Mulți americani spun că merg la biserică pentru că îi ajută să rămână ancorați și pentru că primesc îndrumare spirituală. Un nou studiu sugerează că participarea regulată la slujbele religioase poate ajuta, de asemenea, la creșterea duratei de viață.
Cercetătorii au analizat datele despre aproape 75.000 de femei de vârstă mijlocie din Statele Unite, toate având profesia de asistent medical, incluse într-un Studiu de sănătate asupra asistentelor medicale derulat între anii 1992 și 2012. Participantele au fost întrebate periodic, timp de 10 ani, dacă au participat la slujbe religioase în mod regulat, dar și despre alte aspecte ale vieții lor de-a lungul anilor.
Cercetătorii au descoperit că femeile care mergeau la biserică mai mult de o dată pe săptămână au avut un risc cu 33% mai mic de a muri în timpul perioadei studiului, comparativ cu cele care au declarat că nu au mers niciodată. Participarea mai puțin frecventă a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai scăzut de deces, deoarece femeile care au luat parte o dată pe săptămână sau mai puțin au avut un risc de deces mai mic cu 26% și, respectiv, cu 13%.
Femeile care au participat în mod regulat la slujbele religioase au avut, de asemenea, rate mai mari de sprijin social și optimism, au avut niveluri mai scăzute de depresie și a fost mai puțin probabil să fumeze.
Mersul la biserică ar putea avea o serie de beneficii suplimentare care ar putea, la rândul lor, să îmbunătățească longevitatea, dar cercetătorii nu au reușit să le examineze cu datele disponibile. Prezența la slujbele religioase ar putea promova autodisciplina și un sentiment de sens și scop în viață, sau ar putea oferi o experiență transcendentală, a spus Tyler J. VanderWeele, profesor de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică Chan a Universității Harvard. VanderWeele a condus o nouă cercetare, bazată pe date din studiul anterior și date noi, publicată recent.
„Studiul nostru sugerează că, pentru sănătate, beneficiile depășesc efectele potențial negative”cum ar fi vinovăția, anxietatea sau intoleranța, a spus VanderWeele.
Majoritatea femeilor din studiu erau creștine, așa că nu este clar dacă s-ar putea găsi o asociere similară între participarea la serviciul religios și longevitatea oamenilor de alte religii.
De asemenea, studiul nu a explorat asocierea bărbaților cu participarea la serviciile religioase. Cercetările anterioare sugerează că și bărbații care merg la biserică beneficiază, deși scăderea ratei mortalității nu este la fel de mare ca în rândul femeilor, a spus VanderWeele.
„Au existat literalmente mii de studii” care analizează dacă religia este bună pentru sănătate, a spus dr. Dan German Blazer II, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Duke University Medical Center. Rezultatele au fost amestecate în ceea ce privește puterea aspectelor devotamentului religios, cum ar fi rugăciunea și spiritualitatea, de a îmbunătăți longevitatea.
„Aspectul care este semnificativ mai predictiv în privința îmbunătățirii sănătății are legătură cu participarea în sine la serviciul religios”, a arătat Blazer, comentând despre noul studiu într-un editorial publicat în același număr al JAMA Internal Medicine.
Majoritatea oamenilor raportează că sunt spirituali și este posibil ca participarea efectivă la slujbele religioase să fie benefică pentru sănătatea lor, deoarece întreprind acțiuni care sunt în conformitate cu credințele lor, a spus Blazer – „Ai o viață mai integrată în acest sens”. Cu toate acestea, o asemenea explicație este pur speculativă, iar studiile nu au explorat această teorie, a adăugat el.
Sugestia că participarea regulată la slujbele religioase ar putea crește longevitatea a fost criticată în domeniu. Alți cercetători au subliniat că relația s-ar putea datora altor factori, precum posibilitatea ca oamenii mai sănătoși să meargă mai mult la biserică, poate datorită faptului că sunt mai mobili.
Principalul punct forte al studiului actual este că cercetătorii au reușit să verifice dacă participanții au raportat că au participat la slujbe religioase în mai multe momente de-a lungul mai multor ani, ceea ce a făcut să se afle mai ușor ce a apărut mai întâi în viața subiecților, activitatea religioasă sau bolile și, odată cu ele, eventuala ameliorare, a explicat Blazer.
Dr. Blazer avertizează că este important să se înțeleagă că noul său studiu „nu sugerează că medicii le prescriu pacienților participarea la slujbele religioase ca o modalitate de a-i însănătoși”, a spus el. – „Studiul nu a fost menit să evalueze mersul la biserică și la slujbă ca o intervenție medicală reală.“
Pe de altă parte, studiul sugerează că „medicii care își cunosc bine pacienții, pentru că i-au avut sub observație o perioadă semnificativă de timp – cum ar fi medicii de asistență medicală primară, pot, în cazul care bolnavii spun că participarea la slujbele religioase este importantă pentru ei, să îi încurajeze să mențină aceeași relație apropiată cu Biserica.
Această atitudine cu privire la locul religiei în îngrijirea medicală devine din ce în ce mai comună în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și a fost introdusă în programele celor mai multe școli de medicină din lume, a arătat prof. dr. Dan Blazer.