Când ai savurat ultima dată o masă în liniște, fără a fi întrerupt? Dacă nu-ți amintești, înseamnă că ești la fel ca foarte mulți alții și n-ar fi exclus să ai și câteva kilograme în plus. În zilele noastre, a mânca o masă pe îndelete este un lux rar.
Din păcate, pentru mulți oameni, mâncatul pe fugă a devenit o normă. Își înghit neglijent mâncarea în timp ce le trimit mesaje prietenilor, urmăresc emisiunile TV preferate sau verifică cine postează pe Twitter și Facebook. Dacă obișnuiești să faci așa, află că cercetările arată că însuși actul de a mânca în grabă poate contribui la supraponderalitate și obezitate. Cum? Ne explică specialiștii în boli de nutriție…
Mâncatul excesiv
Pe măsură ce mănânci și bei, stomacul se umple, activând receptorii de întindere din stomac. Acești receptori trimit mesaje de sațietate creierului prin nervul vag, care leagă creierul de stomac. Apoi, pe măsură ce alimentele intră în intestinul tău subțire, hormonii apetitului sunt eliberați, trimițând creierului mesaje suplimentare de sațietate. Acest proces nu are loc imediat, totuși. Poate dura 20 de minute sau mai mult până ce creierul va înțelege că este timpul să lași furculița din mână. Când mănânci prea repede, nu acorzi acestui sistem complicat suficient timp să lucreze, motiv pentru care, fără să îți dai seama, vei mânca în exces. Dar acesta nu e singurul dezavantaj. Mai există unul care nu are nimic de-a face cu viteza. Dacă mănânci în timp ce ești ocupat cu alte lucruri, îți lipsește oportunitatea de a te bucura pe deplin de ceea ce ai în farfurie, așa că s-ar putea să nu te simți mulțumit și să continui să mănânci în încercarea de a obține satisfacție.
Alimentația conștientă
Alimentația conștientă este actul de a te concentra pe deplin asupra alimentelor în timp ce mănânci. Te încurajează să acorzi mai multă atenție gusturilor, mirosurilor și texturilor alimentelor, precum și indiciilor de foame și sațietate pe care ți le transmite corpul. Oricât de elementară pare, această practică este surprinzător de puternică. În cadrul unui mic studiu, zece voluntari obezi s-au înscris la cursuri săptămânale de alimentație conștientă și s-au concentrat pe ascultarea senzațiilor lor de foame și sațietate. De asemenea, au acordat o atenție deosebită poftelor și emoțiilor lor. Nu numai că participanții au slăbit în medie 5 kilograme până la sfârșitul programului de trei luni, dar au redus mâncatul excesiv, au raportat mai puțină foame și au experimentat cantități de stres, anxietate și depresie mai reduse.
Tehnici de concentrare
Există și alte tehnici care ajută la concentrarea asupra mâncării și fac ca gustul și aromele alimentelor să fie savurate cum se cuvine. Iată câteva dintre cele recomandate de specialiști.
- Crează un spațiu calm și îmbietor înainte de a mânca, pentru că o masă aglomerată nu îți oferă sentimentul de liniște interioară de care ai nevoie pentru a cultiva o mentalitate liniștită
- La începutul mesei, setează un cronometru pentru 20 de minute și adaptează-ți ritmul astfel încât masa să dureze până la oprirea instrumentului
- Lasă apelurile primite pe seama robotului telefonic
- Renunță la computer, telefon și lectură, astfel încât să te poți concentra exclusiv asupra mâncării
- Oprește televizorul, care este o altă sursă de distragere a atenției
- Mănâncă doar la masa din bucătărie /sufragerie pentru a minimiza distragerile
- Gândește-te doar la îmbucătura pe care o mănânci în acel moment
- Lasă furculița jos între mușcături
- Mestecă, pentru fiecare înghițitură, de 30 de ori
- Înainte să treci la desert, întreabă-te dacă îți mai este cu adevărat foame.