Turmericul are multe efecte benefice asupra sănătății, ajutând îndeosebi la întărirea imunității și fiind un puternic antiinflamator. Este folosit mai ales în medicina ayurvedică.
Ceaiul se prepară prin înmuierea rădăcinii uscate de turmeric și are un gust delicios, mai ales prin combinarea cu diverse arome.
Beneficiile turmericului asupra sănătății
Turmericul este bogat în mangan, fier, cupru dar ma ales curcumină. Aceasta este un polifenol cu proprietăți antioxidante și antibacteriene.
Antiinflamator
Curcumina ajută la reducerea inflamației, ceea ce ajută în afecțiuni precum durere cronică și artrită. Dacă este consumată împreună cu ghimbirul proprietățile sale antiinflamatorii sunt sporite.
Imunitate
Turmericul este antioxidant și antibacterian, ceea ce ajută împotriva afecțiunilor din sezonul rece, întărind sistemul imunitar. De asemenea, ajută la calmarea durerilor în gât.
Inimă și creier
Curcumina ajută la sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, și reducerea colesterolului rău.
Are și proprietăți neuroprotectoare care ajută la îmmbunătățirea memoriei și funcției cognitive.
Antidepresiv
Turmericul îmbunătățește starea de spirit, atenuând simptomele de depresie și anxietate.
Sănătatea pielii
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului contribuie la sănătatea pielii, ameliorând acneea și ajutând pielea să devină strălucitoare.
Pierderea în greutate
Turmericul nu conține cofeină, astfel că poate fi consumat pe tot parcursul zilei. Totodată, oferă o stare de relaxare înainte de culcare. De asemenea, are puține calorii ceea ce îl face o alernativă sănătoasă la băuturiile cu zahăr.
Cum să prepari ceaiul de turmeric
Ceaiul de turmeric poate fi combnat cu multe arome, potrivindu-se îndeosebi cu scorțișoara, ghimbirul și cardamonul. Adăugarea de lape și miere îi oferă un gust cremos și dulce. Adăugarea de piper negru ajută la absorbția mai eficientă a curcuminei.
Ceaiul de turmeric se prepară prin fierbea rădăcinii de turmeric proaspătă și uscată. Ulterior se strecoară. Se pot adăuga ierburi, condimente, citrice. Se poate consuma cald sau rece.
Atenție la riscuri
Ceaiul de turmeric este sigur pentru consum dar anumite persoane trebuie să fie atente.
Este recomandată limitarea consumului de către femeile însărcinate sau care alăptează.
Totodată, persoanele alergice la turmerc ori cele care iau anticoagulante ese bine să consulte un medic, notează jurnalul.ro, care citează dcmedical.ro.