Celebra Emoție de toamnă, lăsată ofrandă veșniciei de Nichita, ar putea fi o extraordinară prefață lirică a anotimpului care ne învăluie acum.
Toamna este o punte de trecere între soare și gheață, o balanță vie care ține emoțiile năvalnice în echilibru, un belșug de culori și sentimente similar bogăției metaforice a limbajului poetic al unui scriitor de geniu.
Toamna este un paradox – a presărat deopotrivă fascinație peste poeți consacrați și cercetători recunoscuți. Prima tagmă, fermecată de atributele toamnei, a cântat-o cu slovă vie și prețioasă. Cea de-a doua, intrigată de misterele ei, a cercetat-o cu o curiozitate vie și științifică.
Demersurile celei dintâi îmbogățesc literatura mondială și ne mângâie latura idealistă. Rezultatele celei de-a doua compun concluziile unor studii științifice și ne ating latura pragmatică. Da, momentul nașterii fiecăruia ar putea fi o cheie a propriei longevități! O spun câțiva cercetători americani, profesori ai Universității din Chicago, o instituție care se mândrește cu 125 de ani de tradiție și își declară ca fundament academic noțiunile de „cercetare și dovadă“.
Pe scurt, cercetarea publicată de profesorii americani arată că oamenii născuți toamna trăiesc, în medie, mai mult. – „Fără a fi neapărat o garanție, venirea pe lume în septembrie, octombrie sau noiembrie poate îmbunătăți șansele de a ajunge cu adevărat la bătrânețe“.
Cât privește dovada, în cadrul studiului au fost puse sub lupă viețile a peste 1.500 de oameni care au trăit până la vârsta de 100 de ani sau mai mult, rezultatele confirmând că cei mai mulți dintre acești centenari s-au născut în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie. Într-o zi de toamnă, într-un anotimp al longevității…
LONGEVITY MAGAZINE