Se vorbește mult despre grija de sine și despre cum este aceasta esențială pentru sănătate pe toate planurile, pe bună dreptate: grija față de propria stare este chiar vitală pentru a putea prospera.
Organizația Mondială a Sănătății definește grija de sine ca fiind capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a-și promova propria sănătate, de a preveni bolile, de a menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui lucrător medical.
Impact
Îngrijirea de sine înseamnă să vă alocați timp pentru a face lucruri care vă ajută să trăiți bine și să vă îmbunătățiți atât sănătatea fizică, cât și sănătatea mentală. Acest lucru vă poate ajuta să gestionați stresul, să vă reduceți riscul de îmbolnăvire și să vă creșteți energia. Chiar și micile gesturi sau acte de grijă de sine din viața de zi cu zi pot avea un impact nebănuit de mare.
Specific
„Grija de sine este importantă pentru toată lumea, dar este cu atât mai importantă pentru cei care experimentează sau au experimentat traume. Cei care se vindecă de evenimente traumatice și trec prin procesul de vindecare a traumei, ar trebui să practice negreșit grija de sine și să-și asculte corpul. Este crucial să fii capabil să conștientizezi cu adevărat ceea ce simți și să înveți să îți armonizezi diferitele sentimente cu grija de sine. Cu toate acestea, grija de sine nu este un act specific sau chiar o combinație a anumitor acte. Îngrijirea de sine arată diferit pentru fiecare individ în parte“, explică dr. Amy Beard, specialist în medicină funcțională și profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Louisville, SUA.
Domenii
Actele care țin de grija de sine pot fi împărțite în șapte piloni, potrivit prof. dr. Amy Beard. – „Acești șapte piloni lucrează împreună pentru a picta o imagine completă. Cei șapte piloni includ domeniile: mental, emoțional, fizic, de mediu, spiritual, recreațional și social. Ceea ce e important atunci când practicați grija de sine este să fiți conștienți de cei șapte piloni diferiți și să vedeți pe ce domeniu trebuie să vă concentrați. Dr. Amy Beard sugerează câteva idei de îngrijire de sine cu referire la fiecare pilon:
- PILONUL MENTAL: meditație, pauze deliberate de la tehnologie/rețele sociale, ținerea unui jurnal
- PILONUL EMOŢIONAL: muzică și filme care trezesc sentimente, stabilirea unor limite, afirmații pozitive
- PILONUL FIZIC: exerciții fizice, dietă sănătoasă, apă în cantitate suficientă, vitamine
- PILONUL DE MEDIU: curățarea casei, reamenajarea spațiului personal, explorarea unor locuri noi
- PILONUL SPIRITUAL: conectarea cu divinitatea sau o forță superioară, voluntariat pentru cauze agreate
- PILONUL RECREATIV: angajarea în hobby-uri, diferite jocuri, fie ele de masă, video sau de altă natură
- PILONUL SOCIAL: timp petrecut cu cei dragi, menținerea de legături, apartenența la un grup.