi limitează carnea roşie, prăjită, dulcele.
Pe locul patru se află dieta clinică Mayo, un program de 12 săptămâni care urmăreşte să stabilească reguli pentru sănătatea nutriţională şi ne împinge să eliminăm obiceiurile proaste precum consumul de carne în exces, consumul de gustări, altele decât fructele şi legumele, mâncatul prea mult la restaurant. Obiceiurile bune includ activitatea fizică, consumul de fructe şi legume şi consumul de grăsimi bune.
Pe locul cinci în clasamentul celor mai bune diete potrivit experţilor, regăsim Dieta Flexitarian, cunoscută şi sub denumirea de semi-vegetariană: poţi fi vegetarian de cele mai multe ori, dar răsfăţă-te cu un hamburger sau friptură din când în când. În centru plasează alimente vegetale precum legume proaspete şi fructe, apoi de preferinţă cereale integrale, urmate de leguminoase şi seminţe oleaginoase, în cele din urmă ouă şi produse lactate. Carnea şi peştele pot fi introduse flexibil şi nu trebuie să depăşească 10% din necesarul săptămânal. Permite mâncare confortabilă, dar cu moderaţie şi vă încurajează să limitaţi dulciurile şi zaharurile adăugate.
6 – Dieta Weight Watchers: îşi propune să schimbe obiceiurile pentru a duce la pierderea în greutate, are o componentă socială puternică şi încurajează oamenii să se alăture grupurilor.
7 – Dieta volumetrică: împarte alimentele în 4 grupe după densitatea calorică, scopul este ca stomacul, în ciuda ingerării alimentelor hipocalorice, să aiba senzatia de saturaţie. La densitate mică găsim fructe şi legume fără amidon, lapte, la densitate mare pâine, ciocolată, fructe uscate.
8 – Dieta Antiinflamatoare Dr. Weil: include între 2000 si 3000 de calorii, în funcţie de persoană, este formată din 40-50% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 20-30% proteine, foloseşte leguminoase, fructe, cereale integrale, salbatice. somon, macrou, hering, fructe galbene şi portocalii, legume cu frunze verzi.
9 – TLC (acronim pentru Therapeutic Lystile Changes): are ca scop scăderea colesterolului prin reducerea grăsimilor saturate din alimentatie, bazată pe legume, fructe, produse lactate, carne slabă şi cereale cu moderaţie.
10 – Vegană: foarte bine cunoscută şi presupune eliminarea tuturor alimentelor de origine animală.
11 – Ornish Diet: este pe bază de plante şi fără gluten, sărac în grăsimi, pe bază de fructe, legume, cereale integrale, soia, produse lactate.
12 – Dieta Pritikin: este pe bază de plante, creată în 1976, şi este împărţită în elemente go precum fructe, legume şi leguminoase; prudenţă cu cerealele; nu mai includeţi carnea şi uleiurile vegetale.
13 – Dieta Zone: se bazează pe o proporţie precisă de carbohidraţi, proteine şi grăsimi şi se învârte în jurul regulii de 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsimi.
14 – Noom: o dietă care împinge utilizatorul să fie conştient de obiceiurile alimentare, este o aplicaţie care sfătuieşte utilizatorii ce să mănânce în funcţie de culori.
15 – Dieta pe bază de plante: predominant vegetariană, potrivită pentru diabetici şi fără gluten.