O alimentație integrală sănătoasă, cu fructe și legume, împreună cu o combinație adecvată de macronutrienți, este esențială pentru un nivel optim de sănătate. Cu toate acestea, există foarte multe persoane care nu obțin întotdeauna, din hrana zilnică, suficient din acești nutrienți vitali, situație care le-ar putea face să sufere de stres oxidativ și, ulterior, să întâmpine, din acest motiv, probleme de sănătate. Aici intervin nutraceuticele…
DEFINIȚIE
Termenul nutraceutice provine din contopirea cuvintelor nutriție și (produse) farmaceutice și a fost introdus în 1989 de medicul Stephen L. DeFelice, fondator și președinte al Fundației Americane pentru Medicină Inovatoare.
Într-una dintre lucrările sale publicate în Jurnalul European al Științelor Farmaceutice, dr. Antonello Santini, profesor de chimie alimentară la Departamentul de Farmacie al Universității din Napoli, poziționează categoria relativ nouă a nutraceuticelor pe granița dintre medicamente și alimente. Conform definiției din ultima ediție a Enciclopediei de Alimente și Sănătate (2016), un nutraceutic este „un aliment sau o parte dintr-un aliment care posedă proprietăți medicinale sau nutriționale benefice inclusiv pentru prevenirea și/sau vindecarea unor boli“.
CLASIFICARE
Nutraceuticele pot fi clasificate ca nutraceutice tradiționale și nutraceutice netradiționale. Nutraceuticele tradiționale sunt alimente naturale care conțin mai multe componente care oferă beneficii dincolo de nutriția de bază, cum ar fi licopenul din roșii, acizii grași omega-3 din somon, resveratrolul din struguri sau saponinele din boabele de soia. Nutraceuticele netradiționale sunt alimente artificiale preparate prin adăugarea de componente bioactive pentru starea generală bună a oamenilor. La rândul lor, pot fi împărțite în nutraceutice fortificate și recombinate. Nutraceuticele fortificate sunt alimentele cu reproducere agricolă sau cu adaos de nutrienți. Sucul de portocale cu calciu, cerealele cu adaos de vitamine sau minerale, făina cu adaos de acid folic și laptele cu colecalciferol sunt câteva dintre exemplele de nutraceutice fortificate. Alimentele care furnizează energie precum pâinea, alcoolul, amidonul fermentat, iaurtul, brânza, oțetul și altele care sunt produse cu ajutorul biotehnologiei se numesc nutraceutice recombinante.
„Substanțele active, fie provenite din plante (fitocomplexe), fie de origine animală, atunci când sunt extrase, concentrate și administrate într-o formă farmaceutică adecvată, pot crea o paletă de instrumente foarte promițătoare, utile pentru a preveni sau sprijini terapia unor afecțiuni patologice, având în vedere eficacitatea lor clinică dovedită“, explică prof. dr. Antonello Santini.
LIFESTYLE
Este recunoscut la nivel mondial că dieta și stilul de viață sunt esențiale nu numai pentru contribuția lor la prevenirea posibilei apariții a bolilor, dar și pentru promovarea și menținerea sănătății și a stării de bine generale. În lucrarea sa, prof. dr. Santini subliniază faptul că atât obiceiurile alimentare incorecte, cât și stilul de viață pot provoca afecțiuni patologice. – „Sindromul metabolic, o amenințare epidemică la nivel mondial, poate fi dat ca exemplu grăitor. Acest sindrom este caracterizat printr-o cascadă de factori de risc cardiometabolici care includ obezitatea, rezistența la insulină, hipertensiunea arterială și dislipidemia.“
PREVENȚIE
Tot la nivel global, specialiștii sunt de acord că prevenția este strategia-cheie pentru o medicină proactivă eficientă, în care eforturile sunt îndreptate către prevenirea și, în consecință, scăderea riscului relaționat cu unele boli legate de stilul de viață și, în același timp, reducerea cheltuielilor sistemelor naționale de sănătate necesare pentru garantarea tratamentului adecvat, bazat pe produse farmaceutice.
„Utilizarea nutraceuticelor în prevenție este un instrument proactiv de abordare inversă a stărilor de sănătate preclinice. Ele pot fi utilizate efficient, prin includere în dieta zilnică, într-o gamă din așa-numita zonă de „dincolo de dietă, înainte de medicamente”, deoarece combină proprietățile nutritive benefice și sănătoase ale extractelor alimentare, cu proprietățile vindecătoare ale compușilor activi naturali“, arată prof. dr. Santini în lucrarea sa.
TRATAMENT
Pe de altă parte, raportul publicat, anul acesta, de firma de cercetare de piață Research Dive, cu sediul la New York, care oferă informații utile și analize extinse pentru diferite piețe, arată că nutraceuticele sunt produse derivate din surse alimentare naturale și oferă beneficii nutriționale și medicinale. Mai mult, spune raportul, ele ajută la multiple procese biologice și previn bolile cronice precum diabetul, cancerul, obezitatea și tulburările gastro-intestinale. – „Există mai multe tipuri de nutraceutice, cum ar fi suplimentele alimentare, care includ batoane sau pastile energizante, băuturi, pudre proteice, produse din plante, gume și alimente funcționale (alimente despre care se consideră că au dobândit o funcție suplimentară, legată de promovarea sănătății sau de prevenirea bolilor, prin adăugarea de ingrediente noi sau prin mărirea cantității unora dintre ingredientele existente). Pe lângă alimentele funcționale, nutraceuticele sunt cunoscute și prin alți termeni: alimente de design, alimente medicale, suplimente nutritive și fitochimice. Aceste produse constau, de asemenea, din compuși bioactivi și includ alimente de zi cu zi precum probioticele, alimentele procesate, cerealele fortificate și băuturile care ajută în mod eficient la prevenirea și tratamentul bolilor.“
DEFICIT
„O alimentație integrală sănătoasă, cu fructe și legume, împreună cu o combinație adecvată de macronutrienți, este esențială pentru un nivel optim de sănătate. Cu toate acestea, există foarte multe persoane care nu obțin întotdeauna, din hrana zilnică, suficient din acești nutrienți vitali, situație care le-ar putea face să sufere de stres oxidativ și, ulterior, să întâmpine, din acest motiv, probleme de sănătate“, relevă raportul firmei de cercetare a pieței.
Activitățile de cercetare în nutriție se îmbunătățesc continuu, cu scopul unor noi descoperiri, nutraceuticele reprezentând un domeniu al inovațiilor. Piața nutraceutică modernă a început să se dezvolte în Japonia în anii 1980. Spre deosebire de ierburile naturale și condimentele folosite ca medicină populară timp de secole în toată Asia, industria nutraceutică a crescut pe tot globul odată cu expansiunea și explorarea tehnologiei moderne.
PIAȚA
Conform raportului detaliat al Research Dive, se preconizează că piața globală de nutraceutice va genera un venit de 516,5 miliarde de dolari în perioada de prognoză 2021-2028 și va prospera la o rată de creștere anuală compusă (rata de rentabilitate a unei investiții) stabilă de 7,60%. Având în vedere această rată de creștere imensă, pare crucial să înțelegem elementele de bază ale nutraceuticelor și ce beneficii, dar, în egală măsură, și ce efecte secundare pentru sănătate oferă acestea.
BENEFICII
Este evident că nutraceuticele au câștigat enorm în atractivitate datorită efectelor lor terapeutice și nutriționale. „Ele joacă un rol vital în numeroase procese biologice, cum ar fi proliferarea celulară, expresia genelor, apărarea antioxidantă și menținerea integrității mitocondriale. În plus, aceste produse sunt folosite pentru a îmbunătăți sănătatea, a amâna procesul de îmbătrânire, a preveni bolile cronice precum diabetul și tulburările gastro-intestinale și a susține diferite funcții ale organismului. Nutraceuticele posedă și proprietăți de modificare a bolii pentru prevenirea stresului oxidativ și alergiilor, cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor Alzheimer și Parkinson, obezității și problemelor oculare. În plus, se crede că nutraceuticele naturale precum rădăcinile de valeriană și mineralele precum magneziul îmbunătățesc tiparele de somn, în timp ce vitamine precum vitamina D ne îmbunătățesc starea de spirit, iar vitamina B previne riscurile crescute de depresie și anxietate“, se arată în raportul Research Dive.
EFECTE SECUNDARE
Deoarece orice exces este nociv pentru organismul nostru, supradozajul de nutraceutice și multivitamine și combinarea nutraceuticelor neprescriptive cu produse fortificate din dieta adoptată ar putea cauza anumite probleme. Raportul Research Dive menționeză unele posibile efecte secundare ale nutraceuticelor – „amețeli și probleme la naștere, dureri de cap, probleme de digestive, tensiune arterială crescută“.
S-a dovedit în mod cert că piața nutraceuticelor contribuie la îmbunătățirea sănătății, a stării de spirit și a tiparelelor de somn și la prevenirea riscurilor de anxietate și depresie. Cu toate acestea, avertizează raportul Research Dive, „ar putea provoca unele efecte secundare celor care suferă de probleme cardiace, iau deja medicamente sau au anumite alergii. Trebuie luată în considerare consultarea unui medic înainte de includerea acestor produse în dieta zilnică.“
REGLEMENTARE
Deoarece nutraceuticele nu sunt aproape nicăieri în lume reglementate așa cum sunt medicamentele, sunt vândute, de cele mai multe ori, cu contribuția unor campanii publicitare insistente, mai degrabă decât pe baza unor dovezi clinice reale. Producătorii nutraceuticelor nu sunt obligați să producă dovezi incontestabile pentru eficacitatea produselor pe care le vând, iar acestea nu sunt verificate de autoritățile în măsură să o facă decât în urma unor reclamații – mai clar spus, după ce au ajuns pe rafturi, au fost cumpărate de consumatori și un eventual rău s-a produs deja.
CONFUZII FATALE
La nivel global, din ce în ce mai multe voci din lumea medicală, din rândurile consumatorilor și chiar dintr-ale politicienilor, preocupațe de sănătatea publică, solicită trasabilitatea tuturor ierburilor și alimentelor, nutraceuticelor și produselor farmaceutice etice, nu numai pentru controlul calității, ci și pentru a preveni introducerea sub acoperire a pericolelor chimice și microbiologice ca agenți ai terorismului sau a contrafacerii. Prima preocupare sunt erorile de identitate. Probleme (unele fatale) au apărut din confuzia provenită din utilizarea unui descriptor de nume comun, mai degrabă decât a descriptorului specific în latină sau a unei nomenclaturi. De exemplu, guang fang ji (rădăcina de Aristolochia fangchi) a fost confundată cu fang ji (rădăcina de Stephania tetrandra) în Belgia, în 1993. De asemenea, guang mu tong (tulpina Aristolochia manshuriensis) a fost confundată cu chuan mu tong (tulpina Clematis armandii) și mu tong (tulpina de Akebia sp.) în Regatul Unit, în 1999. În ambele cazuri, produsele au fost fabricte neintenționat cu un contaminant toxic, acidul aristolohic, care este cancerigen, mutagen și nefrotoxic.
RECLAMĂ FALSĂ
Un exemplu de altă natură, dar la fel de elocvent este cazul Danone, în care, după ce oamenii de știință au contestat beneficiile unor nutraceutice, cum ar fi probioticele adăugate în iaurt, „compania Danone a fost forțată să plătească amenzi de milioane de dolari pentru că a susținut în mod fals că produsele sale Actimel și Activia întăresc sistemul imunitar“, după cum amintește Research Dive, în raportul său, despre episodul din 2010 care a provocat un scandal uriaș în Statele Unite, dar și în alte țări.
Cu toate că evidenţa ştiinţifică este încă insuficientă, iar piața este la fel de insuficient reglementată, o privire asupra cercetărilor ştiinţifice în desfăşurare, asupra investițiilor în acest domeniu, asupra pieței de profil aflate în continuă expansiune și, nu în ultimul rând, asupra cererii uriașe, arată că nutraceuticele vor continua să joace un rol din ce in ce mai important pentru sănătatea și longevitatea umană.