Consumul de alimente cu adaos de zaharuri, cum ar fi băuturile răcoritoare, îngheţata şi prăjiturile, poate creşte riscul de apariţie a pietrelor la rinichi, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Cercetătorii au precizat însă că studiul lor, publicat în revista Frontiers, nu arată cum anume zaharurile adăugate cresc riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.
Autorul principal, Dr. Shan Yin, cercetător la Spitalul afiliat al Colegiului Medical din Sichuan de Nord, Nanchong, China, a declarat: „Studiul nostru este primul studiu care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat şi pietrele la rinichi. Aceasta sugerează că limitarea consumului de zahăr adăugat poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.”
Una din 11 persoane va avea simptome de pietre la rinichi în timpul vieţii, potrivit Asociaţiei Britanice a Chirurgilor Urologi. Printre factorii de risc cunoscuţi se numără obezitatea, bolile inflamatorii intestinale şi diabetul, relatează Independent.
Pentru studiu, Dr. Yin şi colegii săi au analizat date de la peste 28.000 de persoane care au făcut parte din sondajul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) din SUA.
Consumul zilnic de zaharuri adăugate al fiecărei persoane a fost estimat pe baza consumului de alimente şi băuturi pe care fiecare persoană l-a raportat.
Aceştia au primit, de asemenea, un scor al indicelui de alimentaţie sănătoasă (HEI-2015), bazat pe alimentele pe care le-au consumat, indiferent dacă au fost alimente benefice, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale, sau opţiuni mai puţin sănătoase, cum ar fi cerealele rafinate sau grăsimile saturate.
Cercetătorii au ajustat factori precum sexul, vârsta, rasa sau etnia, venitul, indicele de masă corporală, scorul HEI-2015, statutul de fumător şi dacă persoanele care au participat la studiu aveau antecedente de diabet.
Cercetătorii au spus că persoanele care au primit mai mult de 25% din energia totală din zaharuri adăugate au avut o probabilitate cu 88% mai mare decât cele care au primit mai puţin de 5% din energia totală din zaharuri adăugate.
Dr. Yin a declarat: „Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora în detaliu asocierea dintre zahărul adăugat şi diverse boli sau condiţii patologice. De exemplu, ce tipuri de pietre la rinichi sunt cel mai mult asociate cu consumul de zahăr adăugat? Cât de mult ar trebui să reducem consumul de zaharuri adăugate pentru a scădea riscul de formare a calculilor renali? Cu toate acestea, constatările noastre oferă deja informaţii valoroase pentru factorii de decizie.”