Aportul de alimente care conţin gluten poate provoca, la cei afectaţi de această boală, probleme nu numai la nivelul intestinului, ci şi în alte părţi ale corpului.
Boala celiacă este o boală cronică autoimună care, mai ales în ultima perioadă, a atras în mod special atenţia lumii ştiinţifice. Acum se ştie că cei care suferă de aceasta sunt victime ale problemelor intestinale, atunci când consumă alimente care conţin gluten.
Cu toate acestea, nu mulţi oameni ştiu că această boală se poate manifesta şi sub alte forme, cu alte simptome, care sunt rareori asociate cu consumul de alimente care conţin această proteină.
Termenul de boală celiacă se referă la o enteropatie inflamatorie care afectează în primul rând intestinul subţire. „Această boală este însoţită de trăsături de autoimunitate, atât de mult încât diagnosticul începe cu determinarea autoanticorpilor. Poate afecta diferite organe şi sisteme ale corpului, cu semne şi simptome diferite, de intensitate variabilă” explică dr. Marco Silano*.
La persoanele cu boala celiacă, apariţia simptomelor este cauzată de aportul de alimente care conţin gluten. Această proteină este prezentă în cereale precum grâul, orzul, spelta şi secară. În cele mai multe cazuri, atunci când persoanele cu boală celiacă consumă unul dintre aceste alimente, se confruntă cu probleme intestinale: dureri abdominale, diaree, vărsături şi mişcări intestinale alternative, tulburare caracterizată prin alternanţa scaunelor dure şi a scaunelor neformate.
Risc de osteoporoză la vârstă fragedă
Dacă acestea sunt simptomele tipice ale bolii celiace, nu sunt singurele pe care această boala le poate provoca. De fapt, deoarece este o patologie sistemică, adică priveşte organismul în ansamblu, poate da naştere şi la probleme care nu afectează intestinul.
Printre cele mai frecvente se numără anemia, o afecţiune caracterizată prin niveluri scăzute de hemoglobină, o proteină găsită în celulele roşii din sânge, responsabilă de transportul oxigenului în sânge. Un alt simptom extraintestinal al bolii celiace este hipertransaminasemia, adică valori mari ale transaminazelor, enzime care indică funcţia hepatică.
Mai ales la femei, boala celiacă poate da naştere la osteoporoză la o vârstă fragedă. Mai mult, femeile celiace pot fi victimele unor probleme legate de sfera ginecologică, precum absenţa ciclului menstrual, menarha întârziată, naşteri premature şi avorturi spontane recurente.
„Boala celiacă poate provoca, de asemenea, probleme ale gurii, cum ar fi afte, ulcere şi carii, precum şi pierderea smalţului dinţilor”, adaugă dr. Silano. Alopecia poate fi favorizată şi de această boală, care este adesea asociată cu boli autoimune, precum tiroidita Hashimoto.
* Dr. Marco Silano este director de cercetare şi director al Departamentului de boli cardiovasculare, endocrino-metabolice şi de îmbătrânire al ISS (Institutul Superior de Sănătate) şi coordonator al consiliului ştiinţific al AIC (Asociaţia Italiană Celiacă).