Experții dezvăluie cum trezirea la aceeași oră în fiecare zi te poate face să te simți mai puțin obosit, chiar dacă este dimineața devreme.
Majoritatea oamenilor se simt amențți și lenți când se trezesc dimineața. Cercetătorii numesc somnolența resimțită la trezire „inerția somnului”. Deși adesea se risipește în câteva minute, unii oameni consideră că senzația persistă o oră sau două, și le afectează atenția și performanța la locul de muncă.
Soluția care îți transformă diminețile
Dar există o veste bună: este posibil să te trezești simțindu-te împrospătat. O modalitate de a-ți ușura diminețile? Începeți să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi.
„Corpul tău se descurcă cel mai bine în ceea ce privește atenția și concentrarea atunci când ai un program regulat”, spune Lynelle Schneeberg, psiholog de somn la Yale Medicine și autoarea cărții „Become Your Child’s Sleep Coach”, pentru HuffPost.
Iată de ce me menținerea aceleiași ore de trezire îți poate transforma diminețile:
Trezirea la aceeași oră în fiecare zi îți poate stabiliza ritmul circadian.
Multe funcții ale corpului, inclusiv somnul și digestia, sunt influențate de ritmul circadian. Acest ciclu de 24 de ore, care este legat de ideea unui ceas biologic, determină organismul să elibereze diferiți hormoni, cum ar fi cortizolul și melatonina, în anumite momente.
Se spune că cele mai puternice indicii pentru ritmul circadian sunt lumina și întunericul. Când te trezești dimineața, probabil că ești expus la lumina zilei. Asta îi spune corpului tău să nu mai producă melatonină, un hormon care te face să dormi. Între timp, corpul tău crește producția de cortizol, un hormon care furnizează energie, în așteptarea orei tale de trezire, afirmă Jamie Zeitzer, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.
De ce contează asta? Potrivit lui Zeitzer, cortizolul este crucial pentru a-ți oferi energia de care ai nevoie pentru a-ți desfășura ziua. Când te trezești la 7 a.m. într-o zi și la 8:30 a.m. în următoarea, s-ar putea ca organismul să nu știe când să secrete cortizol. Ca urmare, te-ai putea trezi cu niveluri insuficiente de cortizol și te vei simți foarte amețit.
Când te ridici din pat la aceeași oră în fiecare zi, ceasul tău circadian poate fi mai stabil, ceea ce înseamnă că ai putea avea o creștere a cortizolului mai robustă și mai sigură, oferindu-ți mai multă energie.
Cum să ai un somn odihnitor
Ar putea fi greu la început, dar o oră constantă de trezire te poate ajuta să obții un somn mai bun. A avea o oră constantă de trezire te poate ajuta să dormi mai bine.
Trezirea la aceeași oră te poate ajuta și să adormi mai ușor noaptea. Deșteptarea la aceeași oră în fiecare zi îți poate stabiliza ritmul circadian, iar acest efect se extinde în noapte.
Schneeberg a explicat-o simplu: ora de trezire stabilește ora de culcare. „Corpul tău se așteaptă să adoarmă din nou la aproximativ 16 ore după ce te-ai trezit”, spune ea.
Potrivit lui Zeitzer, una dintre cele mai mari probleme de somn pe care oamenii le întâmpină este să ghicească când li ses va face somn seara. A avea o oră constantă de trezire poate oferi o oră de culcare mai previzibilă.
Ai putea să dormi bine și să te simți mai alert, atent și productiv a doua zi. „Performanța ta se îmbunătățește dacă te simți odihnit și vigilent”, a spus Schneeberg, adăugând că „este mai probabil să apară dacă ai o oră de culcare și de trezire foarte consecventă și ai obținut un somn adecvat și reparator”.
Cum să te trezești mereu la aceeași oră
Într-o lume ideală, toată lumea s-ar putea trezi în mod natural fără alarmă în fiecare zi. Dar, din moment ce acest lucru este nerealist pentru mulți oameni, ceasul cu alarmă este cel mai bun lucru. Și dacă te bazezi pe o alarmă de dimineață, vei dori să eviți să apeși continuu pe butonul de amânare.
Cercetările arată că utilizarea funcției de amânare a alarmei poate prelungi inerția de somn, făcând și mai greu să te ridici din pat.
„Dacă folosești în mod constant butonul de amânare, aproape sigur nu vei mai adromi și îți fragmentezi ultima parte a fazei de somn, fiind nevoit să te trezești și să oprești butonul de amânare de mai multe ori”, a spus Schneeberg. Așadar, încearcă să apeși butonul de amânare doar o dată sau de două ori dacă ai nevoie cu adevărat și nu amâna mai mult de 15 minute..
De asemenea, Schneeberg recomandă să păstrezii ora de trezire în aceeași fereastră de 30 de minute în fiecare zi. (Da, acest lucru este valabil și pentru weekend-uri.) Rutina de dimineață ar putea prezenta o activitate plăcută – de exemplu, ascultarea unui playlist.cu melodiile preferate sau o sesiune rapidă de yoga ori meditație – astfel încât să te simți motivat să te ridici din pat.
Zeitzer sugerează să dormi într-o cameră fără draperii la ferestre. „Vei primi o doză bună de lumină dimineață, chiar dacă încă ești adormit, iar acest lucru te va ajuta în continuare la sincronizarea puternică a ceasului circadian.
Totul este să ai grijă de ceasul tău biologic. Cu cât este mai stabil, cu atât este mai probabil să dormi mai bine, și cu atât te vei simți mai odihnit și mai concentrat pe parcursul zilei.