Bolile autoimune, afecțiunile articulațiilor, oboseala cronică, burnout-ul, somnul deficitar, anxietatea și depresia, stările de rău și durerile constante sunt printre neajunsurile pe care omul modern le experimentează tot mai des și, mai ales, tot mai devreme. În același timp, omul modern poate beneficia mai mult ca niciodată de terapii și tehnologii medicale, mai exact proceduri din medicina regenerativă capabile să șteargă suferința și să promoveze o viață mai lungă și mai bună. Cuvântul de ordine este, în acest caz, regenerare – regenerarea celulelor, a țesuturilor sau a organelor pentru restabilirea funcției normale prin stimularea mecanismelor de reparare proprii ale corpului.
Medicina regenerativă s-a născut odată cu actualul secol și este un domeniu pe cât de nou la scară istorică, pe atât de vast. Vastitatea și, mai ales ascensiunea fantastică a acestei ramuri a medicinii se datorează, fără dubiu, progreselor extraordinare pe care știința și tehnologia le înregistrează într-un ritm nebănuit cu ani în urmă.
Expertă în terapii regenerative, medicul reumatolog Laura Dospinescu știe că, orice am face, timpul nu poate fi oprit în loc, dar are o veste bună: „se poate să îmbătrânim cu grație și eleganță!“. Ce ar presupune îndeplinirea unei asemenea dorințe? Să vedem…
Medicina regenerativă este într-o expansiune pe care alte ramuri medicale nu o înregistrează în același ritm. Regenerarea și rezultatele promise par aproape un miracol…
Dr. L. Dospinescu: Mai întâi, trebuie să înțelegem că nu putem opri trecerea timpului, dar putem să îmbătrânim cu grație și eleganță. De dorit ar fi să îmbătrânim atât de frumos, încât să ne putem duce fiecare clipă a vieții cu bucurie. Nu e imposibil, pentru că organismul dispune de diferite mecanisme de reparare. Să ne gândim la exemplul unei leziuni la nivelul pielii sau al unei fracturi osoase care se vindecă foarte bine! Poate că abia aici putem vorbi de miracol… Oricum, cercetătorii au încercat să descifreze acest… miracol, mai exact această abilitate de vindecare a organismului și să o aplice în diverse condiții patologice. Așa a luat ființă medicina regenerativă, care nu numai că gestionează simptomele bolilor, dar și susține repararea organelor afectate, având capacitatea de a regenera țesuturi și de a restabili starea de bine și sănătatea organismului.
Oricine și-ar dori ca, după o luptă cu boala, să se trezească într-o dimineață debordând de tinerețe, sănătate și bună dispoziție. Sunt terapiile regenerative accesibile?
Dr. L. Dospinescu: Există o multitudine de proceduri terapeutice regenerative, dintre care unele sunt chiar la îndemână. Una dintre acestea, care nu este toxică și care poate fi repetată este oxigen-ozonoterapia. Această procedură asigură oxigenarea optimă a țesuturilor, redresând funcționarea fiziologică în parametri normali. Cum? Atacând stresul oxidativ atât de care avem parte în viața de zi cu zi, dat fiind că trăim în ritm alert, că apelăm mult prea des la fast-food și că ne stresăm și acasă, și la serviciu. Oxigen-ozonoterapia echilibrează deficitul dintre agenții oxidanți și cei antioxidanți în favoarea celor antioxidanți, restabilind funcționarea organismului, care va activa în condiții de oxigenare completă, firesc pentru ce a fost el conceput.
Ce constatăm, mai întâi, urmând terapii regenerative? Trăim vremuri atât de agitate, încât, probabil, la un moment dat, oricare dintre noi ar trebui să apeleze la… regenerare…
Dr. L. Dospinescu: Așa cum spuneam, ritmul de viață alert, sedentarismul și mâncarea necorespunzătoare duc la starea de stres oxidativ, care poate naște insomnie, stare depresivă sau anxioasă și altele. Toate acestea sunt rezultatul unor dezechilibre la nivelul sistemului nervos central. Repet, aici poate interveni cu succes oxigen-ozonoterapia, susținută de foto-terapie laser, terapie de joasă putere și mixurile de vitamine și minerale, de agenți ontioxidanți, glutation, vitaminele C și D, care, împreună, echilibrează disfuncția manifestată la nivelul sistemului nervos central și repune lucrurile în funcționalitatea normală. Cred că sunteți curioși să știți cum resimte pacientul acest lucru… Unul dintre primele beneficii menționate de pacienți este îmbunătățirea calității somnului. Pacientul se trezește odihnit, indiferent de cât doarme, constată o capacitate de concentrare crescută și se bucură de instalarea unei stări de liniște interioară. Tot acest bine resimțit facilitează, mai departe, desfășurarea activităților zilnice în condiții de confort, de liniște. De curând, un pacient mi-a spus „am căpătat timp“. De fapt, nemaifiind agitat, el face lucrurile așezat și le termină în tihnă. Are tot timpul să-și facă treaba.
