„Îmbătrânirea este o boală care poate fi tratată. Dacă observați că nivelul de zahăr din sânge crește, puteți reduce riscul de diabet prin schimbarea comportamentului și a stilului de viață, prelungind, astfel, durata de viață sănătoasă. Acest lucru este important pentru orice persoană afectată, în particular, dar și pentru sistemul de sănătate, în general, întrucât bolile legate de vârstă generează cheltuieli foarte mari.” – prof. dr. Andrea Maier, director al Centrului pentru Longevitate Sănătoasă din cadrul Universității Naționale din Singapore.
Participantă ca speaker în cadrul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie cu tema „Îmbătrânirea activă și intervențiile actuale pentru încetinirea declinului cognitiv“, organizate la București de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – FDVDR, reputatul geriatru prof. dr. Andrea Maier, definind plastic procesul de îmbătrânire ca daunele pe care organismul le înregistrează în timp ce se întrebuințează, a arătat că imperfecțiunile care se văd la exterior, cum ar fi ridurile și părul grizonat, există și în interior, unde anumite organe nu mai funcționează corespunzător din cauza deteriorării. Putem întâlni, așadar, țesut conjunctiv împuținat, mușchi slăbiți, celule care nu mai comunică bine, proteine care nu se pliază corespunzător etc.
„După atingerea vârstei de 26 de ani și, apoi, pe măsură ce organismul îmbătrânește, se instalează un proces de deteriorare la nivelul întregului sistem de organe“, a explicat dr. Maier, arătând că, la vârsta de 30 de ani, în urma unor serii de analize și măsurători, se poate afla dacă organismul are premisele de a fi sau nu într-o formă bună în viitor.
CUM SE ADUNĂ PROBLEMELE BĂTRÂNEȚII?
Prof. dr. Andrea Maier: De obicei, atunci când daunele sunt prea mari, celulele sunt curățate de sistemul imunitar, dar uneori intră într-un fel de stare de hibernare. Nu se mai divid, dar mai secretă substanțe de care este atras sistemul imunitar. Acest lucru dă naștere la reacții inflamatorii care dăunează celulelor sănătoase din jur. Așa se adună problemele. Persoanele în vârstă au proporțional mai multe dintre aceste celule latente sau senescente, care sunt o cauză a multor boli ale bătrâneții, cum ar fi arterioscleroza, demența sau cancerul.
POATE FI ÎMPIEDICAT PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE?
Prof. dr. Andrea Maier: Conștientizarea schimbărilor negative intervenite și adoptarea unui stil de viață sănătos pot reduce impactul asupra stării de sănătate și pot duce la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice. Este rolul medicinei longevității de a-i „salva“ prin prevenție pe cei care nu au încă o anumită boală sau, în cazuri mai puțin fericite, de a întârzia instalarea sau evoluția respectivei boli. Cel mai important este însă să optimizezi sănătatea deținută la o anumită vârstă – cu cât mai devreme, cu atât mai bine, proces în care medicina longevității joacă din nou un rol foarte important. Medicina longevității dă chiar și tinerilor părinți o veste excepțională: este posibilă inclusiv optimizarea sănătății nou-născuților prin optimizarea sănătății părinților care urmează să conceapă.
PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE INTERVINE PENTRU TOȚI LA FEL?
Prof. dr. Andrea Maier: Îmbătrânirea este și un rezultat al modificărilor ADN-ului și ale genelor noastre. Cantitatea de modificări epigenetice este o măsură a îmbătrânirii. Dar îmbătrânirea se poate măsura și după calitatea celulelor stem, după lipidele din sânge sau prin plierea proteinelor. Prin urmare, din toate aceste procese, putem citi cât de mult îmbătrânește cineva. Putem chiar să-i acordăm o cifră. Câți ani are corpul cu adevărat, care este vârsta biologică? Au fost efectuate studii de cohortă mari pentru a examina relația dintre vârstă și riscul anumitor boli asociate vârstei, dar și cum se leagă asta de acele valori, cum ar fi cantitatea de celule adormite sau modificările epigenetice. Acest lucru a dus la o curbă de calibrare, un ceas biologic care indică dacă cineva este mai în vârstă sau mai tânăr decât vârsta sa calendaristică.
