Noile științe ale longevității, cercetarea și aplicațiile asociate câștigă teren și popularitate, iar inovația în aceste sectoare crește exponențial. Probabil că nu este departe timpul când oamenii își vor menține vitalitatea mult după ce își vor fi extins semnificativ anii productivi și își vor fi aniversat bucuroși centenarul – adică timpul când vom trăi mai fericiți, mai împliniți și mai sănătoși, fără afecțiuni cronice.
Bestsellerurile de senzație scrise de autorități în domeniu ca David Sinclair, Peter Attia, Jim Mellon, Sergey Young sau Tony Robbins au contribuit la popularizarea inovațiilor și cunoștințelor actuale în domeniul longevității. Acești autori au popularizat, de asemenea, soluții ușor de adoptat, cum ar fi postul intermitent, suplimentele, antrenamentul de forță, băile de gheață, legăturile sociale puternice și monitorizarea continuă a parametrilor sângelui și microbiomului, dar și a celor de ordin imagistic și epigenetic.
Universitari, biohackeri și evangheliști ai tehnologiei precum George Church, Peter Diamandis, Aubrey de Grey, Morgan Levine, Juan Carlos Izpisua, Bryan Johnson, Steve Horvath și Nir Barzilai depun, de asemenea, o muncă excelentă popularizând și explicând ceea ce se întâmplă acum, dar și ceea ce urmează în domeniului longevității. Talentul din principalele centre de inovare din întreaga lume se mută acum în această categorie.
Startup-uri biotech marcante axate pe longevitate
Poate părea că o întreagă armată de profesioniști valoroși țin în mâinile lor destinele longevității, dar numărul startup-urilor biotehnologice de profil înalt care dau tonul în privința reversării vârstei biologice este de fapt mai mic decât s-ar crede. Principalele lor domenii de interes includ reprogramarea epigenetică, regenerarea țesuturilor și a organelor și senoliticele (medicamente care țintesc selectiv celulele senescente, aflate la originea tulburărilor legate de vârstă). Multe dintre acestea sunt companii de biotehnologie de ultimă generație care adoptă o abordare inginerească, combinând metodele tradiționale de laborator, inteligența artificială, științele inginerești, genomica și simulările de diverse tipuri, pentru a accelera inovația. Acesta este motivul pentru care investitorii și fondatorii lor sunt adesea antreprenori de mare succes în tehnologie, cum ar fi Jeff Bezos, Sergey Brin, Brian Armstrong, Larry Ellison și Sam Altman.
Recent, am fost întrebat dacă există startup-uri biotehnologice cu adevărat serioase care lucrează în arealul longevității, așa că am creat o listă cu unele dintre cele mai importante companii din domeniu. În teorie, orice companie de biotehnologie care se concentrează pe întârzierea, diagnosticarea, monitorizarea sau vindecarea bolilor rezultate din îmbătrânire lucrează la longevitate. Cu toate acestea, multe dintre aceste companii nu se autodefinesc ca fiind axate pe longevitate, preferând să își atribuie un brand cu accent terapeutic specific, cum ar fi Alzheimer, oncologie sau cardiologie. Prin urmare, în alcătuirea acestui TOP 20, am încercat să mă concentrez pe startup-urile biotehnologice care, conștient sau nu, se etichetează drept companii de longevitate, devenind lideri de gândire în domeniu, explică dr. Iñaki Berenguer, cercetător, inventator, antreprenor și înger investitor în startup-uri americane din IT, AI și biotech.
Pentru omul obișnuit, însă, mai importante decât denumirea și finanțările acestor startup-uri sunt ținta lor cea mai înaltă, acea fantastică inovație care, într-o zi, ne va permite să ne bucurăm sănătoși și de stră-stră-strănepoți. Așadar…
CUM LUPTĂ CU ÎMBĂTRÂNIREA 20 DE STARTUP-URI BIOTECH ULTRAFINANȚATE
- Retro Bio, fondat de antreprenorul în tehnologie Joe Betts Lacroix și finanțat cu 200 de milioane de dolari de Sam Altman, are ca misiune prelungirea duratei de viață cu 10 ani prin reprogramare celulară, autofagie și diverse terapii cu plasmă.
- BioAge Labs, fondat de Kristen Fortney și finanțat cu peste 100 de milioane de dolari, țintește procesele care influențează îmbătrânirea și a înregistrat deja progrese semnificative în privința sarcopeniei (pierderea musculară legată de îmbătrânire).
- Unity Biotechnology, finanțat cu peste 250 de milioane de dolari, dezvoltă terapii menite să încetinească sau să reverseze îmbătrânirea prin intermediul senoliticelor, eliminând celulele senescente care se acumulează odată cu vârsta și provoacă inflamații și boli.
- Insilico Medicine, condus de Alex Zhavoronkov, a primit fonduri de peste 400 de milioane de dolari și urmărește descoperirea unor noi medicamente cu aportul covârșitor al inteligenței artificiale.
- Rubedo, un startup fondat de profesorul de la Stanford Marco Quarta, vizează celulele senescente, care sunt un factor determinant pentru mai multe boli cronice. Compania a fost finanțată de firme din IT și fonduri de investiții cu 200 de milioane de dolari.
- New Limit, co-fondat de Brian Armstrong, se concentrează pe reprogramarea epigenetică cu o abordare bazată pe inteligența artificială. Compania a strâns recent 40 de milioane de dolari.
- Juvenescence, care îl are pe antreprenorul de succes Jim Mellon ca președinte, a strâns peste 200 de milioane de dolari și se concentrează pe produse care să modifice procesul de îmbătrânire și să ajute oamenii să trăiască mai mult.
