Gelotologia, știința care se ocupă cu studiul râsului, arată că acest banal act fiziologic are importante valențe benefice. O cascadă de hohote sau chiar și câteva chicoteli bune pot fi un ajutor neprețuit în lupta împotriva bolilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pot contribui la întărirea imunității, la tonifierea corpului, la creșterea duratei de viață și a calității acesteia.
Din păcate, unii dintre noi nu știu, iar alții uită deseori că râsul este un factor pozitiv, nu numai potrivit, dar chiar recomandat în perioadele de stres, pierderi sau instabilitate. Așadar, ce trebuie făcut pentru ca râsul să ne devină un partener de nădejde?
Râsul, ca percepție
Ești genul de persoană care simte că nu are niciodată timp să se distreze, că viața este prea dificilă pentru a-i găsi latura plină de umor sau că trebuie să afișeze permanent o atitudine sobră pentru a dovedi comportament matur? Dacă da, ia în calcul că n-ar fi rău să-ți reanalizezi perspectiva. De fapt, cu cât viața devine mai serioasă și mai dificilă, cu atât mai important este să găsești modalități de a râde. Sănătatea ta depinde și de acest aspect.
Cei mai mulți dintre adulți – arată statisticile – nu râd suficient. În mod eronat, percepem râsul ca fiind lux, nicidecum necesitate, ca un cadou pe care ni-l permitem doar în anumite circumstanțe, cum ar fi în weekend, acasă, când petrecem timp cu copiii sau urmărim un show de comedie.
În copilărie, râdem liber și spontan, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă și ne concentrăm mai mult pe obligațiile omului matur, începem să luăm lucrurile mai în serios și simțim nevoia să ne cenzurăm. Apoi, o inimă frântă, o cursă istovitoare pentru ocuparea unei poziții mai bune în lumea corporativă sau însuși faptul că echivalăm a fi serios cu a fi matur ne pot face să pierdem simțul umorului.
Râsul, ca necesitate
În plus, prinși între o economie instabilă, o societate grevată de diverse tulburări, boli pandemice și problemele noastre personale, uneori se poate simți că râsul pur și simplu nu este potrivit pentru această lume. Cum am putea râde din toată inima când, pe fundal, auzim știri care numai vesele nu sunt sau cum ne-am putea simți bine când ne confruntăm cu pierderi sau suntem martori la tragedii?
Poate părea paradoxal în anumite momente, dar râsul este lucrul de care avem cea mai mare nevoie în perioadele de stres, oricât de intens ar fi acesta. Gândiți-vă – îndeamnă un grup de oameni de știință norvegieni – că râsetele de pe coloana sonoră a serialului de comedie favorit ori un film plin de secvențe nostime pot ajuta la calmarea unei dureri sau la îmbunătățirea unei zile în care totul a mers anapoda. Râsul nu ne ajută doar să ne simțim mai bine în momente neplăcute, ci poate chiar – potrivit unui studiu derulat în Norvegia – să ne prelungească viața.
Râsul, ca obiect de studiu
În cadrul studiului menționat, analizând 50.000 de oameni timp de 15 ani, cercetătorii au descoperit că cei cu simțul umorului au trăit, în medie, cu opt ani mai mult decât omologii lor cu atitudine constant severă. Autorii au sugerat că umorul are potențialul de a ajuta oamenii să evite bolile și să își prelungească durata de viață.
Așa stând lucrurile, de ce nu ne-am obișnui să râdem mai mult? Știm bine că, spre deosebire de exercițiile fizice istovitoare, de somnul programat cu strictețe sau de alte obiceiuri sănătoase, râsul este facil de… procurat și, pur și simplu, plăcut de la un capăt la altul. Ca să râzi, nu este necesar să te trezești în zori ca pentru o alergare matinală, nu e nevoie să renunți la vizionarea unui film seara ca pentru a respecta orele de somn indicate, nu este obligatoriu să înghiți alimente al căror gust îți displace ca pentru a ține dieta recomandată și nu trebuie să cheltuiești bani ca pentru orice altceva!
Râsul, ca medicament
Așa cum se întâmplă adesea atunci când este vorba despre sănătate, experiența, combinată cu un dram de înțelepciune și un strop de intuiție, ne șoptește că lucrurile simple, naturale – cum ar fi somnul ori exercițiile – sunt cele care ne fac cel mai bine. Din acest punct de vedere, râsul nu este cu nimic diferit. Râsul ne face bine, ne oferă plăcere, ne ajută să ne scuturăm de frica și tensiunea din corp, ne abate mintea de la probleme, ne determină să vedem partea bună a vieții, ne întărește legăturile cu oamenii și multe altele.
Ca și în cazul exercițiilor fizice sau al somnului, există numeroase studii care demonstrează beneficiile cuprinzătoare și, uneori, surprinzătoare ale râsului. Desigur, cu toții simțim cum râsul ne binedispune pe dată, dar nu știm neapărat cum ne îmbunătățește sănătatea și cum ajută în cazul unor afecțiuni ca artrita, diabetul și bolile de inimă.
