Apa carbogazoasă ar putea stimula ușor metabolismul glucozei, ajutând la pierderea în greutate, dar efectele ei sunt reduse, astfel că este nevoie și de o dietă sănătoasă și exerciții fizice.
Un studiu investighează rolul apei spumante în pierderea în greutate, sugerând că ar putea îmbunătăți metabolismul glucozei, similar efectelor observate în hemodializă.
Rolul apei spumante în pierderea în greutate
O nouă analiză, publicată pe 22 ianuarie 2025 în BMJ Nutrition, Prevention & Health, sugerează că apa carbogazoază poate sprijini pierderea în greutate prin creșterea ușoară a absorbției de glucoză din sânge și a metabolismului – procesul prin care organismul transformă energia. Cu toate acestea, efectele sunt minime, ceea ce înseamnă că apa carbogazoasă singură nu este o soluție de încredere pentru pierderea kilogramelor în plus.
Potrivit autorului, activitatea fizică regulată și o dietă bine echilibrată rămân esențiale, iar efectele pe termen lung ale consumului de cantități mari de apă acidulată sunt încă necunoscute.
Mecanisme potențiale ale apei carbogazoase
Apa carbogazoasă este adesea considerată un potențial ajutor pentru pierderea în greutate deoarece poate crea o senzație de sațietate, ajutând la reducerea foamei și se crede că accelerează digestia și scade nivelul de glucoză din sânge.
Cu toate acestea, autorul subliniază că mecanismele exacte prin care apa carbogazoasă ar putea reduce nivelul de glucoză din sânge și poate sprijini gestionarea greutății nu sunt încă pe deplin înțelese.
Autorul studiului a comparat procesul de consum al apei gazoase cu hemodializa, prin care sângele este filtrat (dializat) pentru a elimina reziduurile și excesul de apă atunci când rinichii nu mai pot, bazându-se pe cercetările publicate anterior.
Analiza comparativă cu hemodializa
Hemodializa alcalinizează sângele, producând în primul rând dioxid de carbon (CO2). În mod similar, CO2 din apă gazoasă este absorbit prin mucoasa stomacului și este transformat rapid în bicarbonat (HCO3) în celulele roșii din sânge. Acest proces de alcalinizare accelerează absorbția și utilizarea glucozei prin activarea enzimelor cheie din globulele roșii, explică autorul.
Observațiile clinice din timpul hemodializei arată că nivelul glucozei din sânge scade pe măsură ce sângele trece prin dializator, în ciuda unui nivel mai ridicat de glucoză în soluția de dializat, pentru început.
Impact minim asupra pierderii în greutate
În timp ce aceste constatări sugerează că apa gazoasă poate promova indirect pierderea în greutate prin îmbunătățirea absorbției și utilizării glucozei din sânge, contextul este cheia, subliniază autorul.
În timpul unei ședințe tipice de hemodializă de 4 ore, în jur de 48.000 ml de sânge curg prin dializator, rezultând aproximativ 9,5 g de glucoză care sunt utilizate în timpul sesiunii, explică el.
„Având în vedere această reducere minimă a glucozei, impactul CO2 în apa carbogazoasă nu este o soluție independentă pentru pierderea în greutate. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată rămân componente esențiale ale gestionării durabile a greutății”, insistă el.
„De asemenea, consumul de apă carbogazoasă poate avea unele efecte asupra sistemului digestiv, în special pentru persoanele cu stomac sensibil sau afecțiuni gastro-intestinale preexistente. Preocupările principale includ balonarea, gazele și, în unele cazuri, exacerbarea anumitor simptome asociate cu tulburările digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastro-esofagian”, subliniază el.
Concluzii și comentarii ale experților
„Moderația este cheia pentru a evita disconfortul, în timp ce vă bucurați de posibilele beneficii metabolice ale apei carbogazoase”, spune el.
Comentând analiza, profesorul Sumantra Ray, director executiv, NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, care este coproprietar al revistei, a declarat: „Deși există o legătură ipotetică între apa carbogazoasă și metabolismul glucozei, aceasta nu a fost încă testată în studii de intervenție umană bine concepute.
„Și, deși acest studiu se adaugă la baza de dovezi, nu oferă suficiente pentru a face recomandări de utilizare preventivă sau terapeutică a apei carbogazoase. În plus, orice beneficii trebuie cântărite cu potențialele daune ale băuturilor carbogazoase care pot conține sodiu, glucoză sau alți aditivi”, notează scitechdaily.com.