Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, a doua după apă. Nu-i de mirare că foarte mulți oameni sunt interesați și curioși să afle argumentele științifice care pledează în favoarea consumului acestui lichid binefăcător.
Originea ceaiului verde datează de cel puțin cinci mii de ani, de pe vremea împăratului Shennong din China, despre care se spune că la un moment dat sorbea dintr-o ceașcă plină cu apă fierbinte în care au căzut accidental câteva frunze de la un arbust din apropiere. Împăratului i s-a părut că apa fierbinte infuzată cu frunzele de ceai era calmantă și plăcută, așa că le-a ordonat oamenilor săi să o pregătească pentru toți supușii. „Indiferent dacă această poveste este adevărată sau nu, ceaiul verde chiar își are originea în China și de acolo s-a răspândit în India și Japonia, pentru a deveni o moștenire culturală a Asiei”, aprecia Dr. William W. Li în lucrarea care l-a făcut celebru: „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Frunze și muguri, de două ori pe an
„Ceaiul verde – evidenția Dr. Li – este realizat din frunzele arbustului Camellia sinensis. Frunzele și mugurii sunt culeși manual de două ori pe an, primăvara și vara devreme. Frunzele sunt procesate în moduri care produc diverse tipuri de ceai. După ce sunt culese, ele sunt întinse pe niște covoare pentru a se usca, apoi rulate sau răsucite pentru a zdrobi pereții celulari ai frunzelor și apoi uneori oxidate, pentru ca frunzele verzi să devină maronii (în cazul ceaiurilor mai închise la culoare), apoi uscate. Ceaiul verde este cel mai puțin procesat dintre toate ceaiurile. Frunzele de ceai conțin compuși bioactivi care se dizolvă în băutură când sunt infuzate”.
Studii edificatoare
Detalii „tehnice”: „Doi compuși din ceai, epigalatocatehina-3-galat (ECGC) și acidul clorogenic accelerează metabolismul și favorizează arderea grăsimilor. Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Isfahan, Iran, au studiat efectul ceaiului verde asupra metabolismului și a grăsimii corporale. Ei au selectat 70 de femei diagnosticate cu sindrom metabolic dintr-o clinică de diabet. Participantele au fost împărțite în două grupuri. Un grup a fost instruit să consume 200 ml (patru cincimi de cană) de ceai verde de trei ori pe zi, timp de opt săptămâni. Un grup placebo a primit aceeași cantitate de apă călduță. S-au realizat măsurători corporale și teste de sânge la începutul și la sfârșitul studiului. La finalul celor opt săptămâni, studiul a arătat că femeile care consumaseră ceai au pierdut mai mult în greutate (900 g) decât cele care băuseră doar apă caldă și și-au micșorat circumferința taliei (cu 2 cm)”.
Cinci minute în apă fiartă
„De asemenea – a urmat Dr. Li -, ceaiul verde a îmbunătățit tensiunea sistolică (maxima), glicemia preprandială și valorile lipidelor din sânge. Colesterolul rău (LDL) a scăzut cu 9%. Un studiu asemănător, care a analizat beneficiile diverselor doze zilnice de ceai verde a fost realizat la Universitatea de Științe Medicale din Teheran. Cercetătorii au selectat 63 de femei și bărbați cu vârste între 35 și 65 de ani, care erau ușor supraponderali și sufereau de diabet de tip 2. Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri; un grup trebuia să consume patru căni de ceai verde pe zi, altul, două căni pe zi, iar al treilea nu trebuia să consume deloc ceai verde cu două luni înaintea studiului. Ceaiul a fost obținut din pliculețe cu ceai ținute cinci minute în apă fiartă. La finalul celor două luni, subiecții care băuseră cea mai mare cantitate de ceai verde – patru căni pe zi – au pierdut aproape 1,3 kg și și-au redus circumferința taliei cu 4 cm. Tensiunea sistolică (maxima) a scăzut cu 6%. Cei care au consumat două cești pe zi și-au redus circumferința taliei cu 3,5 cm”.
Doze de consum
Ponturi și sfaturi: „Dacă dorești un ceai special, caută și vei găsi online magazine care îți pot livra ceaiul acasă. Poți cumpăra ceai din frunze pe care le poți presăra într-o cană sau pliculețe pe care să le scufunzi în apă fierbinte. Eu, personal, prefer ceaiurile pure, nu cele aromatizate. Dacă îți plac cele cu fructe, condimente sau flori, citește eticheta ingredientelor, pentru a te asigura că aromele și orice alți aditivi sunt de origine naturală”. Doza de consum? „Două-patru căni de ceai verde pe zi. Poate că ți se pare mult ceai pentru cineva care nu consumă această băutură constant, dar este ușor să transformi asta într-o rutină zilnică. Ține cana lângă tine peste zi și umple-o periodic cu apă fierbinte sau mai adaugă câteva frunze de ceai. Mulți oameni în Asia beau ceai toată ziua, consumând chiar și șase-zece căni până când merg la culcare”.