Industria biotehnologiei cu aplicație în domeniul longevității evoluează rapid, odată cu creșterea volumului de finanțare academică și a investițiilor de risc în ritm exponențial. La cel mai recent congres al Asociației pentru cercetarea îmbătrânirii și descoperirea medicamentelor – Aging Research and Drug Discovery (ARDD), de la Copenhaga, au participat peste treizeci de startup-uri cu profil de longevitate și aproximativ același număr de investitori și organizații de finanțare, mulți dintre participanți fiind chiar sponsorii evenimentului. Date fiind specificul și noutatea domeniului, participarea a fost considerată numeroasă. Să vedem, însă, ce înseamnă această noutate!
Privind ultimele titluri din mass-media, este ușor să capeți impresia că cercetarea îmbătrânirii este un domeniu foarte nou, apărut în ultimii câțiva ani, iar oamenii de știință au început să facă descoperiri care se vor transforma curând în companii de un trilion de dolari. Deși este adevărat că s-au făcut multe progrese notabile în ultimii ani, o mulțime de titluri similare au apărut și în urmă cu peste 50 de ani. Transfuziile de sânge de la tineri la vârstnici au fost inițiate în anii 1920 de rusul Alexander Bogdanov și mai multe cărți despre senescență au fost publicate de britanicul Alex Comfort începând cu anii 1950.
De asemenea, biotehnologia longevității nu este nouă. În cartea sa, „Merchants of Immortality: Chasing the Dream of Human Life Extension” (Negustorii de nemurire: În urmărirea visului de a extinde viața umană), publicată pentru prima dată în urmă cu peste douăzeci de ani, în 2003, americanul Stephen S. Hall a trecut în revistă o serie de companii care au încercat să ia cu asalt îmbătrânirea. Unii dintre antreprenorii prezentați în acea carte, în special Dr. Michael West, fondatorul Geron Corporation, sunt încă activi astăzi. Geron a fost înființată în 1990, cu sprijinul unor investitori importanți în biotehnologie, pentru a lupta împotriva îmbătrânirii prin activarea telomerazei, un obiectiv care a fost ulterior înlocuit succesiv cu altele.
Studiul istoriei biotehnologiei longevității oferă o mulțime de lecții valoroase. „În primul rând, orice companie biotech care nu este compatibilă cu cadrul actual al industriei medicale va eșua. În al doilea rând, nicio sumă de finanțare pentru un startup nu va fi suficientă pentru a dezvolta un medicament care vizează direct îmbătrânirea, așa că trebuie urmărită tratarea anumitor boli pentru a obține omologarea medicamentului dezvoltat. Vestea bună este că, dacă medicamentul funcționează în unele dintre bolile legate de vârstă, va funcționa și în cazul îmbătrânirii“, este de părere dr. Alex Zhavoronkov, expert în IA pentru asistența medicală și biotehnologia longevității, unul dintre sponsorii ARDD.
Vocea companiilor biotech de longevitate
Sectorul biotehnologiei longevității este un domeniu în evoluție rapidă, cu numeroase companii care se străduiesc să combată bolile legate de vârstă și să îmbunătățească durata sănătății umane. Pe măsură ce acest domeniu înflorește, nevoia de definiții clare și standarde riguroase devine primordială pentru a distinge inițiativele autentice, bazate pe dovezi, de simplele revendicări comerciale. În 2021, Longevity Biotechnology Association (LBA) a fost înființată pentru a oferi acestei noi industrii o voce unificată și o platformă pentru a dezvolta un set de standarde. LBA este o organizație cu misiunea declarată de a extinde durata sănătății și de a permite prevenirea și vindecarea stărilor de sănătate ulterioare prin cercetare, educație și promovarea geroștiinței.
Definirea unei companii biotech de longevitate
Recent, membrii LBA au publicat o lucrare de cercetare intitulată „Definiția unei companii biotehnologice“ de longevitate” în revista de top din industria biotehnologiei, Nature Biotechnology. Mai multe companii și organizații non-profit au contribuit la această activitate, printre care Federația Americană pentru Cercetarea Îmbătrânirii și Centrul Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii de la Harvard Medical School.
Această lucrare de perspectivă subliniază importanța definirii companiilor biotehnologice de longevitate (LBC) pe baza misiunii lor de a viza mecanismele fundamentale ale îmbătrânirii și de a urmări să dezvolte intervenții care nu doar tratează, ci și pot preveni mai multe boli cronice legate de vârstă.
Esențial pentru etosul acestui tip de companii este angajamentul de a preveni sau de a reversa bolile legate de vârstă și de a extinde durata de sănătate a oamenilor. În acest sens, Risa Starr, unul dintre autorii lucrării elucidează: „O companie biotehnologică de longevitate are misiunea de a preveni sau de a inversa bolile legate de vârstă și de a extinde durata sănătății. De asemenea, trebuie să folosească o bază solidă de dovezi pentru a preveni sau a reversa bolile legate de vârstă și să efectueze studii randomizate controlate dublu-orb suficient de solide.”
Dr. Kristen Fortney, o altă co-autoare, adaugă profunzime acestei definiții, declarând: „O companie biotech de longevitate se concentrează pe dezvoltarea de intervenții care vizează factorii biologici ai îmbătrânirii pentru a preveni, întârzia sau trata bolile legate de vârstă”.
Dr. James Peyer, co-autor și el, detaliază în continuare: „O companie biotehnologică de longevitate este una dintr-o nouă clasă de biotehnologii care dezvoltă medicamente concepute să țintească precis cauzele bolilor la nivel celular și procesele care se dereglează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar care ar putea fi restaurate cu ajutorul intervenției corecte.”
Necesitatea imperioasă a unei definiții distincte
Domeniul biotehnologiei longevității este vast și variat, cu numeroase produse și intervenții care promovează beneficiile longevității. Cu toate acestea, nu toate sunt ancorate în dovezi științifice riguroase sau au potențialul de a avea un impact semnificativ asupra sănătății umane. Starr subliniază importanța unei definiții precise a companiei biotehnologice de longevitate, afirmând: „Definiția este importantă pentru a stabili legitimitatea și granițele în domeniul geroștiinței”.
Cu privire la locul companiilor biotehnologice de longevitate pe piața sănătății, dr. James Peyer subliniază poziția unică a acestora, afirmând: „Companiile biotech de longevitate au un obiectiv important pe termen lung, care nu este împărtășit de restul industriei biofarmaceutice – posibilitatea de a folosi medicamente noi nu doar pentru a trata bolile, ci și pentru a menține oamenii sănătoși. Scopul poate necesita căi diferite pentru dezvoltarea medicamentelor, modele de afaceri diferite și chiar interacțiuni diferite cu guvernele și autoritățile de reglementare.”
„În plus, pe măsură ce investițiile și interesul cresc în acest domeniu, este imperativ să ne amintim lecțiile din trecut, asigurându-ne că această cursă a longevității rămâne bazată pe știință riguroasă și pe un potențial terapeutic autentic. Viitorul biotehnologiei de longevitate deține o promisiune imensă, iar cu o colaborare continuă, cu cercetare și aderarea la standarde, industria este gata să facă progrese inovatoare în domeniul combaterii îmbătrânirii și extinderii duratei de sănătate“, opinează dr. Alex Zhavoronkov.