Cercetătorii au descoperit o legătură temporală între consumul acestor băuturi şi riscul crescut de atac de cord.
Se discută mult despre utilitatea şi siguranţa băuturilor energizante, mai ales pentru că acestea conţin în principal cafeină, zaharuri, îndulcitori, taurină şi aminoacizi.
Un studiu al Societăţii de Electrofiziologie Cardiacă, Societatea de Electrofiziologie Pediatrică şi Congenitală şi Clinica Mayo avertizează populaţia cu privire la utilizarea acestor produse. Potrivit cercetătorilor, băuturile energizante pot provoca daune grave inimii şi pot creşte riscul de atac de cord.
Cercetătorii au analizat cazurile a 144 de pacienţi care au supravieţuit unui stop cardiac brusc: 5% dintre aceştia consumaseră una sau mai multe băuturi energizante cu puţin timp înainte de îmbolnăvire.
În mod clar, spun oamenii de ştiinţă, nu este încă posibilă stabilirea unei legături de cauzalitate directă, dar este totuşi un studiu capabil să atragă atenţia asupra utilizării acestor băuturi, care trebuie să fie întotdeauna moderată.
Aceste băuturi pot conţine până la 300 de miligrame de cofeină per porţie, triplu faţă de o ceaşcă normală de dimensiune medie, plus că există diverse ingrediente stimulatoare nereglementate de Food And Drugs Administration, cum ar fi taurina şi guarana.
Se presupune, arată studiul, că aceşti stimulenţi pot modifica ritmul cardiac şi tensiunea arterială.