Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului, fiind starea fiziologică în timpul căreia se desfășoară, în corp, numeroase procese fizice și chimice. Somnul este vital pentru sănătatea fizică și psihică, odihna insuficientă scăzând, uneori chiar dramatic, calitatea vieții. A neglija importanța somnului înseamnă o expunere conștientă la riscul de a dezvolta diverse afecțiuni. Medicii ortopezi și osteopații sunt de acord că perna pe care ne așezăm noaptea capul are un rol foarte important în economia somnului. Tu știi care este cea mai bună pernă pentru tine?
Ne petrecem o treime din viață dormind, dar subestimăm impactul pe care o pernă bună îl are asupra calității somnului și asupra sănătății noastre generale. Pacienții osteopaților caută în mod constant sfaturi cu privire la alegerea pernei potrivite, deoarece adesea se chinuie să găsească una care să se potrivească nevoilor lor.
„Mulți dintre pacienții noștri raportează nopți agitate, dureri de gât la trezire, dureri de umăr și dureri de cap. Unii chiar se trezesc de câteva ori noaptea și simt nevoia să-și „înfoaie“ perna pe care dorm“ , arată dr. Lorraine Herity, directorul Clinicii de Osteopatie din Christchurch, Noua Zeelandă.
Există persoane care, disperate de nesomn, ajung să schimbe pernele ca pe batiste în încercarea de a beneficia de un somn mulțumitor. Există, totodată, și categoria celor care cumpără paturi foarte scumpe și saltele la fel de costisitoare și apoi se opresc aici, fără să știe că o pernă care corespunde perfect nevoilor lor va spori cu 30% la confortul general experimentat în noul pat. Prin urmare, dacă decizi să cheltuiești timp și bani pentru a-ți înnoi patul și salteaua, nu ezita să faci același lucru și în privința pernelor. Perna perfectă poate face o diferență uriașă – diferența dintre somnul odihnitor, sănătos, însoțit de un alai de beneficii, și calvarul unui somn insuficient, de slabă calitate, secondat de neajunsurile aferente.
De ce merită să investești într-o pernă bună?
Investiția într-o pernă de calitate merită dacă vrei ca somnul de noapte să facă, de fiecare dată, casă bună cu sănătatea și satisfacția.
Când cauți perna perfectă, care să ajute cu adevărat la îmbunătățirea somnului și a sănătății generale, este esențial să investești într-una care se potrivește nevoilor tale. Iată cele cinci motive, enunțate de dr. Lorraine Herity, pentru care o pernă bună ar trebui să fie pe lista ta must have:
- Oferă confort: Perna potrivită ar trebui să ofere confort și sprijin adecvat, permițând, în același timp, capului și gâtului să rămână într-o poziție confortabilă în timpul somnului. Ar trebui să poți să-ți așezi capul pe pernă și să te culci direct fără ca poziția sau fermitatea ei să-ți ridice vreo problemă și fără ca, odată adormit, să te trezești pentru că îți simți capul așezat incomod.
- Aliniază coloana vertebrală: Perna potrivită menține alinierea gâtului într-o poziție neutră în timp ce dormi, nici prea sus, nici prea jos, astfel încât să nu provoace încordarea articulațiilor și mușchilor gâtului, ceea ce ar putea provoca dureri de gât și ar putea contribui la durerile de cap.
- Reduce sforăitul: Tipul greșit de pernă poate provoca încordarea mușchilor gâtului, postură care s-ar putea alia cu una dintre sperietorile nopții: sforăitul. Perna potrivită ar trebui să susțină curba naturală a gâtului, menținând în același timp căile respiratorii deschise, reducând sforăitul și îmbunătățind calitatea somnului.
- Reduce presiunea: Tipul potrivit de pernă va ajuta la ameliorarea tensiunii în întregul corp, întrucât ajută la distribuirea greutății în mod mai uniform. O pernă bună poate ajuta, de asemenea, la reducerea presiunii asupra șoldurilor, umerilor, gâtului și spatelui, rezultând un somn de mai bună calitate.
- Îmbunătățește sănătatea: Dacă, din cauza pernei pe care îți culci capul, somnul tău a devenit o continuă zbatere, atunci este lesne de înțeles cât de mult îți sunt afectate calitatea somnului și, ulterior, vitalitatea și modul cum funcționezi. Prin urmare, tipul corect de pernă este esențial pentru menținerea sănătății generale și pentru asigurarea unui somn bun.
Cât de des ar trebui să îți schimbi perna?
Este important să îți înnoiești perna în mod regulat pentru a te asigura că poziția capului din timpul somnului rămâne cea recomandată și că îți așezi fața pe o suprafață curată, liberă de alergeni, cum ar fi acarienii, ciupercile, mucegaiul sau părul de animale de companie.
Capul tău poate cântări aproximativ cinci kilograme, iar această greutate va avea, în timp, un impact inevitabil asupra fibrelor din pernă. O pernă mai ieftină, din umplutură de poliester, se va distruge mult mai repede decât o pernă din spumă cu memorie de înaltă calitate. Ar fi bine ca pernele ieftine, din poliester, să fie înlocuite la fiecare șase luni, în timp ce pernele de calitate superioară, realizate din materiale mai bune, ar putea fi schimbate la aproximativ trei ani.
„Nu este neobișnuit ca pacienții noștri să ne spună că au aceeași pernă de peste zece ani! Oricine se află în această situație trebuie să ia serios în calcul înlocuirea acesteia“, atenționează dr. Herity.
Cum să alegi o pernă pentru tiparul tău de somn?
Importanța găsirii pernei potrivite nu trebuie subapreciată. Iar cheia pentru selectarea pernei perfecte este să iei în considerare nevoile și preferințele individuale în ceea ce privește dimensiunea, forma, poziția de somn, materialul și suportul general.
Oamenii dorm în diferite poziții – pe lateral, pe burtă, pe spate – și mulți își schimbă poziția chiar și de mai multe ori pe noapte.
„Din experiența noastră de osteopați, este o puțin probabil să găsești perna potrivită cumpărând orbește de pe rafturi în magazinele de vânzare cu amănuntul. Pacienții ne vorbesc adesea despre numărul de perne pe care le-au achiziționat și despre marile sume de bani pe care le-au cheltuit fără a găsi, însă, perna potrivită. Ba chiar am întâlnit cazuri de cupluri care se luptă pentru singura pernă bună pe care o dețin!“, relatează Lorraine Herity. Așa că este foarte important să recunoști că suma exagerat de mare cheltuită pentru o pernă nu garantează că aceea este potrivită pentru tine. „Diferențele fizice dintre oameni și condiția în care se află fiecare fac ca una și aceeași pernă, deși scumpă și de bună calitate, să nu fie potrivită pentru oricine. Soluția este să apelați la profesioniști. Un osteopat va ști ce să îți recomande!“, spune Lorraine Herity.
Tu încă te mai zvârcolești noaptea?