Avocado, un fruct tropical originar din Mexic, a devenit unul dintre cele mai populare superalimente din lume. Cea mai veche relatare scrisă cunoscută despre avocado în Europa este cea a avocatului, navigatorului, geografului și conchistadorului Martín Fernández de Enciso (1470 – 1528) în opera sa intitulată Tratat de geografie. Fructul și-a făcut drum peste Atlantic prin mijlocirea exploratorilor și colonizatorilor spanioli la începutul secolului al XVI-lea.
Până în secolul al XXI-lea, avocadoul a fost doar un supraviețuitor, dar în 2013, starul hollywoodian și promotorul neobosit al stilului de viață sănătos, actrița Gwyneth Paltrow, a făcut din „avocado pe pâine prăjită“ una dintre componentele cheie ale celei mai bine vândute cărți de bucate de până atunci, pe care deținătoarea Oscarului din 1999 și-a intitulat-o „It’s All Good“ (Toate-s bune). Apariția cărții a coincis cu amploarea extraordinară pe care a luat-o mișcarea pentru o alimentație curată – Clean Eating, pornită în California de celebritățile momentului, în frunte cu Paltrow. Rețetele de avocado au început să apară peste tot, majoritatea invocând calitățile sale de superaliment și versatilitatea sa uriașă ca ingredient. Din supraviețuitor, avocadoul a devenit un dominator…
Persoanele care mănâncă un avocado sau mai mult în fiecare săptămână au șanse mult mai mari de a-și reduce riscul de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care consumă rar avocado, potrivit rezultatelor unui nou studiu condus de cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică „T.H. Chan“ a Universității Harvard și publicat recent în Jurnalul Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că înlocuirea produselor de origine animală, cum ar fi untul, brânza sau carnea procesată, cu o cantitate echivalentă de avocado, a fost asociată cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
Oamenii de știință au analizat date culese timp de 30 de ani de la peste 110.000 de participanți – femei și bărbați – la două studii: unul cu privire la sănătatea asistentelor medicale și un altul cu privire la sănătatea profesioniștilor din domeniul Sănătății. După ce au luat în considerare o gamă largă de factori de risc cardiovascular și dieta generală, autorii studiului au descoperit că persoanele care au mâncat săptămânal un avocado au avut un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare și cu 21% mai mic de boală coronariană în timpul perioadei de studiu. Cei care au schimbat o jumătate de porție zilnică de produse de origine animală cu avocado au avut un risc cu 16-22% mai mic de boli cardiovasculare.
„Sugestia de a înlocui anumite produse tartinabile și alimente care conțin grăsimi saturate, cum ar fi brânza și carnea procesată, cu avocado ar trebui adresată cât mai des pacienților de către medici, mai ales că avocado este un aliment bine acceptat“, a spus autorul principal al studiului, dr. Lorena Pacheco, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Nutriție al Facultății de Sănătate Publică „T.H. Chan“.
Șapte motive pentru a savura un superaliment
Vânzările acestui superaliment nu au arătat în niciun an semne de încetinire. Dacă vă place să combinați un avocado cu un ou poșat pe pâine prăjită pentru brunch sau să înmuiați grisine în guacamole în timp ce urmăriți, seara, un meci sau un film, să știți că faceți parte din rândurile celor care asigură un consum global de avocado care s-a dublat în ultimul deceniu și care a devenit o industrie de peste 15 miliarde de dolari. De ce are avocado atât de mult succes?
- Contribuie la pierderea în greutate
Avocado are un conținut ridicat de grăsimi, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l excludem din planul alimentar pentru slăbit. De fapt, un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție a devoalat că un avocado inclus în masa de prânz ne face să ne simțim mai satisfăcuți după masă, ceea ce reduce cu 28% dorința de a lua o gustare în următoarele cinci ore.
- Ține la distanță cel mai comun ucigaș
Statistici înfricoșătoare ale Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS) arată că unul din șase bărbați britanici va muri de boli de inimă. Acesta este motivul pentru care alegerea alimentelor inteligente, atunci când este vorba despre cholesterol, devine esențială.
Din fericire, potrivit unui studiu publicat de jurnalul oficial al Institutului Mexican de Securitate Socială (IMSS) – Arhivele de Cercetări Medicale – s-a descoperit că adăugarea ocazională de avocado în salata de seară reduce cu 22% nivelul de colesterol LDL care blochează arterele.
- Face fiecare masă mai sănătoasă
Există un alt bonus care se adaugă la oferta de grăsimi bune din avocado; ele măresc de 15 ori absorbția de antioxidanți din alte ingrediente aflate în farfurie, spune Societatea Americană pentru Științe Nutriționale. Asta înseamnă mai multă muniție pentru a lupta împotriva radicalilor liberi și încetinirea ratei de îmbătrânire a celulelor corpului, ceea ce reduce riscul de a dezvolta o serie de boli – de la cancer, la Alzheimer sau boli de inimă.
- Scade riscul de diabet
O dietă bogată în fibre înseamnă mai mult decât calea pentru a ne simți mai sătui pentru mai mult timp și a ne menține intestinul sănătos. Cu aproximativ 13 grame de fibre în fiecare avocado – adică aproape jumătate din aportul recomandat -, avocadoul este ingredientul perfect pentru a diminua riscul de diabet de tip 2. Prin reglarea mai bună a zahărului din sânge și scăderea vârfurilor de insulină după masă, cercetătorii de la Imperial College London au asociat dietele bogate în fibre cu un risc cu 18% mai mic de a dezvolta diabet. În condițiile în care la nivel global există peste o jumătate de miliard de suferinzi de diabet, avocado ar putea înclina balanța în favoarea sănătății mondiale.
