Cercetări privind atractivitatea facială se derulează de mai bine de două decenii. Dar chiar și fără concluziile unor ani de cercetări, este evident că aspectul tineresc este universal dorit atât de bărbați, cât și de femei. Din punct de vedere evolutiv, am fost construiți să căutăm parteneri cu aspect sănătos pentru a perpetua genele bune și longevitatea. Interesant este însă ce se citește pe fața noastră și cât de corecte sunt percepțiile.
Atractivitatea feței și omogenitatea pielii
Atractivitatea facială reprezintă un aspect important al vieții sociale. Percepția că „ceea ce este frumos, este bun“ le atribuie oamenilor atractivi trăsături de personalitate pozitive, iar pe ceilalți îi face mai toleranți față de comportamentul lor. În esență, frumusețea aduce beneficii în căsătorie, educație și carieră și crește gradul de fericire generală, sugerează studiile.
S-a mai sugerat că oamenii fac o legătură între atractivitate și sănătate prin pielea feței. Într-adevăr, corelații pozitive între sănătatea pielii feței și atractivitate au fost făcute în nenumărate studii. Chipurile cu o piele strălucitoare și netedă determină o percepție sporită de sănătate și atractivitate și pot transmite impresii pozitive. Afirmația este, din păcate, valabilă și în sens invers.
Cu toții admirăm pielea netedă și uniformă, ca de bebeluș, nu-i așa? Într-adevăr, omogenitatea pielii atrage atenția și influențează pozitiv nivelul de atractivitate al feței în mod constant, indiferent de vârstă, sex și etnie. Concluziile studiilor arată că textura și nuanța perfect uniforme sunt unele dintre cele mai atractive trăsături ale pielii. Chiar și o mică îmbunătățire a omogenității pielii duce la o creștere semnificativă a atractivității percepute.
Un număr mare de fotografii ale fețelor unor femei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au fost alterate prin programe informatice astfel încât omogenitatea texturii pielii acestora să fie îmbunătățită cu 20%. Modificarea a înregistrat un efect pozitiv semnificativ asupra atractivității celor care apăreau în fotografii. În ceea ce privește nuanța pielii, o uniformizare mai bună cu numai 25% a făcut ca persoanele în cauză să fie percepute ca mult mai tinere și mai sănătoase. Cercetările au arătat că oamenii se concentrează pe omogenitatea pielii fără să-și dea seama în mod conștient. În plus, efectul calității pielii feței asupra atractivității este mai mare în cazul femeilor. Prin urmare, înfrumusețarea pielii feței este și mai eficientă pentru femei.
Aceste informații ar putea fi folosite pentru a da o veste bună tuturor consumatorilor de produse cosmetice și de îngrijire a pielii – atractivitatea percepută de ceilalți poate fi sporită doar cu ușoare îmbunătățiri ale stării pielii. Îngrijirea și machiajul dau rezultate semnificative!
Sensibilitatea la omogenitatea pielii
Cercetările recente au relevat faptul că oamenii sunt extrem de senzitivi la atractivitatea facială. Acest lucru se datorează importanței evolutive a aspectului feței ca semnal social și indicator al tinereții, fertilității și sănătății. Atractivitatea facială este evaluată într-un mod rapid și poate fi procesată chiar și fără conștientizare.
Judecățile în materie de atractivitate activează o rețea neuronală larg distribuită care implică circuite de percepție, decizie și recompense – este dovedit a fi implicat în special cortexul orbitofrontal, o regiune a creierului cu rol important în mecanismele de recompense. De-a lungul evoluției, atractivitatea percepută se poate să fi devenit un indiciu fiziologic puternic care să ne ajute să emitem judecăți de valoare bune legate de impresia produsă de niște trăsături personale pozitive, de pildă, încrederea și competența.
Îmbătrânirea corpului, reflectată de față
Aspectul pielii feței este un semnal de sănătate care se poate schimba rapid și care oferă informații despre starea fiziologică și starea emoțională. În ceea ce privește sănătatea fizică, cercetările anterioare au făcut legături între aspectul pielii feței și sănătatea sistemului imunitar și, de asemenea, între condiția pielii feței și creșterea nivelului de androgeni legată de fertilitate.
Cu toate acestea, înțelegerea modului în care aspectul tineresc și îmbătrânirea facială reflectă și este legată de îmbătrânirea sistemică a mai multor organe ale corpului uman este relativ nouă.
Asocierea aspectului mai în vârstă decât vârsta cronologică și morbiditățile legate de vârstă ale diferitelor sisteme de organe a fost studiată de Unilever într-o analiză transversală a datelor unui studiu de cohortă bazat pe populație, în Rotterdam, Țările de Jos. Fotografiile faciale de înaltă rezoluție ale a 2.679 de bărbați și femei (cu vârste cuprinse între 51,5 și 87,8 ani și origine europeană) au fost evaluate în asociere cu boli legate de îmbătrânire – inclusiv cardiovasculare, pulmonare, oftalmologice, neurocognitive, renale, scheletice și auditive – prin analize de regresie ajustate în funcție de vârstă, sex, indicele de masă corporală, fumat și expunerea la soare. Deloc surprinzător, aspectul mai tânăr cu cinci ani a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv în cazuri de osteoporoză, boală pulmonară obstructivă cronică și pierdere a auzului legată de vârstă, cataractă și funcționare cognitivă deficitară. Cercetarea a arătat, de asemenea, că îmbătrânirea sistemică și îmbătrânirea cognitivă sunt, într-o măsură, vizibile extern pe fața umană.
Fața, un monitor al sănătății
Pe baza lucrărilor clinice, din ce în ce mai mulți medici pledează pentru a atribui aspectului feței un rol de monitor al sănătății și al stării generale și argumentează că, odată cu creșterea longevității globale și din motivele prezentate mai devreme, dorința de a păstra un aspect tineresc necesită mai multă atenție, deoarece este legată de bunăstarea noastră psihosocială.
Chiar și atunci când atractivitatea feței este definită de mai mult decât de starea pielii feței, îngrijirea pielii este cea care poate influența percepția de atractivitate determinată de omogenitate mai mult decât credem. Semnele îmbătrânirii sistemice și cognitive pot fi citite pe față, deoarece acestea reflectă, de asemenea, bunăstarea emoțională pe termen lung. Cu toate acestea, din puzzle-ul care leagă sănătatea pielii, aspectul feței și bunăstarea emoțională lipsește o piesă asupra căreia știința ar trebui să se aplece în continuare, sunt de părere cercetătorii.