Există anumite lucruri care sunt indicatori clari ai unui nivel ridicat de forță fizică, cum ar fi abilitatea de a alerga 1.600 de metri în șase minute, de a împinge la bancă 125 kg sau de a face 30 de tracțiuni fără a transpira.
Dar acești indicatori, în mod cert, nu sunt singurii care evaluează forța fizică. O mulțime de alte lucruri care pot fi experimentate în viața de zi cu zi au capacitatea să sugereze că ești sănătos și puternic, chiar dacă nu pui niciodată piciorul într-o sală de sport. Care ar fi acelea?
Să aruncăm o privire la patru semne pe care le-ai putea trece lesne cu vederea și care ar putea indica faptul că, în realitate, se dovedește că ești mai puternic decât credeai.
Ai o priză solidă
Ești în stare să deschizi un borcan de murături din prima secundă, fără mare efort? Se comentează constant despre strângerea ta de mână fermă? Dacă da, probabil că te încadrezi undeva sub umbrela categoriei puternic din punct de vedere fizic. „Forța prizei este unul dintre cei mai mari indicatori ai forței totale a corpului”, spune Simon Byrne, instructor de fitness, nutriționist, proprietar al lanțului american de săli de fitness Bodies by Byrne și autor de succes. Pe măsura înaintării în vârstă, scăderea forței prizei este asociată cu o varietate de rezultate slabe din punctul de vedere al sănătății generale, inclusiv deteriorarea mușchilor, riscul crescut de afecțiuni cronice și/sau dizabilități și scăderea sănătății cardiovasculare.
Deci, dacă în prezent nu ai probleme cu forța prizei – ai o prindere solidă și puternică – ia-o ca pe un semn al faptului că, probabil, ești mai puternic (și mai sănătos) decât credeai. „Dacă nu ești niciodată nevoit să te lupți din greu ca să poți deschide capacul unui borcan, dopul unei sticle sau orice altceva necesită o prindere strânsă, atunci există șanse foarte mari să ai un solid nivel de bază al forței”, spune Simon Byrne.
Te recuperezi repede
Oricărui amator de sport i s-a întâmplat, la un moment dat, ca a doua zi după un antrenament serios, să se trezească epuizat de efort și durere. Este evident de ce – corpul are nevoie de timp între antrenamente pentru a se recupera. Timpul necesar pentru recuperare poate fi un indicator-cheie al forței fizice.
În general, cu cât te antrenezi mai mult, cu atât devii mai puternic și cu atât poți să te recuperezi mai repede între antrenamente. „Dacă reușiți să vă recuperați mai repede decât înainte, înseamnă că mușchii v-au devenit mai puternici”, spune Reda Elmardi, specialist în fitness, dietetician, autor și proprietar al site-ului de fitness The Gym Goat.
În cazul în care nu știi dacă e momentul să începi un alt antrenament sau este nevoie de încă o zi pentru recuperare, te poate ajuta tehnologia. Scorul zilnic de pregătire înregistrat de diversele tipuri de brățări de fitness utilizează o varietate de date și criterii, inclusiv nivelurile de activitate, tiparele de somn și variabilitatea ritmului cardiac, pentru a determina dacă ești pregătit pentru un nou antrenament de mare intensitate sau dacă este mai bine să acorzi prioritate odihnei și recuperării.
Așadar, dacă descoperi că ai nevoie de pauze din ce în ce mai mici între antrenamente, consideră că este un semn clar că devii mai puternic.