- Altos Labs, susținut de Jeff Bezos și finanțat cu trei miliarde de dolari, utilizează reprogramarea celulară pentru a întineri celulele și țesuturile. Compania a recrutat câteva dintre cele mai luminate minți ale mediului academic de profil, inclusiv laureați ai Premiului Nobel.
- Calico Labs, finanțat cu două miliarde de dolari, și-a asumat misiunea de a răspunde la întrebarea cum și de ce îmbătrânim. Fondatorul și CEO-ul este Arthur Levinson, cel care l-a înlocuit pe Steve Jobs la președinția Apple.
- Juvena Therapeutics, axat pe proteine pentru regenerarea țesuturilor, a strâns peste 50 de milioane de dolari din diverse finanțări și lucrează la deblocarea potențialului terapeutic al proteinelor secretate de celulele stem și accelerarea dezvoltării acestora în terapii salvatoare pentru bolile cronice și legate de vârstă.
- Biosplice Therapeutics, fondat de miliardarul Osman Kibar, a strâns fonduri de aproape 1 miliard de dolari și se concentrează pe terapii contra căderii părului, osteoartritei și bolilor de natură neurologică și oncologică.
- Cambrian Biopharma, cu sediul în New York și condusă de James Peyer, fondatorul Apollo Ventures, a strâns peste 100 de milioane de dolari cu misiunea de a încetini îmbătrânirea și a întârzia cancerul și boala Alzheimer.
- Human Longevity a adunat peste 350 de milioane de dolari. Inițial, s-a concentrat pe dezvoltarea unei baze de date cu genotipuri și fenotipuri umane, iar ulterior, pe dezvoltarea de noi modalități de combatere a îmbătrânirii cu aportul AI.
- Turn.bio a strâns pentru cercetare peste 100 de milioane de dolari și se axează pe combaterea efectelor îmbătrânirii în epigenom prin repararea țesutului la nivel celular cu terapii cu ARNm.
- Life Biosciences deține peste 150 de milioane de dolari pentru studii și se concentrează pe reprogramarea epigenetică, decuplarea mitocondrială și autofagia mediată de însoțitor, pentru a prelungi durata de viață sănătoasă a omului.
- Decidius Therapeutics, axat pe activarea mecanismului imunitar responsabil de eliminarea celulelor senescente, a strâns pentru cercetare fonduri de peste 100 de milioane de dolari.
- LyGenesis se axează pe terapii celulare care schimbă complet economia cererii și ofertei transplantului de organe prin utilizarea ganglionilor limfatici ai pacientului ca bioreactoare pentru dezvoltarea unor organe ectopice funcționale.
- Elevian a strâns fonduri de peste 60 de milioane de dolari și a demonstrat capacitățile de regenerare a țesuturilor și organelor dobândite de animalele mai în vârstă după ce au fost transfuzate cu sângele animalelor tinere.
- eGenesis se concentrează pe xenotransplant (transplantul de organe sau țesuturi vii de la o specie la alta, de pildă cimpanzeu – om). Zilnic, peste 20 de pacienți mor în SUA în așteptarea unui transplant, întrucât oferta de organe donatoare umane nu va satisface niciodată cererea. Compania a strâns peste 250 de milioane de dolari și lucrează pentru a dezvolta organe și celule care să înlocuiască organele din corp care nu mai funcționează din cauza îmbătrânirii.
Se spune că nu poți îmbunătăți ceea ce nu măsori. Prin urmare, pe lângă grupul startup-urilor biotehnologice, există alte două grupuri mult mai mari de startup-uri cărora le place să fie marcate ca fiind de longevitate. Primul se concentrează pe diagnosticare, biomarkeri și monitorizare (sânge, genomică, imagistică, microbiom etc.), iar cel de-al doilea se axează pe medicina personalizată, armonizarea intervențiilor medicale și a medicației, inclusiv a cantității și metodei de livrare a medicamentelor, cu profilurile genomic, transcriptomic, proteomic, respectiv metabolic ale pacientului, explică, în completarea Topului 20, dr. Iñaki Berenguer.
Iñaki Berenguer, autor și înger investitor
Iñaki Berenguer are 47 de ani, s-a născut la Valencia, a dat lovitura în afaceri la New York și are un CV cât un roman-fluviu.
Pe scurt, spaniolul devenit celebru în SUA deține diplome de master și doctorat în inginerie și administrarea afacerilor de la Cambridge University (Marea Britanie) și Massachusetts Institute of Technology (SUA). În prezent, Berenguer este cofondator și CEO al CoverWallet, un startup tehnologic care reinventează asigurările pentru întreprinderile mici și care operează în 48 de state din SUA, având sute de angajați.
Anterior, a fost fondator și CEO al Contactive, o platformă de stocare de volume mari de date, și de asemenea, fondator și CEO al Pixable o platformă de agregare de fotografii sociale, ambele companii fiind vândute pentru 30 de milioane de dolari fiecare.
Berenguer este un înger investitor (angel investor) în 30 de startup-uri americane de succes. Acești așa-numiți îngeri sunt investitori privați bogați, axați pe finanțarea întreprinderilor mici în schimbul unui număr de acțiuni. Spre deosebire de o firmă de capital de risc care folosește un fond de investiții, îngerii își folosesc pentru astfel de finanțări propria avere netă.
„Îngerul“ este autorul a peste 25 de publicații de cercetare în reviste internaționale, deține trei brevete de invenții și, nu în ultimul rând, este voluntar al ONG-ului Envirocare, pentru care lucrează o lună pe an în Tanzania.