- Minimizează amenințarea cancerului
Statisticile spun că 77% din caloriile din avocado provin din grăsimi. Este acesta un lucru atât de rău pe cât pare la prima vedere? Nu. Dimpotrivă! O proporție semnificativă din această grăsime constă din acid oleic, care nu numai că oprește dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase, dar ucide și celulele tumorale, spune un studiu apărut în revista medicală spaniolă Nutrición Hospitalaria.
- Reduce riscul de atac de cord
Putem uita de faimoasa poziție a bananei ca principal furnizor de potasiu, pentru că avocadoul oferă cu aproape 50% mai mult din acest element chimic la suta de grame. Ce înseamnă, mai exact, o doză mai mare de potasiu pentru sănătate? ,Ei bine, cercetările publicate în British Medical Journal demonstrează că acest metal alcalin eliberează supapa tensiunii arteriale crescute care, la rândul său, reduce riscul de atac de cord.
- E mai gustos decât multivitaminele
Avocadoul este incontestabil mult mai gustos decât banala pastilă de multivitamine și aduce aceleași avantaje. Fiecare fruct conține 26% din necesarul zilnic de vitamina K (pentru oase sănătoase), 13% din necesarul recomandat de vitamina B6 (pentru stimularea creierului) și 10% din aportul necesar zilnic de vitamina E (pentru o piele care sfidează îmbătrânirea).
Unul dintre cele mai populare superalimente
Autentic, versatil și savuros, avocado este ingredientul principal al multor mâncăruri populare, inclusiv guacamole, pâine prăjită cu avocado, rulouri California, smoothie-uri cu avocado și multe altele. Pe măsură ce se găsesc modalități mai creative de a fi introdus în meniu, avocado se vinde din ce în ce mai bine. Consumatorii se bucură foarte mult de textura cremoasă și gustul delicios al acestui fruct, dar beneficiile acestuia pentru sănătate sunt un alt factor important care îl fac atât de căutat. Valoarea nutritivă și alte beneficii pentru sănătate ale avocadoului l-au ajutat să fie clasificat ca un superaliment. În SUA, cel mai mare devorator de avocado, peste 70% dintre consumatori consideră fructul o sursă excepțională de nutrienți. A crede că avocado este un aliment sănătos și a ști că avocado conține grăsimi bune sunt principalele două motive pentru care consumatorii din SUA îl cumpără. În Asia, o regiune cu peste 4 miliarde de oameni (aproximativ 60% din populația lumii), creșterea gradului de conștientizare a importanței unei diete corecte și a unui stil de viață sănătos este unul dintre principalii factori de expansiune a pieței de avocado.
Chiar dacă avocado este bogat în calorii, aproapre 80% din ele provin din grăsimi, iar majoritatea acestor grăsimi sunt acizi grași mononesaturați, o grăsime sănătoasă, care ajută la susținerea sănătății cardiovasculare. Avocado este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esențial care menține tensiunea arterială normală și ajută mușchii să se contracte. În plus, un avocado de dimensiuni normale oferă 40% din necesarul zilnic de fibre recomandat adulților, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate. În cele din urmă, avocado este bogat în alți nutrienți importanți, inclusiv vitaminele B6, C și E, magneziu și acid folic, care adesea lipsesc din dietele zilnice.
Europa este o piață emergentă pentru avocado, primele cinci piețe de consum fiind Franța (365 milioane de euro), Spania (336 milioane de euro), Germania (274 milioane de euro), Regatul Unit (223 milioane de euro) și Rusia (257 milioane euro). În ultimul deceniu, consumul total a crescut de cinci ori în Germania și Rusia, aproape s-a triplat în Regatul Unit și a crescut cu 75% în Spania și 67% în Franța. Pe cap de locuitor, în ultimul deceniu, consumul de avocado în aceste cinci țări europene a crescut cu 60% în Franța, cu 210% în Spania, 404% în Germania, 177% în Regatul Unit și 446% în Rusia.
În Franța, popularitatea tot mai mare a mâncărurilor gata de consum și a produselor derivate din avocado a alimentat creșterea consumului de avocado în ultimii ani. În mod similar, în Regatul Unit, creșterea consumului de avocado este determinată de schimbările stilului de viață, în special de interesul crescând pentru dietele pe bază de plante. În Germania și Spania, consumul în creștere se datorează în mare măsură eforturilor de promovare sporite ale unor mari producători și retaileri. Consumul de avocado este, de asemenea, în creștere în Rusia, unde populația urbană acordă din ce în ce mai mult prioritate nutriției și recunoaște beneficiile pentru sănătate ale fructului de avocado.
În România, valoarea importurilor de avocado a fost, anul trecut, de aproximativ două milioane de euro, după ce, în 2012, suma tuturor importurilor se cifra la… 7.075 euro.
Cererea de avocado pe piața europeană este de așteptat să rămână puternic în creștere în următorii ani, pe măsură ce tendința de alimentație sănătoasă și vegetarianism câștigă mai multă popularitate, iar consumatorii își doresc mai multă diversitate în alimentația lor.