Mulți oameni consideră sauna revigorantă, iar transpirația are beneficii reale pentru sănătate. Căldura uscată a unei saune favorizează transpirația, crește circulația și îmbunătățește relaxarea. Poate că ați auzit, de asemenea, că terapia cu saună îmbunătățește metabolismul, ajută la pierderea în greutate și detoxifică organismul – dar susține știința aceste afirmații? Să separăm realitatea de ficțiune și să explorăm, alături de specialiști, beneficiile terapiei cu saună, de la îmbunătățirea sănătății inimii, la reducerea inflamației.
Ce este o saună?
„O saună este un spațiu închis conceput pentru a oferi ședințe de căldură uscată sau umedă”, spune medicul britanic Reuben Chen, specializat în medicină sportivă și gestionarea durerii. Terapia cu saună se folosește în multe părți ale lumii de mii de ani. Se crede că sauna tradițională provine din Finlanda și Turcia, unde este cel mai des folosită pentru relaxare, îmbunătățirea circulației și facilitarea transpirației, spune dr. Chen. Sauna implică expunerea pe termen scurt la temperaturi cuprinse între 45°C și 100° C cu diferite niveluri de umiditate. Saunele pot fi de mai multe tipuri: cu lemne (situate în aer liber), încălzite electric, cu infraroșu sau cu aburi.
Benefiicile pentru sănătate ale saunei
Dintre multele presupuse beneficii ale saunei, următoarele cinci sunt susținute de știință.
SAUNA RELAXEAZĂ ȘI REDUCE STRESUL
„Ședințele de saună pot induce un răspuns de relaxare în organism, ceea ce duce la o reducere a nivelului de stres”, spune dr. Chen. Conform unei cercetări din 2020, expunerea la căldura saunei evocă răspunsuri fiziologice care ajută la reglarea hormonilor asociați cu răspunsul la stres al organismului.
Aceste efecte relaxante se pot traduce și într-un somn mai bun. Într-un mic sondaj la care au luat parte bărbați și femei care s-au îmbăiat la saună de una până la două ori pe săptămână, 83,5% dintre participanți au raportat o îmbunătățire a somnului după utilizarea saunei.
SAUNA AJUTĂ LA AMELIORAREA DURERII
Cercetările indică faptul că saunele pot oferi o ușurare temporară a durerii cronice, cum ar fi artrita sau fibromialgia. „Creșterea temperaturii corpului poate ajuta la relaxarea mușchilor, la îmbunătățirea circulației sanguine și la reducerea senzației de durere”, explică dr. Chen.
SAUNA ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA INIMII
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare este un motiv convingător pentru a merge la saună. Într-un studiu de cohortă de 20 de ani, efectuat pe 2.315 bărbați de vârstă mijlocie, utilizarea regulată a saunei (de una până la șapte ori pe săptămână) a avut rol protector împotriva riscului de deces din cauza unor evenimente cardiace – precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral, rezultate care s-au îmbunătățit odată cu sporirea frecvenței de utilizare a saunei. Un alt studiu care a urmărit efectele saunei la bărbați și femei timp de peste 15 ani a ajuns la rezultate similare.
SAUNA AMELIOREAZĂ FUNCȚIA TRACTULUI RESPIRATOR
Terapia cu saună poate promova sănătatea respiratorie prin umidificarea căilor respiratorii, prin bronhodilatație (relaxarea plămânilor și lărgirea căilor respiratorii) și reducerea inflamației căilor respiratorii, spune dr. Chen. Un studiu de cohortă de 20 de ani derulat pe 1.935 de bărbați de vârstă mijlocie a găsit o asociere între saună și riscul redus de afecțiuni respiratorii acute și cronice, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astm și pneumonie. Se consideră, însă, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări la alte populații.
SAUNA REDUCE INFLAMAȚIA
„Ședințele regulate de saună pot ajuta la întărirea sistemului imunitar”, spune dr. Chen. Ca răspuns la stimuli nocivi, cum ar fi agenții patogeni sau leziuni ale țesuturilor, sistemul imunitar declanșează inflamația, marcată de o creștere a activității globulelor albe. Inflamația cronică sau sistemică este o inflamație care persistă în timp din cauza stresului, a tulburărilor autoimune și a altor factori. Inflamația cronică este dăunătoare, deoarece poate duce la probleme de sănătate precum boli de inimă, artrită și cancer.
Un studiu de cohortă întins pe 11 ani, la care au participat 2.269 de bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 61 de ani, a constatat că patru până la șapte sesiuni de saună săptămânal au dus la reducerea inflamației sistemice. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, și în acest caz se consideră că sunt necesare mai multe cercetări.
Riscuri și precauții la saună
Anumite persoane ar trebui să solicite sfatul medicului înainte de a folosi sauna, în timp ce altele ar trebui să le evite cu totul, recomandă dr. Chen.
Persoane cu afecțiuni medicale, cum ar fi scleroză multiplă sau unele afecțiuni cardiovasculare ar trebui să-și consulte furnizorul de asistență medicală înainte de a folosi o saună, spune dr. Chen. „Factorii de stres, inclusiv căldura excesivă și umiditatea ridicată, pot exacerba afecțiunile medicale”, explică el.
Femeile însărcinate ar trebui să se consulte cu medicul lor înainte de a folosi o saună, avertizează dr. Reuben Chen. Este nevoie de această precauție din cauză că temperaturile ridicate și expunerea la căldură pot prezenta riscuri pentru fătul în curs de dezvoltare, în special în timpul primului trimestru, spune el.
Persoanelor cu afecțiuni respiratorii li se recomandă, de asemenea, precaute. În ciuda potențialelor beneficii ale saunei, suferinzii de astm bronșic sau alte afecțiuni respiratorii ar trebui să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a folosi o saună, întrucât temperatura și umiditatea ridicate pot declanșa astmul la anumite persoane, explică dr. Chen.
Totodată, dr. Chen recomandă inclusiv amatorilor de saună care sunt considerați sănătoși mai multe măsuri de precauție:
▪ Evitarea alcoolului – Alcoolul poate crește riscul de deshidratare și poate interfera cu capacitatea corpului de a-și regla temperatura.
▪ Limitarea timpului în saună – Majoritatea sesiunilor de saună ar trebui limitate la 10 până la 20 de minute pentru a preveni supraîncălzirea și deshidratarea. Sesiunile de saună cu infraroșu sunt de obicei mai lungi, cu o durată de 20 până la 45 de minute.
▪ Hidratarea – Beți multe lichide înainte, în timpul și după sesiunea de saună pentru a preveni deshidratarea.
▪ Renunțarea la saună în caz de boală – Dacă nu vă simțiți bine, aveți febră sau vă recuperați după o boală, evitați sauna. „Saunele pot pune stres suplimentar asupra organismului, iar utilizarea lor în aceste circumstanțe poate agrava starea sau poate întârzia recuperarea”, spune dr. Chen.
▪ Supravegherea copiilor – Nu există reguli de siguranță stabilite pentru utilizarea saunei la copii și este posibil ca cei mici să nu fie în măsură să-și regleze temperatura corpului la fel de eficient ca adulții.