Deşi mulţi asociază cancerul pulmonar doar cu fumatul, o realitate alarmantă arată că această boală gravă poate afecta şi nefumătorii, mai ales cei de vârstă mijlocie.
Aproximativ 15-20% dintre victimele cancerului pulmonar nu au fumat niciodată, iar vârsta medie a diagnosticului este de 40-50 de ani. Cercetările sugerează că expunerea prelungită la radon joacă un rol important în apariţia bolii.
Radonul este un gaz incolor şi inodor, făcând imposibilă detectarea sa cu simţurile umane. Singura modalitate de a afla dacă cine este expus riscului este testarea casei.
Deşi prezent în aer liber la niveluri scăzute, concentraţia radonului poate fi mult mai mare în anumite zone, notează Science Daily.
Un studiu american a relevat că 75% dintre americani nu şi-au testat casele pentru radon, iar peste jumătate nu sunt conştienţi de pericolul expunerii la această substanţă.
Dr. David Carbone, medic oncolog toracic, subliniază gravitatea problemei: „Oricine are plămâni poate dezvolta cancer pulmonar. Radonul este una dintre principalele cauze ale bolii la nefumători, dar expunerea sa poate fi redusă prin testare şi acţiuni simple.”
Instalarea unui sistem de remediere a radonului, creşterea fluxului de aer prin ventilaţie şi etanşarea crăpăturilor din casă pot contribui semnificativ la reducerea riscului.
Creşterea fluxului de aer prin deschiderea ferestrelor şi utilizarea ventilatoarelor sau ventilarea în casă şi etanşarea crăpăturilor din podele, pereţi şi fundaţie este, de asemenea, importantă.
Detectarea precoce a cancerului pulmonar oferă şanse mari de vindecare (90-95%). Din păcate, multe cazuri sunt depistate târziu, când boala a avansat considerabil, reducând semnificativ şansele de supravieţuire.