Îți atingi degetele de la picioare
Dacă îți poți atinge degetele de la picioare fără prea mult chin, flexibilitatea de care dai dovadă ar putea fi un semn de forță. „Foarte mulți oameni cred că forța constă doar în greutatea pe care o pot ridica, dar flexibilitatea este și ea un indiciu al forței musculare. Pentru a înlătura, însă, orice posibilă confuzie, este necesară aici o clarificare: nu există o corelație directă între flexibilitate și forță (sau, cu alte cuvinte, a fi flexibil nu înseamnă neapărat că ești puternic). Ce am vrut să subliniez, de fapt, este că o flexibilitate bună îți oferă un fundament solid pe care să îți construiești și forța mușchilor. Fără flexibilitate nu poți trece printr-o gamă completă de mișcări și exerciții în cadrul antrenamentelor și, de asemenea, ești mai predispus la accidentări”, explică Byrne.
Așadar, dacă ești o persoană flexibilă și-ți poți atinge degetele de la picioare fără ca acest gest să fie o uriașă provocare, ar putea însemna că, fizic, ești mai puternic decât crezi.
Ai energia necesară pentru toate sarcinile
Există o mulțime de lucruri mai mult sau mai puțin importante de făcut în fiecare zi. Ca exemplu, să presupunem că lucrezi de acasă. S-ar putea ca zilnic să fii nevoit să urci și să cobori scările de mai multe ori, să te joci cu copiii atunci când se întorc de la școală, să plimbi câinele, să petreci o bună parte din zi stând în picioare și, apoi, să alergi prin bucătărie pentru a pregăti cina. Dacă descoperi că poți naviga cu succes printre toate aceste activități fără ca seara, înainte de culcare, să te simți ca lovit de un camion, consideră-te puternic!
Există o legătură între forța fizică, pe de o parte, și rezistență și anduranță de cealaltă parte. Când ești puternic, ai suficientă rezistență și anduranță pentru a trece ușor peste o zi solicitantă. Deci, dacă reușești să treci prin toate activitățile fizice ale unei zile intense fără ca seara să te simți scurs de energie și epuizat, este un semn de rezistență și anduranță și, mai departe, un semn de forță fizică.
Concluzia? Dacă ai energia necesară pentru a rezista în majoritatea zilelor grele fără să te simți epuizat, sunt șanse să fii mai puternic decât credeai că ești.
Vrei să devii mai puternic? Încearcă!
Dacă toate semnele menționate mai sus se aplică și în cazul tău, așa cum am menționat, ești, probabil, mai puternic decât credeai, spune Byrne. Dar, dacă îți spui în sinea ta că este posibil ca, în realitate, să fii mai puțin puternic decât îți imaginai, nu-ți face griji! Există o mulțime de pași pe care îi poți parcurge pentru a-ți îmbunătăți gradul de forță fizică.
Așadar, cum poți deveni mai puternic fără prea multă bătaie de cap? Simplu – crede Byrne:
- Introdu fitness-ul în rutina ta zilnică. Dacă vrei să devii mai puternic, trebuie să lucrezi susținut în acest sens – iată de ce este nevoie de fitness în programul tău cotidian. În afara sălii de sport, caută modalități simple de a-ți spori forța, flexibilitatea și rezistența – de pildă, ai putea urca pe scări în loc să iei liftul sau ai putea lua, de-a lungul zilei, câteva pauze de câte cinci minute pentru stretching.
- Acordă somnului importanța cuvenită. Somnul trebuie să fie o prioritate! Este greu, ba poate chiar și periculos, să faci tot ceea ce este necesar pentru a deveni mai puternic în condițiile în care ești epuizat tot timpul. Țintește la un interval de somn de înaltă calitate, neîntrerupt, de până la 8 ore de somn pe noapte.
- Mănâncă mai multe proteine. Ceea ce mănânci poate juca, de asemenea, un rol major în efortul de a-ți dezvolta forța – consumul de proteine este esențial. „Proteina este elementul de construcție, cărămida masei musculare; în cazul în care corpul tău nu are suficiente proteine, nu poate construi mușchi”, spune Elmardi. Pentru a crește aportul de proteine, include prioritar în dietă mai multe alimente bogate în proteine. Pe lângă carne, peștele, ouăle și nucile sunt opțiuni excelente.