Un studiu japonez explică modul în care un anumit tip de exerciţii fizice are şi efecte benefice asupra pielii.
ntr-o lume aflată în permanentă căutare pentru un remediu miraculos care să menţină pielea să arate tânără şi proaspătă, ar putea fi o surpriză să afli că soluţia nu se găseşte într-un borcan cu cremă sau într-un tratament de înfrumuseţare costisitor. Cheia pentru a avea o piele mai tânără constă în ceva complet diferit şi neaşteptat: activitatea fizică.
Un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că atât exerciţiile aerobice, cât şi antrenamentul cu greutăţi modifică expresia genelor şi îmbunătăţesc sănătatea de bază a celulelor şi ţesuturilor pielii faciale.
Cu toate acestea, antrenamentele de forţă/anduranţă par să producă cele mai mari beneficii, potrivit cercetătorilor. Prin urmare, ridicarea greutăţilor nu numai că îmbunătăţeşte funcţia musculară, ci şi face pielea să pară mai tânără.
Studiul, intitulat „Antrenamentul de rezistenţă întinereşte pielea îmbătrânită prin reducerea factorilor inflamatori circulanţi şi prin îmbunătăţirea matricelor extracelulare dermice”, a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de Shu Nishikori şi de Satoshi Fujita, de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto (Japonia), şi a implicat 56 de femei sedentare de vârstă mijlocie.
Scopul a fost de a compara efectele antrenamentului aerobic (AT) şi antrenamentului de forţă/anduranţă (RT) asupra îmbătrânirii pielii. Este cunoscută a fi o strategie eficientă împotriva îmbătrânirii (inclusiv cea a pielii), efectele antrenamentului cu greutăţi nu fuseseră anterior studiate în profunzime.
Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: un grup a urmat un program de antrenament aerobic, în timp ce celălalt a urmat un program de antrenament cu greutăţi timp de 16 săptămâni.