V-ați plictisit de banalele mere și de omniprezentele banane? Vara este un moment grozav pentru a vă înviora papilele gustative cu o varietate de fructe delicioase, de sezon, toate un adevărat pașaport pentru longevitate. Aceste adevărate vedete ale verii prezintă numeroase avantaje nutriţionale, fiind bogate în nutrienți esenţiali pentru buna funcţionare a organismului: vitamine, antioxidanţi, minerale şi oligoelemente. În plus, conţin şi fibre, care contribuie la o bună digestive, şi încetinesc absorbţia zahărului adus în organism chiar de fructul în sine, favorizând sațietatea și întârziind, astfel, apariţia senzaţiei de foame. Mai mult, contribuie la buna hidratare a organismului, fiind o sursă importantă de lichide, mai ales în cazul fructelor întregi, care sunt compuse din 85-90% apă.
Încărcate cu antioxidanți și fibre alimentare, fructele mângâiate de razele de foc ale verii sunt, acum, coapte și pregătite pentru a fi savurate oriunde – acasă pe canapea, într-o pauză la serviciu, la restaurant, pe plajă etc. În mod natural dulci și răcoritoare, aceste fructe sunt înlocuitori grozavi pentru deserturile cu mai multe calorii sau pot fi adăugate la orice masă a zilei pentru stimularea sistemului imunitar, reducerea inflamației și protejarea vederii.
Iată câteva dintre fructele de vară cele mai aromate și mai bogate în nutrienți ale Mamei Natură, așa cum le prezintă nutriționista Gail Wikler, cercetător al Centrului de Longevitate al Universității Princeton, SUA:
- CĂPȘUNI ● Conțin numeroși antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care ajută la menținerea nivelului zahărului din sânge. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, mangan și fibre alimentare. Antioxidanții antociani, care le conferă căpșunilor culoarea, sunt un bun protector împotriva cancerului. Studiile leagă consumul de căpșuni de o mai bună sănătate oculară și neurologică, de protecția împotriva leziunilor pielii și de niveluri mai scăzute de inflamație, datorită capacității căpșunilor de a lupta împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
- MURE ● Sunt unul dintre cele mai bogate alimente antioxidante de pe planetă! Conțin același tip de antioxidanți care se găsesc în căpșuni și sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C, care joacă un rol major în susținerea sistemului imunitar și este implicată în procesul de biosinteză a colagenului. Consumul de mure asigura un aport eficient de fibre vegetale, esențiale pentru menținerea unei digestii sănătoase și a integrității tractului gastrointestinal. În ceea ce privește caloriile, 150 de grame de mure conțin doar 75 de calorii!
- PEPENE VERDE ● Este o sursă excelentă de vitamina B, E, K, C și A, ultima fiind importantă pentru vedere și sănătatea ochilor. De asemenea, conține o varietate de vitamine B, cum ar fi vitamina B6, care este necesară pentru producerea de energie. Pepenele verde mai conține tiamină, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu. Unele cercetări au arătat că antioxidanții din pepenele verde pot ajuta la reducerea simptomelor de astm. Acest fruct este peste 90% apă, așa că ne menține hidratați chiar și sub soarele fierbinte al amiezii!
- SMOCHINE ● O sursă excelentă de calciu și potasiu, smochinele sunt utile pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și prevenirea bolilor de inimă. Sunt, de asemenea, un bun adjuvant digestiv pentru cazurile de constipație, demers legat de prevenirea cancerului de colon. Aceste nestemate dulci conțin în mod natural triptofan, același neurotransmițător care se găsește în carnea de curcan și care este faimos pentru că aduce cu el somnolență și facilitează un somn mai bun pe timp de noapte. Conțin și vitamina B6, care are un rol important în sănătatea creierului.
- PIERSICI ● Se constituie într-un tratament delicios de vară cu un profil nutrițional stelar. Conținând vitaminele A, B1, B2, B6, potasiu, fosfor, magneziu și calciu (pentru a numi doar câteva!), piersicile se califică printre primele locuri de pe lista celor mai puternice surse alimentare de antioxidanți din lume. O dată pe săptămână puteți chiar sări peste suplimentul obișnuit de multivitamine, înlocuindu-l cu piersici sau nectarine. Piersicile sunt bogate în potasiu, minerale, sărace în grăsimi saturate și colesterol, iar consumul regulat stimulează imunitatea și îmbunătățesc vederea.
- CIREȘE ● Proprietățile anticancerigene, antiinflamatorii, energizante și regeneratoare sunt doar câteva dintre avantajele pe care le oferă cireșele. Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un antioxidant puternic care neutralizează acțiunea radicalilor liberi, oferă protecție împotriva infecțiilor și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, sunt bogate în nutrienți, vitamine și minerale. În compoziția cireșelor se găsește și betacaroten (de 19 ori mai mult decât la căpșuni și afine), care încetinește procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiațiilor UV și crește imunitatea.
- PRUNE ● Sunt considerate a fi un miracol pentru sănătate. Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul B (vitaminele B1, B1, B3, B6), potasiu, fier, calciu, fosfor, magneziu, acid folic și fibre, fiind ideale ca element al unei diete sănătoase. Sunt sărace în calorii, ceea ce le recomandă pentru curele de slăbire. Consumul zilnic de prune previne bolile de inimă și cancerul, combate anemia și întărește oasele. Prunele uscate sunt renumite pentru capacitatea lor de a ameliora mai multe condiții de sănătate, cum ar fi constipația și osteoporoza.
- CAISE ● Sunt o sursă bogată de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu și fibre alimentare, fosfor, potasiu și magneziu. Ajută la combaterea anemiei, distrug celulele canceroase și mențin frumusețea și prospețimea tenului. Caisele sunt bogate și în beta-caroten, un terpenoid care se convertește în vitamina A în organism, fiind una dintre cele mai fiabile surse de vitamina A pe care pe le poate asimila corpul uman. Numai două caise pe zi asigură 50% din doza zilnică recomandată de beta-caroten. Caisele pot fi consummate la discreție, pentru că aportul caloric al acestora este mic spre moderat.
FRUCTELE VERII, ÎN COMBINAȚII DELICIOASE
- Adăugați zmeură în iaurtul grecesc
- Afine cu brânză de vaci
- Înmuiați căpșuni în ciocolată neagră, topită, pentru un desert savuros
- Frigeți piersici pe grătar și adăugați frișcă proaspătă pentru un plus de aromă
- Amestecați iaurt, lapte și fructe de pădure în smoothie-uri, pentru o gustare grozavă
- Preparați pepenele galben, tăiat, cu iaurt fără grăsimi și sos din nectar de agave
- Adăugați fructe de pădure, felii de piersici și mandarine în salata preferată
- Asociați câteva fructe proaspete cu o porție de nuci pentru o gustare echilibrată
- Adăugați o notă de dulce antreurilor de pui sau porc, strecurând printre ele cubulețe de mango sau papaya.