Îndulcitorul artificial Aspartam, utilizat în mii de produse, ar urma să fie etichetat de către OMS ca fiind „posibil cancerigen”. Îndulcitorul e folosit în mii de produse, inclusiv în sucuri carbogazoase dietetice, îngheţată şi gumă de mestecat.
Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), care aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a efectuat o analiză a siguranţei aspartamului şi va publica un raport luna viitoare.
Aceasta se pregăteşte să eticheteze îndulcitorul ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, a relatat joi Reuters.
Asta înseamnă că există unele dovezi care leagă aspartamul de cancer, dar că acestea sunt limitate. IARC are două categorii mai grave, „probabil cancerigen” şi „cancerigen”.
Decizia ar putea să se dovedească controversată, după ce IARC s-a confruntat cu critici pentru că a provocat alarmă cu privire la substanţe sau situaţii greu de evitat. Anterior, a inclus munca de noapte şi consumul de carne roşie în categoria „probabil cancerigenă”, iar folosirea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă”.
Revizuirea de siguranţă IARC a fost efectuată pentru a evalua dacă aspartamul reprezintă sau nu un potenţial pericol, pe baza tuturor dovezilor publicate, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Cu toate acestea, ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă.
Acest sfat provine de la un comitet de experţi separat al OMS privind aditivii alimentari, care a analizat, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Acesta urmează să îşi anunţe concluziile în aceeaşi zi în care IARC îşi va face publică decizia, la 14 iulie.
„IARC a evaluat potenţialul efect cancerigen al aspartamului (identificarea pericolelor)”, a confirmat un purtător de cuvânt al IARC pentru The Guardian.
Aspartamul a fost utilizat pe scară largă începând cu anii 1980 ca îndulcitor şi în produse precum băuturile carbogazoase dietetice, guma de mestecat, cerealele pentru micul dejun şi dropsurile pentru tuse.
Jecfa declara că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate încă din 1981.
Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente şi băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestuia.