Râsul joacă un rol crucial în fiecare cultură din lume și transcende granițele culturale umane. Este, în mod evident, un fenomen social inerent – este de 30 de ori mai probabil ca oamenii să râdă într-un grup decât atunci când sunt singuri – cu funcții multiple. Originile evolutive ale râsului uman pot fi urmărite până în urmă cu peste 10 milioane de ani. După un „parteneriat“ om – râs de 10 mii de milenii, știința ne dezvăluie că râsul, a fost și rămâne terapie și sursă de sănătate.
Cercetările sugerează că a râde mai mult ne poate ajuta să fim mai sănătoși, mai fericiți și mai conectați social. O revizuire recentă a mai multor studii cu rezultate excepționale, la care au participat 14 cercetători de la universități din Germania și Norvegia, a constatat că râsul îi ajută pe oameni să-și îmbunătățească starea de spirit, starea generală și calitatea vieții, reducând în același timp anxietatea, depresia, stresul, durerea și oboseala. Râsul, atunci când este împărtășit, poate, de asemenea, să apropie oamenii și să atenueze tensiunea în relații. Și, după cum poate spune orice elev, profesorilor li se acordă mai multă atenție, iar informațiile furnizate de ei sunt mai ușor reținute, dacă își infuzează orele de curs cu umor.
Deși s-ar putea să nu fie posibil să râzi în orice situație, există multe modalități prin care poți să-ți presari zilele cu mai multe hohote – de la a urmări spectacole de comedie, la a derula videoclipuri amuzante cu pisici. Iată câteva dintre numeroasele motive pentru care ai putea dori să râzi mai mult în viața de zi cu zi.
Râsul reduce stresul și îți îmbunătățește starea de spirit
Intuitiv ne dăm seama că râsul ne face să ne simțim mai bine atunci când suntem în suferință. Acesta este motivul pentru care ne întoarcem adesea la vizionarea videoclipurilor scurte și amuzante cu animale hazlii atunci când ne simțim stresați. Râsul și umorul ne ajută să procesăm situațiile dificile, poate prin scăderea cantitativă a hormonilor de stres din corpul nostru și prin încurajarea eliberării de endorfine și dopamină – neurotransmițători asociati cu trăirea unor evenimente plăcute, cum ar fi muzica, sexul sau mâncarea delicioasă, spune Jill Suttie, doctor în psihologie și autoarea unor bestselleruri.
Un studiu efectuat în SUA, în timpul pandemiei de Covid-19 – o perioadă extrem de stresantă, a arătat că râsul a redus stresul, anxietatea și epuizarea asistentelor medicale din spitalele supraaglomerate. Două recenzii recente ale acestei cercetări au descoperit că râsul scade anxietatea și, de asemenea, poate reduce depresia și îmbunătăți somnul. „De fapt, chiar și anticiparea râsului poate reduce hormonii stresului, ceea ce sugerează că este o idee bună să incluzi râsulcât mai mult în viața ta“, îndeamnă dr. Jill Suttie. – „Poate de aceea, o revizuire recentă a multor studii a concluzionat că terapia prin râs este eficientă și susținută științific ca terapie unică sau complementară pentru persoanele care suferă de stres și depresie.“
Râsul este un remediu bun pentru durere
De când profesorul și scriitorul american Norman Cousins, un mare avocat al păcii planetare, a introdus pentru prima dată ideea că râsul ar putea fi un medicament bun, oamenii de știință au căutat să vadă dacă există vreo legătură reală între râs și sănătatea fizică. După cum se dovedește, există, cel puțin conform unor cercetări.
S-a descoperit că râsul îmbunătățește funcția cardiovasculară la adulții sănătoși. Într-un studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 cărora li s-a prescris programe de râs în plus de îngrijirea medicală obișnuită au avut niveluri mai bune de zahăr din sânge, au dormit mai mult și s-au simțit mai fericiți decât cei cărora li s-a administrat numai îngrijirea regulată.
