Organizația Națiunilor Unite, prin departamentul său pentru populație, estimează că, în 2024, în lume trăiesc peste 935.000 de centenari. Ai putea intra și tu cândva tu în această statistică? Urmărește ceea ce oamenii de știință consideră a fi 12 semne că ai putea atinge suta de ani și vezi pe câte dintre ele le poți bifa!
- Ești sufletul petrecerii
Oamenii cărora nu le place să lâncezească în casă au o șansă cu 50% mai mică de a dezvolta demență, potrivit unui studiu recent efectuat de Institutul Karolinska din Suedia, cu participarea a peste 500 de bărbați și femei cu vârsta de 78 de ani și mai mult. Toți participanții s-au autodescris ca fiind greu de stresat. În aceste condiții, cercetătorii speculează că mai buna reziliență a creierului lor la stres se poate datora nivelurilor mai scăzute de cortizol – studiile arată că suprasecreția acestui „hormon al stresului“ poate inhiba comunicarea celulelor creierului. Modalități demonstrate științific de a reduce nivelul de cortizol sunt meditația, somnul și ceaiul negru.
- Alergi 40 de minute pe zi
Cercetători din California au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care aleargă un total de 5 ore pe săptămână au trăit mai mult și au funcționat mai bine fizic și cognitiv pe măsură ce îmbătrâneau; oamenii de știință au urmărit alergători și non-alergători timp de 21 de ani. „Alergătorii au suferit mai puține boli de inimă și au dezvoltat mai puține cazuri de cancer, boli neurologice și infecții”, spune autorul studiului, Eliza Chakravarty, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Stanford. – „Exercițiile aerobice mențin sistemul imunitar tânăr”. Dacă nu-ți place să alergi, orice altă activitate care îți accelerează respirația și pe care o desfășori susținut timp de 20 de minute pe zi îți poate îmbunătăți sănătatea.
- Îți plac zmeura și fulgii de ovăz
Majoritatea europenilor consumă 14 până la 17 g de fibre pe zi; un adaos de 10 g contribuie la reducerea riscului de a muri din cauza bolilor de inimă cu 17%, potrivit unui studiu din Țările de Jos. Fibrele alimentare ajută la reducerea colesterolului total și LDL („rău“), îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și stimulează pierderea în greutate. O soluție simplă: amestecă o jumătate de cană de fulgi de ovăz (4 g fibre) cu 1 cană de zmeură (8 g) și obții 12 g de fibre la o singură masă. Încearcă și alte câteva alimente bogate în fibre: ½ cană de cereale (8,8 g), ½ cană de linte fiartă (7,8 g), ½ cană de fasole neagră fiartă (7,5 g), un cartof dulce mediu (4,8 g) sau o pară mică (4,3 g).
- Te simți cu 13 ani mai tânăr
Acesta este răspunsul dat de persoanele în vârstă cu sănătate implicate într-un sondaj recent efectuat asupra unui număr de 500 de bărbați și femei cu vârsta de 70 de ani și peste. „Sentimentul că ești mai tânăr decât vârsta reală este legat de o sănătate mai bună și de o viață mai lungă”, spune cercetătorul Jacqui Smith, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan. – „Poate îmbunătăți optimismul și motivația de a depăși provocările, ceea ce ajută la reducerea stresului, la întărirea sistemului imunitar și, în cele din urmă, reduce riscul de îmbolnăvire.”
- Îmbrățișezi noile tehnologii
Învață să folosești Twitter, Facebook sau Skype! Îți va ajuta la menținerea celulelor creierului tinere și sănătoase, opinează Sherri Snelling, director al Grupului United-Healthcare, sponsorul unui sondaj anual care are ca participanți centenarii din Statele Unite. Mulți dintre subiecții sondajului trimit e-mailuri, își regăsesc prietenii pierduți folosind Google și chiar se întâlnesc online. Cercetătorii spun că folosirea celei mai noi tehnologii ne ajută nu doar să ne menținem sănătoși din punct de vedere mental, ci și să fim implicați social. „Rămâneți conectat cu prietenii, familia și evenimentele curente și vă veți simți mai plini de vitalitate și chiar relevanți”, spune dr. Snelling.
- Menopauza, după 52 de ani
Studiile arată că menopauza intervenită natural mai târziu poate însemna o durată de viață crescută. Unul dintre motive este faptul că „femeile care trec târziu prin menopauză au un risc mult mai mic de boli de inimă”, spune dr. Mary Jane Minkin, profesor de obstetrică și ginecologie la Facultatea de Medicină a Universității Yale.