POT FI REPARATE DAUNELE PROVOCATE DE ÎMBĂTRÂNIRE?
Prof. dr. Andrea Maier: Daunele provocate de îmbătrânire pot fi remediate începând cu debarasarea de gândirea de tip alb-negru din medicina convențională, care spune că ești sănătos atâta timp cât nu ești bolnav. Trebuie să învățăm să ne menținem corpul în formă, în primul rând printr-un stil de viață sănătos. Sunt multe de câștigat din acest stil de viață.
Un stil de viață sănătos
Într-un interviu acordat anul trecut site-ului Time, Andrea Maier îndemna ca alimentele să fie văzute ca fiind principala sursă de întreținere a organismului. Dieta optimă nu include carne roșie, spunea ea, recomandând o cantitate minimă de carne albă și pește mic, dar multe leguminoase și, de asemenea, multe fructe și legume, câteva nuci pe zi, apă și ceai.
Programul meselor, în opinia prof. Maier, este și el foarte important: „Mâncăm adesea pe tot parcursul zilei. Ca urmare, organismul nu are șansa de a repara daunele provenite din digestie, dar și din toate celelalte activități celulare. Așa că este bine să postim intermitent, de exemplu, nemâncând 16 ore în timpul unei zile. Un prânz, o cină și nimic altceva înseamnă un regim care funcționează.“
Exercițiile fizice sunt de asemenea importante pentru un stil de viață sănătos, explica dr. Maier cu aceeași ocazie: „Știm că fiecare pas făcut în plus reduce riscurile pe ambele fronturi – fizic și mental. Zece mii de pași pe zi sună bine, dar nu există nicio dovadă științifică pentru acest număr.“
Mediul în care trăim ne poate ajuta, conform spuselor dr. Maier, să construim un stil de viață sănătos: „Să creăm un mediu în care să fie distractiv să mergi la sală sau să ieși la plimbare.“
Despre prof. dr. Andrea Maier
Andrea Maier (n. 1978) este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității din Lübeck, Germania (2003), doctor în științe medicale și membru al Colegiului Regal al Medicilor din Australia (FRACP). Din 2009, este înregistrată în Țările de Jos ca specialist în medicină internă-geriatrie, iar în 2013 a fost numită profesor titular de gerontologie la Vrije Universiteit Amsterdam, Olanda. Din 2012 până în 2016, a fost șeful Departamentului de Geriatrie la Centrul Medical Vrije Universiteit. Din 2016 până la începutul anului 2021, prof. Andrea Maier a ocupat funcțiile de director al Diviziei de medicină și îngrijire comunitară la Spitalul Regal Melbourne, Australia și profesor de Medicină și Îngrijire a Vârstnicilor la Universitatea din Melbourne. Din 2021, Andrea Maier își continuă cariera la Universitatea Națională din Singapore, în calitate de profesor și co-director al Centrului pentru Longevitate Sănătoasă.
Cercetarea prof. dr. Maier se concentrează pe dezvăluirea mecanismelor de îmbătrânire și a bolilor legate de vârstă. În ultimii 10 ani, ea a condus mai multe studii internaționale de cohortă de observație și studii de intervenție și a publicat peste 350 de articole conținând rezultate semnificative ale cercetării sale inovatoare, globale și multidisciplinare, extrem de apreciate. Este invitată frecvent în studiouri de radio și televiziune din întreaga lume pentru a disemina cercetarea în materie de îmbătrânire și este un membru invitat al mai multor comitete internaționale de politici academice și de sănătate, inclusiv OMS. Andrea Maier este fostul președinte al Societății Australiane și Noii Zeelande pentru Sarcopenia și Cercetarea Fragilității, președintele fondator al Healthy Longevity Medicine Society și este membru ales al Societății Regale de Științe și Științe Umaniste din Olanda.