„Un studiu pe termen lung efectuat în Japonia a constatat că era mai puțin probabil ca oamenii care râdeau mai mult să dezvolte dizabilități mai târziu în viață și, în consecință, era mai probabil ca aceștia să trăiască mai mult. Totuși, această constatare nu este neapărat concludentă, deoarece, din start, este posibil ca persoanele care experimentează mai puțină durere și mai puține probleme fizice pot, pur și simplu, să râdă mai mult. Dar cel puțin unele dovezi sugerează că este mai puțin probabil ca oamenii care râd și uzează de umor să experimenteze durere, ceea ce ar putea fi unul dintree motivele pentru care se descurcă mai bine de-a lungul vieții“, explică dr. Suttie într-o lucrare recentă.
Este greu de știut exact de ce râsul este sănătos, dar este clar că starea de spirit și nivelul de stres au un impact foarte mare asupra sănătății fizice. Iar pentru că râsul le influențează, cel puțin unii cercetători sugerează că prescrierea de râs ar putea fi o modalitate ieftină și ușoară de a ajuta persoanele care primesc deja îngrijiri medicale.
Râsul te face mai atrăgător
„Întotdeauna am fost atrasă de oameni care mă pot face să râd și îl includ aici și pe soțul meu, desigur. Se pare că nu sunt singura: oamenii îi consideră pe cei cu simțul umorului ca fiind mai atrăgători, atâta timp cât umorul lor nu este răutăcios sau înjositor“, spunr Suttie. – „Oamenii care sunt mai fericiți în relațiile lor de cuplu tind să folosească umorul (precum și alte abordări) pentru a se face unul pe celălalt să se simtă mai bine. Și cu cât partenerii râd mai des, cu atât tind să fie mai intimi din punct de vedere emoțional și mai grijulii, ceea ce sugerează că umorul și râsul sunt bune pentru relațiile noastre.“
Râzi împreună cu cei din jurul tău
„Râsul este un fel de liant social, și nu doar pentru cupluri. Copiii de până la trei ani vor râde mai mult atunci când sunt în preajma altor copii, consolidând, astfel, mai ușor conexiunile sociale. Adulților, de asemenea, le place să râdă cu cei din jur ca o modalitate de a crea o legătură cu ei. Avem tendința de a ne simți mai apropiați de oamenii cu care putem râde, fie ei și străini. Când auzim doi oameni râzând împreună, ne putem da seama din calitatea râsului lor dacă sunt prieteni sau nu, ceea ce sugerează că râsul creează și transmite apropiere“, explică dr. Suttie. – „Toate acestea indică un potențial scop evolutiv al râsului, acela de a atrage parteneri, de a ne apropia și, poate, de a împiedica anumite conflicte să ne despartă. La urma urmei, nu există nimic mai bun decât râsul sănătos pentru eliberarea tensiunilor sau pentru a reduce furia, așa cum am descoperit în propria mea viață“, scrie în lucrarea sa dr. Suttie.
Râsul aduce fericire… dar nu întotdeauna
Desigur, este lesne de presupus că nu avem nevoie de cercetare pentru a înțelege că umorul și râsul aduc fericirea. Dar, în cazul în care există vreo îndoială, cercetările arată că oamenii care râd sunt adesea mai fericiți – probabil din toate motivele de mai sus. Iar râsul poate fi contagios, ceea ce îl face să se răspândească dincolo de noi.
„Totuși, nu toate râsetele sunt la fel și nu toate produc aceleași rezultate. Când râdem spontan la glume, probabil că ne vom simți mai bine. Dar, uneori, râdem când suntem nervoși sau stânjeniți – ceea ce nu duce la fericire. De asemenea, a râde pe cheltuiala altcuiva, ca o modalitate de a-l umili sau de a-l intimida, nu are aceleași beneficii ca și râsul împărtășit și jucăuș. Poate chiar să producă prejudicii,“ avertizează dr. Jill Suttie. – „Asta nu înseamnă că nu ar trebui să râdem mai mult în viața noastră… doar că ar trebui să înțelegem când și unde este potrivit să o facem de dragul bucuriei pure și al conexiunii cu semenii.“
„Oricare ar fi cazul, cu siguranță nu ar putea strica să râzi puțin mai mult. S-ar putea chiar să te facă mai fericit, mai sănătos și mai aproape de oamenii pe care îi iubești“, îndeamnă dr. Jill Suttie.
