Un nou studiu a descoperit o legătură între vremea caldă şi răspunsul imun al organismului, oferind o perspectivă asupra modului în care temperaturile ridicate pot creşte riscul de boli cardiovasculare.
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 624 de persoane din Louisville, Kentucky, şi au descoperit că vremea caldă a fost asociată cu niveluri crescute ale mai multor citokine, proteine implicate în inflamaţie. Unul, TNF-alfa, este un marker important al bolilor cardiovasculare.
Căldura a fost, de asemenea, legată de niveluri mai ridicate ale unor tipuri de globule albe cunoscute sub numele de monocite, un semn al inflamaţiei sau al unui răspuns imunitar, conform heart.org.
Nivelurile mai scăzute ale altor tipuri de celule albe din sânge, responsabile de combaterea infecţiilor, au fost de asemenea asociate cu temperaturile ridicate.
Dr. Daniel W. Riggs, autorul principal al studiului, a declarat că este surprins de numărul mare de celule sanguine afectate de expunerea pe termen scurt la vremea caldă. El crede că aclimatizarea la căldură ar putea fi un factor implicat.
Dr. Judith Lichtman, de la Yale School of Public Health, a declarat că studiul este important pentru că încearcă să înţeleagă mecanismele biologice din spatele riscului crescut de boli cardiovasculare în timpul temperaturilor ridicate.
Schimbările climatice vor creşte probabil numărul de evenimente extreme de căldură, a spus Riggs. Cercetările viitoare se vor concentra pe efectele pe termen lung ale expunerii la căldură şi pe modul în care acestea pot fi reduse.
Totodată, căldura a fost asociată cu niveluri mai scăzute de celule B, care luptă împotriva infecţiilor. Persoanele expuse la temperaturi ridicate ar putea fi mai susceptibile la boli cardiovasculare.
Plantarea copacilor ar putea atenua efectele negative ale căldurii asupra sistemului imunitar.