Râsul, ca beneficiu fizic
Potrivit rezultatelor cercetărilor derulate de specialiști ai Departamentului pentru Veterani al SUA în colaborare cu renumita Clinică Mayo, în cadrul cărora au fost revizuite alte 27 de studii științifice anterioare, râsul este benefic din punct de vedere fizic dintr-o multitudine de motive.
PE TERMEN SCURT ● stimulează și oferă organelor, cum ar fi inima, plămânii și mușchii, un bun antrenament ● îmbunătățește circulația și ajută la eliberarea tensiunii și relaxarea musculară ● facilitează o respirație profundă, cu aport bogat în oxigen ● scade nivelul de cortizol, cunoscut ca hormonul stresului ● sporește activitatea sistemului imunitar, inclusiv a celulelor care luptă împotriva infecțiilor, a cancerului și a altor boli ● stimulează eliberarea de endorfine, substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine ● echilibrează răspunsul la stres, lăsându-ne calmi și relaxați.
PE TERMEN LUNG ● poate ajuta la prevenirea, combaterea sau recuperarea după diverse boli și factori de risc pentru boli, cum ar fi glicemia crescută ● ajută la reducerea inflamației plămânilor în rândul pacienților cu boală pulmonară obstructivă cronică ● poate determina scăderea numărului de episoade de aritmii cardiace și complicații în perioada de recuperare în urma unei boli de inimă ● amplifică toleranța la durere ● este corelat cu un risc mai redus de atac de cord ● poate contribui la scăderea inflamației la suferinzii de poliartrită reumatoidă ● reduce inflamația pielii în reacțiile alergice.
Râsul, ca profit emoțional
Corpul, mintea și emoțiile noastre se întrepătrund la cele mai profunde niveluri. Când ne simțim deprimați, anxioși sau singuri, devenim mai susceptibili la diverse boli și candidați la o durată de viață mai scurtă.
O serie de studii au constatat că singurătatea și izolarea socială pot crește riscul de deces prematur din toate cauzele la rate similare cu cele ale fumatului și obezității. Există chiar dovezi că depresia, pe termen lung, poate determina deformarea celulelor sistemului imunitar, ceea ce le poate face să-și piardă funcția internă.
Pe de altă parte, râsul s-a dovedit în mod constant a fi bun pentru mintea și emoțiile noastre, în mare parte grație efectelor sale neurochimice.
RÂSUL ● scade cortizolul (hormonul stresului, care ne face să ne simțim nervoși și iritabili) ● crește dopamina („substanța chimică a recompensei”, care sporește sentimentele de plăcere) ● stimulează oxitocina („hormonul de legătură”, care este responsabil pentru sentimentele de relație, dragoste și conexiune) ● stimulează serotonina („stabilizatorul stării de spirit”, care te face să te simți pozitiv) ● eliberează endorfine, care sunt calmante pentru durere și calmante naturale de stres ● este un tratament complementar important pentru problemele de sănătate mintală.
Râsul, ca partener de viață
La fel ca în cazul somnului și al exercițiilor fizice, râsul este una dintre acele activități despre care știm, inclusiv intuitiv, că ne fac bine. Nu trebuie să facem ceva „productiv” tot timpul și nu suntem răi pentru că alegem să ne amuzăm în loc să evaluăm cu afectare gravitatea ultimelor știri despre mediu.
Cercetările continuă să arate cum râsul este benefic pentru starea noastră de bine emoțională, fizică și mentală la niveluri profunde, care ne pot prelungi, de fapt, viața și durata de sănătate.
Nu trebuie să devii comedian sau să treci printr-o schimbare de personalitate pentru a face mai mult loc râsului în cotidian. Poți începe prin a fi deschis la ideea că viață este amuzantă, plină de umor. Lasă-te inspirat de copiii mici – ei experimentează, își folosesc imaginația, au o abordare inocentă a vieții și râd cu lejeritate. În loc să te judeci pentru anumite slăbiciuni sau greșeli, apelează la autoironie și amuză-te! Este în regulă să râzi și poate că cel mai bine este să râzi când viața dă semne că devine mai grea. Ușurează-te de povara încorsetării și fă-ți viața mai fericită, mai sănătoasă și mai lungă! De astăzi!
Un act al comunicării apărut înaintea vorbirii, râsul este reacția normală a unui om sănătos la o situație comică și o formă de expresie a feței umane care exprimă veselie. Aflat în corelație cu o serie de procese fiziologice, râsul joacă un rol important în procesul de vindecare a unor boli.
În timp ce singurătatea și izolarea socială pot crește riscul de deces prematur din toate cauzele la rate similare cu cele ale fumatului și obezității, râsul este benefic pentru starea noastră de bine emoțională, fizică și mentală la niveluri profunde, care ne pot prelungi, de fapt, viața și durata de sănătate.
RÂSUL ÎN CIFRE
- 65 de specii de pe planetă au propria formă de râs
- 10-15 minute de râs pe zi ard până la 40 de calorii
- 227 de minute sunt recordul unui episod de râs
- 15 mușchi faciali sunt antrenați atunci când râdem
- 3 luni este vârsta medie la care copiii încep să râdă
- 45 de minute rămânem relaxați după un râs copios
- 65 de mușchi din corp sunt puși în mișcare de râs