ȘTIAI CĂ…?
- OAMENII AU RÂS ÎNAINTE DE A VORBI
Unii oameni de știință cred că râsul a fost folosit ca una dintre modalitățile prin care oamenii au interacționat între ei cu milioane de ani înainte de a dezvolta capacitatea pulmonară necesară pentru limbaj. Mecanismul râsului este atât de înrădăcinat în creierul nostru încât bebelușii în vârstă de doar 17 zile râd.
- ȘOBOLANII ȘI MAIMUȚELE RÂD
Mai mulți oameni de știință au provocat unor primate „vocalizări induse de gâdilat”. Penny Paterson, președintele Fundației Gorilla spune că faimoasa gorilă Koko, cunoscută pentru ușurința cu care stăpânea limbajul semnelor, avea un râs special pentru vizitatorii care îi plăceau. Șobolanii par și ei să râdă… Când, în cadrul unui studiu, profesorul Jaak Panksepp de la Universitatea de Stat Bowling Green din Ohio, SUA, a gâdilat în ceafă pui de șobolan, rozătoarele au emis sunete asemănătoare unui ciripit de înaltă frecvență pe care Panksepp le-a interpretat drept râs.
- RÂSUL ARDE MAI MULTE CALORII DECÂT CREZI
Doar 10 până la 15 minute de râs pe zi pot arde până la 40 de calorii, potrivit unui studiu derulat de Universitatea Vanderbilt, din Tennessee, SUA. Cercetătorii implicați au stabilit că sporirea frecvenței cardiace și creșterea consumului de oxigen în momentele amuzante în care hohotim stimulează procesul de ardere a caloriilor.
- SIMȚUL UMORULUI AR PUTEA FI GENETIC
Într-un studiu al Universității Northwestern, din Illinois, SUA, efectuat pe mai mult de 300 de persoane, subiecții care aveau versiunea scurtă a genei 5-HTTLPR au râs mai rapid la desene animate și la videoclipuri amuzante decât cei cu versiunea lungă a genei. Această genă specială a fost mult timp asociată cu cercetarea depresiei, dar acesta este primul studiu care analizează legătura ei cu emoțiile pozitive. „Oamenii cu alele scurte pot înflori într-un mediu pozitiv și pot suferi într-unul negativ”, a concluzionat co-autorul studiului, prof. dr. Claudia M. Haase.
- RÂSUL ȘI CIOCOLATA AU MULTE ÎN COMUN
Aceiași senzori pentru plăcere din creier care sunt activați atunci când mâncăm ciocolată devin activi și atunci când întâlnim ceva amuzant”, spune britanicul Richard Wiseman, doctor în psihologie. De fapt, un studiu de scanare a creierului, publicat în jurnalul Neuron, a constatat că centrele și rețelele de recompensă pentru dopamină din creierul subiecților s-au activat atunci când li s-a oferit un desen animat amuzant, dar nu și atunci când li s-a arătat o versiune deloc nostimă.
- RÂSUL FALS NU ESTE LIPSIT DE BENEFICII
Chiar și cei complet privați de simțul umorului pot culege beneficiile râsului. Cum? Prefăcându-se! Un studiu publicat în Psychological Reports dezvăluie că a te forța să râzi (sau chiar doar să zâmbești) îți poate îmbunătăți starea de spirit. Creierul uman nu este capabil să distingă râsul spontan de râsul autoindus; prin urmare, se presupune că beneficiile corespunzătoare legate de sănătate sunt similare, conform unui raport publicat în revista științifică Terapii alternative în sănătate și medicină, realizat de dr. Ramon Mora-Ripoll, membru al consiliului consultativ al Laughter Online University (SUA), un furnizor de educație online a râsului.