Sezonul rece vine cu un val semnificativ de îmbolnăviri, iar anul acesta spitalele și medicii de familie au tratat peste 90.000 de pacienți cu infecții respiratorii, dintre care aproape 6.000 au fost diagnosticați cu gripă. Medicul Mihai Băican a explicat, în exclusivitate la rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, de ce suntem mai vulnerabili în această perioadă și ce măsuri ar trebui să luăm pentru a ne proteja sănătatea.
„Trebuie să ținem cont de specificul sezonului rece. Alternăm frecvent între căldura din interior și frigul de afară, iar aceste schimbări bruște creează un stres pentru organism. Acest lucru contribuie la scăderea imunității și a mijloacelor naturale de apărare,” explică medicul. În plus, aerul din interior este de obicei uscat din cauza sistemelor de încălzire, iar cel de afară, deși mai umed, poate conține mai multe particule de poluare, mai ales din cauza plafonului de nori care menține emisiile aproape de sol.
Potrivit medicului, una dintre consecințele acestor factori este creșterea producției de mucus în căile respiratorii. „Cu cât mucusul este mai vâscos, cu atât devine mai favorabil pentru dezvoltarea virusurilor. De aceea, hidratarea corespunzătoare este esențială, deoarece ajută la fluidificarea mucusului și la protejarea căilor respiratorii,” spune Mihai Băican.
Acesta atrage atenția și asupra altor măsuri simple, dar importante. De exemplu, aerisirea frecventă a locuinței. „Dacă aerisim doar dimineața, iar pe parcursul zilei nu mai schimbăm aerul din încăpere, acesta devine uscat” explică medicul.
O altă problemă comună este tendința de a încălzi locuința excesiv. „Avem și tendința de a face prea cald în casă, realizăm temperaturi peste cele recomandate. De asemenea, avem permanent o sursă de încălzire care va usca aerul, ceea ce presupune nevoia unei aerisiri frecvente a locului în care ne găsim. Practic, dacă doar aerisim casa dimineață și apoi pe tot parcursul zilei stăm în casă, nu este suficient pentru că aerul va deveni uscat ca urmare a acestei surse de căldură pe care o folosim”.
De asemenea, medicul recomandă evitarea colectivităților pe cât posibil, mai ales în această perioadă, când multe persoane sunt afectate de viroze.