Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează în perioada 1 decembrie 2023 – 1 mai 2024 concursul de idei: „Tinerețe vs. Bătrânețe”.
Competiția este o provocare pentru cele mai luminate minți ale României preocupate să descopere metode prin care se poate întârzia procesul îmbătrânirii. Ideea concursului a pornit de la cartea renumitului cercetător David Sinclair, intitulată „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem” în care este dezvoltată și argumentată ipoteza că „batrânețea e o boală și, prin urmare, e tratabilă”.
Concret, provocarea se adresează românilor preocupați de știința anti-aging-ului care pot dezvolta ideile expuse de Sinclair. Astfel, toți participanții la concurs vor primi cartea „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”, imediat după momentul înscrierii și vor avea 60 de zile la dispoziție să analizeze și să retrimită considerațiile lor referitoare la ideile expuse. La concurs pot participa atât oameni de ştiinţă din mediile academice, dar şi orice cetăţean de origine română, care este preocupat de acest domeniu şi poate oferi un punct de vedere pertinent bazat pe un studiu individual.
Ideile vor fi evaluate de un grup de specialiști, iar cea mai pertinentă și justificată opinie va primi un premiu substanțial.
Premiu substanțial pentru cea mai bună idee
Ca orice competiție care se respectă concursul „Tinerețe vs. Bătrânețe” pune la bătaie un premiu de 5.000 de euro. Proiectele vor fi evaluate de către un juriu compus din reprezentanții Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, împreună cu specialiști în domeniul longevităţii şi geroştiinţelor. Juriul va evalua proiectul în funcție de: respectarea temei concursului, gradul de originalitate și creativitate materialului prezentat.
Cum vă puteți înscrie?
Selecţia candidaturii în concurs se face pe baza CV-ului care va dovedi activitatea aplicantului în domeniul ştiinţelor vieţii. Prezentarea materialului poate fi realizată în orice format: video, eseu etc. Perioada de înscrieri este 1 decembrie 2023 – 1 februarie 2024, urmând ca până la 30 aprilie să fie evaluate lucrările înscrise. Aplicațiile se transmit prin intermediul formularului de concurs disponibil pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.
Despre cartea „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”
La inceputul secolului XX, speranta de viata era de 47,3 ani. Aproximativ 100 de ani mai tarziu, aceasta crescuse la 77,85 ani, in special datorita dezvoltarii vaccinurilor si tratamentelor impotriva bolilor mortale. Putem considera asadar ca, intr-o suta de ani, speranta de viata a crescut cu 30 de ani datorita progreselor in domeniul medical si farmaceutic. In prezent, mitul tineretii vesnice reprezinta preocuparea cercetatorilor din domeniul geriatriei si gerontologiei. Oare putem gandi ca, in urmatorii 100 de ani, va creste speranta de viata cu inca 30 de ani? Specialistii in longevitate pariaza ca acest lucru se va intampla mult mai repede deoarece genetica a permis intelegerea mecanismelor implicate in imbatranire, iar stiinta avanseaza mult mai repede datorita inteligentei artificiale.
David Sinclair, profesor la Harvard Medical School, este unul dintre cei mai importanți oameni de știință în domeniul gerontologiei și crede că îmbătrânirea nu trebuie privita ca o etapa naturală a vieții, ci mai degraba ca o boală care are nevoie de un tratament specific. Descoperirea mecanismului care duce la îmbătrânirea drojdiei, i- a oferit profesorului o noua perspectivă asupra motivului pentru care oamenii îmbătrânesc. Sinclair si-a dedicat activitatea aprofundarii “genelor longevitatii” ajungand la concluzia ca informațiile genetice din celulele noastre raman neschimbate pe măsură ce îmbătrânim, dar organismul își pierde capacitatea de a le interpreta.
Profesorul a identificat un grup de proteine numite sirtuine care sunt implicate în orice proces celular, de la repararea ADN-ului până la suprimarea inflamației. Aceste enzime sunt influentate de cantitatea de NAD din organismele vii. Teoriile sale au fost expuse in cartea “Lifespan: De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem” care a fost tradusa si publicata si in Romania. Cartea este un best seller datorita studiilor bazate pe dovezi privind interventiile prin lifestyle asupra longevitatii. Cele mai cunoscute metode pentru a preveni bătrânețea și a opri bolile asociate acesteia sunt exercițiile fizice, expunerea la frig și postul intermitent (fasting) – adică restricția de la cât, ce și când mănânci. Sinclair spune că dacă este să reții ceva din această carte, sfatul ar fi: mănâncă mai puțin! Practic, postul intermitent este o practica in toate religiile și renumită încă de pe vremea lui Hippocrate (părintele medicinei, care a trăit în urmă cu 2,400 de ani). Ajungand, în ultimele decenii, să cunoastem mai bine organismul uman si procesul vindecator al acestei diete, ne dam seama cat de importanta e restrictia calorica. Postul intermitent a fost studiat de multi cercetători. Atât șoarecii, cât și drojdiile care au fost hrăniți cu diete restrictive au trait mai mult decât cohortele lor bine hrănite. Zonele albastre identificate de Buetnner au atras interesul profesorului Sinclair care a evaluat parametrii specifici care pot contribui la longevitatea locuitorilor din cele 5 zone “longevive”. Sinclair este cunoscut pentru studiile asupra suplimentelor, indeosebi asupra nicotinamidei mononucleotida care controleaza sirtuinele. Metformin activează enzima AMP-kinaza, un senzor de energie și regulator al metabolismului glucozei, grăsimilor și proteinelor.
Cartea “Lifespan: De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem” este dedicata celor care spera sa isi imbratiseze stranepotii, să stinga cele 100 de lumânări pe tortul aniversar sau sa isi celebreze cei 80 de ani facand drumetii in Alpii Elvetieni.