Nutriționiștii explică modul cum funcționează hrănirea intuitivă și beneficiile acestei abordări fără dietă. Cei care se simt dezamăgiți de cultura dietei, trebuie să știe că nu sunt singuri. Interminabilul ciclu al trendurilor în materie de regimuri pentru slăbit vehiculate în mass media poate fi copleșitor. De fapt, în prezent, aproximativ 20 de milioane de europeni se luptă cu tulburări de alimentație, dintre care, numai în România, peste 400.000 de persoane suferă de o tulburare de alimentație vizibilă, potrivit estimărilor Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație (APTTA) România.
Alimentația intuitivă este un mod de abordare fără dietă a sănătății și a dispoziției și este concepută pentru a facilita ruperea ciclului dietei cronice și cultivarea unei relații pozitive între alimente, corp și minte.
Inițiatoarele conceptului de alimentație intuitivă, nutriționistele americane Evelyn Tribole și Elyse Resch, sunt autoarele seriei de cărți „Intuitive Eating“ – Alimentație Intuitivă, un cadru de hrănire pentru îngrijirea personală a minții și corpului pe baza unui număr de 10 principii. Cărțile de mare succes ale celor două nutriționiste au dat naștere la peste 125 de studii de specialitate ale căror rezultate, până în prezent, au arătat beneficii ale acestui tip de alimentație. Tribole și Resch au instruit și certificat peste 1.500 de profesioniști din domeniul sănătății, în 38 de țări, ca specialiști și consilieri în domeniul alimentației intuitive.
10 PRINCIPII CĂLĂUZITOARE
Pe scurt, alimentația intuitivă înseamnă să înveți cum să ai grijă de tine într-un mod holistic și extensiv, pe baza celor 10 principii ale programului elaborat de Tribole și Resch și a modului de aplicare a acestora în viața de zi cu zi.
- RENUNȚĂ LA MENTALITATEA DE DIETĂ. Pentru început, renunță la ideea că există o modalitate „perfectă“ de a mânca sau că pierderea în greutate este cheia sănătății și fericirii.
- ONOREAZĂ-ȚI FOAMEA. Ascultă-ți corpul și mănâncă numai atunci când ți-e foame, în loc să urmezi planuri stricte de masă sau să numeri caloriile.
- FĂ PACE CU MÂNCAREA. Acordă-ți permisiunea de a mânca orice alimente care îți plac, fără vinovăție sau rușine, și nu mai eticheta alimentele ca fiind ori „bune“, ori „rele“.
- RESPINGE POLIȚIA ALIMENTARĂ. Gândește-te la „poliția alimentară“ ca la întruchiparea tuturor acelor reguli ridicole ale culturii dietei care îți domină sentimentele generate de mâncat. În schimb, pune la îndoială în mod activ mesajele negative pe care le-ai interiorizat în jurul anumitor alimente sau al dimensiunilor corpului tău.
- RESPECTĂ-ȚI SAȚIETATEA. Fă pauze în timp ce mănânci pentru a intra în acord cu semnalele de sațietate date de corpul tău (ai o dorință redusă de a mânca, nu te gândești la mâncare sau te simți mai plin de energie). Dar amintește-ți că ai voie să mănânci peste punctul de sațietate și, de asemenea, și atunci când nu îți este foame.
- DESCOPERĂ FACTORUL DE SATISFACȚIE. Găsește plăcere și satisfacție în alegerile alimentare! Mâncarea este menită să fie savurată.
- ELIBEREAZĂ-ȚI SENTIMENTELE FĂRĂ A FOLOSI ALIMENTE. Te orientezi mereu către mâncare atunci când ești trist, stresat, furios sau plictisit? Este în regulă să folosești uneori mâncarea ca mecanism de adaptare, dar dacă mâncatul este singura ta strategie pentru a face față stresului, ar fi util ca, în loc să apelezi la frigider, să găsești alte modalități de a-ți gestiona sentimentele.
- ÎNȚELEGE-ȚI CORPUL. Nu ai încerca niciodată să înghesui un pantof de mărimea 40 într-unul de mărimea 37, nu-i așa? În cea mai mare parte, acceptăm că mărimea pe care o avem la pantofi ține de genetică și nu ne împotmolim în situații imposibil de schimbat. Același lucru ar trebui să fie valabil și în cazul formelor și dimensiunilor unice ale corpului nostru.
- FĂ DIFERENȚA ÎNTRE EXERCIȚII. Apleacă-te asupra unor exerciții care îți plac și te energizează, mai degrabă decât asupra unor rutine neplăcute și epuizante, care îți par o corvoadă.
- BUCURĂ-TE DE PROPRIA SĂNĂTATE. Nu încerca să îți revizuiești dieta peste noapte în numele „sănătății și bunăstării“. Concentrează-te pe mici schimbări care te fac să te simți mai bine și nicidecum mai rău. Încorporează proteinele, carbohidrații și grăsimile în fiecare masă, fără ca acest proces să fie complicat sau consumatoar de timp.
Beneficii
Cercetările privind alimentația intuitivă sunt în curs de desfășurare dar, până în prezent, studiile au descoperit că hrănirea intuitivă este legată de o perspectivă emoțională mai pozitivă, de o satisfacție mai mare față de viață, de o mai mare apreciere a corpului, precum și de menținerea greutății. În general, este important să ne amintim că alimentația intuitivă nu este un program de slăbire sau o dietă.