- Faci să conteze fiecare calorie
Cercetătorii din St. Louis au raportat că bărbații și femeile care își limitau caloriile zilnice la 1.400 până la 2.000 (cu aprox. 25% mai puține calorii decât cei care urmau o dietă occidentală tipică de 2.000 – 3.000 de calorii) aveau literalmente inima tânără – inimile lor funcționau ca cele ale persoanelor care aveau cu 15 ani mai puțin. „Nu vorbim neapărat despre a mânca mai puțin, ci mai ales despre a obține cea mai mare cantitate de nutrienți per calorie”, spune autorul studiului, dr. Luigi Fontana, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Washington. Subiecții studiului s-au axat pe legume, cereale integrale, lapte fără grăsimi și carne slabă, înlăturând din meniu pâinea albă, sucurile acidulate și dulciurile. Dacă reduceți caloriile goale și mâncați mai multe alimente bogate în nutrienți, sănătatea vi se va îmbunătăți, explică Fontana.
- Ai născut după 40 de ani
Dacă ai rămas însărcinată natural după vârsta de 44 de ani, ai cu aproximativ 15% mai puține șanse să mori în orice an după vârsta de 50 de ani decât prietenele tale care au avut copii înainte de vârsta de 40 de ani, arată un studiu recent derulat de Universitatea din Utah. „Dacă ovarele tale sunt sănătoase și ești capabilă să ai copii după 44 de ani, acesta este un marker că ai gene care funcționează bine și care te ajută să trăiești mai mult”, spune prof. dr. Ken Smith, care predă științele dezvoltării umane la universitatea amintită.
- Puls de 15 bătăi în 15 secunde
Aceasta înseamnă 60 de bătăi pe minut (bpm) – sau ritmul în care bate o inimă sănătoasă în repaus. Majoritatea oamenilor au rate de repaus între 60 și 100 bpm, dar cu cât rata este mai aproape de limita inferioară a spectrului, cu atât este mai sănătos. Un puls mai lent înseamnă că inima ta nu trebuie să lucreze la fel greu și ar putea trăi mai mult, spune dr. Leslie Cho, director al Centrului Cardiovascular pentru Femei de la Clinica Universității din Cleveland.
- Nu obișnuiești să sforăi
Sforăitul este un semn major al apneei obstructive de somn (AOS), o tulburare care oprește pentru scurt timp fluxul respirator din cauza turtirii spontane a căilor aeriene. În cazurile severe, acest lucru se poate întâmpla de 60 până la 70 de ori pe oră. Apneea în somn poate provoca hipertensiune arterială, probleme de memorie, creștere în greutate și depresie. Un studiu de 18 ani a constatat că persoanele care nu suferă de AOS au de trei ori mai multe șanse de a trăi mai mult decât cei cu apnee severă. Dacă sforăiți și aveți somnolență excesivă în timpul zilei sau schimbări de dispoziție, discutați cu medicul dvs. despre o trimitere la un centru al somnului.
- Ai abdomenul (relativ) plat
Femeile care sunt prea rotunde în zona mediană au cu 20% mai multe șanse de a muri mai devreme (chiar dacă indicele de masă corporală este normal), potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Îmbătrânire din SUA. După o anumită vârstă, este nevoie de mai mult efort pentru a-ți menține o talie suplă, deoarece modificările hormonale fac ca cea mai mare parte a greutății suplimentare să se așeze în această zonă. Dacă talia măsoară 90 cm sau mai mult la femei și 102 cm sau mai mult la bărbați, e momentul pentru parcurgerea acestor pași: 1. Introdu două sau trei sesiuni de antrenament de forță a câte 20 de minute în regimul de exerciții săptămânal pentru a păstra masa musculară slabă și metabolismul accelerat; 2. Mănâncă o porție zilnică de omega-3 pentru a ajuta la combaterea inflamației și șapte porții zilnice de fructe și legume, încărcate cu antioxidanți; 3. Obține 25% din caloriile zilnice din grăsimi sănătoase – cum ar fi acizii grași mononesaturați – care protejează inima și te pot ajuta să stochezi mai puține grăsimi pe abdomen.
- Testezi nivelul de vitamina D
Pentru o protecție optimă împotriva bolii, avem nevoie de cel puțin 30 de nanograme de vitamina D pe mililitru de sânge, spun studiile. Aproape 80% din populația globului are mai puțin de atât. Vitamina D nu numai că ajută oasele să prevină osteoporoza, dar poate reduce și riscul de cancer, boli de inimă și infecții, spune dr. Adit Ginde, cercetător și profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado. Dacă este necesar, poți lua un supliment zilnic pentru a regla nivelu vitaminei D, care în unele cazuri se poate măsura cu un simplu test de sânge, dar există și cazuri când poate fi necesară monitorizarea periodică.