Cercetătorii de la Oxford au găsit 11 factori de risc pentru demenţă. Diabetul, hipertensiunea şi singurătatea pot creşte riscul demenţei. De asemenea, bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a face demenţă decât femeile.
Eşti expus riscului de demenţă? În urma a două studii făcute pe 200.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 50 şi 73 de ani, oamenii de ştiinţă de la Oxford au găsit principalii 11 factori de risc.
11 factori de risc de demenţă
- vârsta
- educaţia
- antecedentele de diabet
- antecedentele de depresie
- antecedentele de accident vascular cerebral
- antecedentele părinţilor de demenţă
- rata de deprivare
- hipertensiune arterială
- colesterol ridicat
- singurătatea
- sexul masculin
Cum poţi reduce riscul de demenţă
Printre factori se enumeră diabetul, hipertensiunea arterială, singurătatea, iar bărbaţii au un risc mai ridicat de demenţă decât femeile. De exemplu, un bărbat în vârstă care suferă de diabet, trăieşte singur şi a avut cazuri de demenţă în familie, are un risc mai ridicat de a face şi el demenţă. Poţi reduce riscul cu până 40% dacă îţi schimbi stilul de viaţă: renunţi la fumat, reduci consumul de alcool şi ţii o dietă sănătoasă, ca să nu te îngraşi.
Cercetătorii sunt de părere şi că luarea în greutate în cazul persoanele de vârstă mijlocie le diminuează acestora speranţa de viaţă. Persoanele între 40-50 de ani cu tensiune arterială, colesterol ridicat, sau cu mult zahăr în sânge au un risc de peste 30% să moară prematur.
Experţii au un avertisment şi pentru copii. Un studiu finlandez care a fost prezentat la Congresul European de Cardiologie spune că sedentarismul din copilărie va afecta viaţa de adult. Copiii sedentari de azi vor fi adulţii cardiaci de mâine, aşa că cei mici sunt sfătuiţi să facă mişcare cel puţin o oră pe zi pentru a avea o inimă sănătoasă.