„A fi atent la ceea ce mănânci și la felul în care te simți îi ajută pe oameni să mănânce mai puțin în mod natural”, spune Elyse Resch, care adaugă că majoritatea planurilor de dietă sunt soluții pe termen scurt, care duc la recăpătarea în greutate odată ce dieta a fost stopată: „Mâncarea intuitivă este o modalitate durabilă de a mânca pentru viață, care duce la o greutate stabilă.”
„Este un mod de viață care se concentrează pe îngrijirea de sine, pe respectul pentru corp și pe starea de bine, mai degrabă decât pe pierderea în greutate. Îmbrățișarea pe deplin a alimentației intuitive poate necesita timp și practică, dar poate ajuta oamenii să-și transforme întreaga viață și să aibă o apreciere mai mare și mai corectă a corpului lor”, adaugă Evelyn Tribole.
Precauții
Este important să cauți sprijinul unui profesionist al medicinei înainte de a începe orice nou plan alimentar, dar mai ales dacă ai antecedente care implică tulburări de alimentație. „Dacă cineva are o tulburare de alimentație activă, cel mai bine este să consulte un dietetician înregistrat și o echipă de îngrijire a sănătății înainte de a implementa alimentația intuitivă”, sfătuiește Tribole.
Noțiuni de bază
Dacă ești de părere că alimentația intuitivă este o abordare care ți-ar putea aduce beneficii, există câteva modalități de a porni pe această calele.
Mai întâi, îngăduie-ți să mănânci. Majoritatea oamenilor sunt atrași de alimentația intuitivă după ce se văd sleiți de diete interminabile, care nu dau niciun rezultat vizibil. „Adepții dietelor s-au săturat să se concentreze, în mod constant și cu negativitate, asupra greutății corporale, asupra modului cum arată și asupra unei atitudini de indiferență față de mâncare. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să închei pace cu mâncarea și să-ți acorzi permisiunea de a mânca necondiționat. Este o sarcină grea după ce ani de zile s-a mâncat conform unor liste riguros întocmite după reguli stricte”, spune Resch. Ea subliniază, de asemenea, că acesta este un moment bun pentru a explora mâncarea și a descoperi ce anume îți place sau nu să mănânci.
Următorul pas este să te concentrezi pe semnalele de foame și de sațietate ale organismului pentru a-ți da seama dacă îți este foame fizic sau emoțional. „Începe să fii atent la momentul când te simți plin și mulțumit – nu doar plin, ci și satisfăcut. Înveți, astfel, cum să ai încredere în corpul tău și în tine. Pe măsură ce aceste comportamente se instalează, vei începe să te simți mai bine fizic. Majoritatea oamenilor descoperă că alimentele care, în trecut, au jucat pentru ei rolul de declanșator, nu mai sunt acum motiv de îngrijorare”, spune Resch.
Bucură-te de mâncarea pe care simți că vrei să o mănânci! Acceptă-ți poftele și preferințele alimentare, permițându-ți să te bucuri de ele fără a încera sentimente de vinovăție. „Fii atent la felul în care se simte corpul tău după ce ai mâncat anumite alimente”, mai spune Resch – „De exemplu, dacă te simți letargic, poate că respectiva alegere alimentară nu este cea mai bună pentru corpul tău.“
„Exersează autocompasiunea și bunătatea față de tine însuți”, îndeamnă Resch. Este bine să îți amintești că, spre deosebire de cazul dietelor, atunci când este vorba despre alimentația intuitivă, este imposibil să „eșuezi“. Totul este un proces de învățare, așa că fii curios cu privire la acțiunile tale și la ceea ce se află în spatele alegerilor pe care le faci. Amintește-ți că această abordare a alimentației nu este o cursă. Înaintează cu pași mici, ai răbdare și fii îndurător cu tine! „Ca în orice schimbare de comportament, drumul nu este o linie dreaptă și este posibil să înregistrezi și eșecuri”, avertizează Resch.
Concluzii
Hrănirea intuitivă nu este o dietă, ci o abordare a alimentelor pozitivă pentru organism, care permite indiciilor trasmise de corp cu privire la foame și sațietate să te ghideze, arătându-ți când, ce și cât de mult mănânci. Dacă ești intrigat de această abordare, poți apela, pentru sprijin și îndrumare, la profesioniștii medicali specializați în alimentația intuitivă.
Despre autoarele conceptului de alimentație intuitivă
Evelyn Tribole este specialist în nutriție, autoarea a 10 cărți de specialitate și co-autoarea celui mai bine vândut Intuitive Eating, un cadru de alimentație pentru îngrijirea personală a minții și a corpului, cu 10 principii, care a dat naștere la peste 125 de studii care au relevat beneficii ale alimentației intuitive. Evelyn Tribole instruiește profesioniști din domeniul sănătății, din întreaga lume, cu privire la modul cum să-și ajute clienții să cultive o relație sănătoasă cu mâncarea, mintea și corpul prin procesul de alimentație intuitivă. Până în prezent, există peste 1.500 de consilieri de alimentație intuitivă certificați în 38 de țări.
Elyse Resch este terapeut și specialist în nutriție, are peste patruzeci de ani de experiență și este specializată în alimentație intuitive și tulburări de alimentație. Ea este co-autorul cărții Intuitive Eating, aflată acum la a 4-a ediție, și autoarea cărților The Intuitive Eating Workbook for Teens – Registrul de lucru al adolescenților pentru alimentația intuitive și The Intuitive Eating Journal – Jurnalul alimentației intuitive. Filosofia lui Resch îmbrățișează reconectarea cu înțelepciunea interioară pentru o alimentație corectă și eliberarea corpului din tipare de nutriție nocive, cu convingerea că toate corpurile merită demnitate și respect.