Într-o zi cu vânt puternic și temperatură sub zero grade Celsius, cui nu i-ar fi poftă de o ciocolată fierbinte cu frișcă sau de o farfurie aburindă cu paste și brânză? În anotimpul rece, corpul are nevoie de mai multe calorii pentru a-și menține constantă temperatura optimă, decât în perioadele cu temperaturi blânde. Totuși, acest lucru nu trebuie să ne îndepărteze de planul nostru alimentar, mai ales dacă urmăm o dietă mediteraneană.
Bogată în antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii, dieta mediteraneană promovează longevitatea prin scăderea riscului de boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Este o opțiune foarte bună pe tot parcursul anului, deoarece ingredientele sale principale – verdețuri proaspete sau congelate, legume rădăcinoase, citrice, somon, fasole, cereale integrale, fructe de pădure, iaurt grecesc, nuci și ulei de măsline extravirgin – sunt întotdeauna disponibile. Iată câteva dintre alimentele sănătoase care pot fi ușor incluse în dieta din această iarnă, conform dr. Tara Joyce, specializată în Psihologie și Științele nutriției.
- VERDEȚURI
Verdețuri pe timp de iarnă? Da! Spanacul congelat și varza kale sunt la fel de bune congelate pe cât sunt atunci când sunt proaspăt recoltate. Sunt surse excepționale de vitamina C – un stimulent al sistemului imunitar, vitamina K – cea care ajută la coagularea sângelui și vitamina A, importantă pentru vedere. Desigur, trebuie mâncate calde!
- RĂDĂCINOASE
Legumele rădăcinoase precum sfecla, morcovii, păstârnacul, țelina sau napii sunt abundente în timpul lunilor de iarnă și pline de nutrienți esențiali, inclusiv beta-caroten și vitaminele C și A, care oferă sistemului imunitar stimulul de care are nevoie pentru a proteja de răceli și gripă.
- CITRICE
Vitamina C întărește atât sistemul imunitar, cât și starea de spirit. Sursele tradiționale includ citrice, cum ar fi portocalele, grapefruitul și lămâile. Căpșunile, mango și kiwi sunt, de asemenea, bogate în vitamina C.
- ALIMENTE BOGATE IN VITAMINA D
Alimentele bogate în vitamina D sunt esențiale în lunile întunecate de iarnă. Somonul este o sursă excelentă de vitamina D, la fel ca și gălbenușurile de ou, cerealele fortificate, laptele și ciupercile shitake.
- FASOLE
Fasolea de diferite tipuri, dar și alte leguminoase, cum ar fi năutul (cunoscut și sub numele de fasole garbanzo) sunt pline de proteine și conțin aproape toți aminoacizii esențiali.
- SUPĂ DE CASĂ
Supa este un aliment perfect de iarnă, atâta timp cât este gătită acasă sau are un conținut scăzut de sodiu. Supele cu conținut scăzut de sodiu conțin 140 de miligrame sau mai puțin de sodiu per porție. Feriți-vă de rețetele care necesită smântână, carne și multă sare și uzitați-le pe cele care întrebuințează bulionul de roșii și o mulțime de legume.
- CEREALE INTEGRALE
Quinoa și alte cereale integrale precum fulgii de ovăz, farro, bulgur și hrișca furnizează proteine și fibre. Fulgii de ovăz sunt un mic dejun sau o gustare bună de iarnă, bogată în zincul de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcționa corect și în fibrele solubile care întăresc sănătatea inimii.
- FRUCTE DE PĂDURE
Căpșunile, afinele, merișoarele, coacăzele, murele, zmeura sau goji sunt toate excepțional de gustoase și de aromate și, în egală măsură, bogate în fibre, antioxidanți, vitamina C, mangan și vitamina K1.
- IAURT GRECESC
Iaurtul grecesc, prin comparație cu alte iaurturi, are un conținut mai mare de proteine și este o sursă excelentă de vitamina B-12, calciu și probiotice, care mențin în echilibru microbiomul intestinal. Evitați iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi, iaurturile etichetate ca fiind „în stil grecesc“ și pe cele aromate.
- NUCI
Nucile de tot felul, precum migdale, nuci obișnuite, nuci pecan, caju, migdale, sau fistic, sunt bogate în antioxidanți și oligominerale. Asigurați-vă că le cumpărați nesărate, neprăjite și neprocesate.