Medicina modernă cunoaște peste 100 de boli autoimune. Unele dintre ele au o incidență tot mai mare în rândul tinerilor. Care sunt factorii care au făcut să se ajungă aici?
Dr. L. Dospinescu: Inflamația cronică este adesea rezultatul unui dezechilibru al sistemului imunitar care, în mod eronat, identifică structurile proprii ale organismului ca fiind străine și le atacă, provocând daune țesuturilor afectate. Astfel, pot apărea diverse afecțiuni, precum artritele, inclusiv artrita reumatoidă, spondilartritele și artrita psoriazică, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia și sindromul Sjögren, printre altele. Bolile autoimune sunt caracterizate printr-o situație comună: inflamația. Inflamația este rezultatul stresului oxidativ, iar ritmul nostru de viață accentuează această stare. Inflamația poate fi însă scăzută cu tratamentele clasice, dar oxigen-ozonoterapia poate reduce inflamația până la eliminarea durerilor și refacerea statusului emoțional impactat de durere. Astfel, pacientul regăsește starea de confort și bine.
Se vorbește foarte mult, în ultima vreme, despre plasma îmbogățită cu trombocite sau, așa cum este cunoscută în varianta scurtă, PRP. Cât de mult sevește ea longevității?
Dr. L. Dospinescu: PRP-ul, plasma îmbogățită cu trombocite și plasma îmbogățită cu citochine antiinflamatorii fac parte din terapiile reparatorii și se bazează pe capacitatea trombocitului de a furniza o gamă largă de factori de creștere. Aceștia intervin, în cazul profesiei mele, în repararea structurilor articulare, dar beneficiile se pot extinde la sfera estetică, unde intervin în restaurarea calității pielii, în creșterea calității și a numărului firelor de păr din podoaba capilară sau în rejuvenarea vaginală. Aceste terapii cu celule ale corpului uman apelează la resursele proprii pentru a îndepărta un efect negativ acționând asupra cauzei. Și iată de ce PRP (Plasmă îmbogățită cu trombocite) – ACRS (Ser îmbogățit cu cytokine) ne ajută foarte mult în procesul anti-aging sau în cel de reparare, dacă a apărut degenerarea. Un aspect important de menționat este că oxigen-ozonoterapia potențează efectele terapeutice ale acestor terapii celulare autologe, precum PRP și ACRS sau celulele cu potențial regenerativ obținute din țesutul adipos, amplificând rezultatele acestora în procesele de regenerare și reparare a țesuturilor.
Pentru că ați menționat anterior durerile articulare și pentru că este deja toamnă, ce ar trebui să știm înainte să vină sezonul rece, astfel încât să prevenim aceste dureri?
Dr. L. Dospinescu: Durerile articulare sunt urmarea degenerării articulare, care are loc în prezența procesului inflamator. Durerea articulară se poate manifesta în două feluri. Avem durerea de tip inflamator, resimțită ca o tensiune însoțită de căldură locală și accentuată la repaus și durerea de tip mecanic degenerativ, care apare la mers sau la urcat scările și obligă pacientul să se oprească pentru a o ameliora. Dacă în cazul durerii inflamatorii oxigen-ozonoterapiea are eficiență bună și îndepărtează inflamația și, odată cu ea, durerea, în cazul durerii de tip mecanic degenerativ putem apela la terapii din sfera medicinei reparatorii și regenerative, adică terapiile de genul PRP, plasmă îmbogățită cu trombocite, plasmă îmbogățită cu citochine, antiinflamatorii și chiar la celulele cu potențial regenerativ din țesutul adipos. Toate acestea lucrează pentru repararea organului afectat prin procese de regenerare la nivel de țesut. Dragii mei, să ne gândim în permanență că soluții există!