Dacă doriți să vă reîncărcați bateriile, nu există o modalitate mai bună de a o face decât să vă împachetați bagajele și să plecați într-o binemeritată vacanță. (Vacanțele sunt întotdeauna binemeritate!) Călătoriile vă deschid către noi experiențe, culturi și moduri de gândire, vă revigorează spiritul, vă întineresc sufletul – și sunt una dintre cele mai eficiente forme de wellness și îngrijire de sine. Iată de ce…
De ce ne sfătuiesc psihologii să fructificăm orice vacanță?
- Îți oferă control și liniște
Ori de câte ori simți nevoia de mai multă îngrijire de sine, este foarte posibil să ai senzația că viața ta a scăpat de sub propriul control. Călătoria îți oferă control, deoarece tu ești cel care decide unde mergi, când pleci și ce faci. Dacă îți dorești o vacanță în care să fii în mișcare în fiecare zi și să simți că participi la aventuri, atunci organizeaz-o de așa manieră. Dacă însă simți nevoia unui concediu în care doar să te relaxezi, poți rămâne în locul care-ți place doar pentru a citi, a viziona filme și comanda mâncare la room service. Fă doar ceea ce îți dorești. Ai control total. Este foarte încurajator, dar și liniștitor să știi că nimic nu îți poate zdruncina planul de vacanță.
- Îți reduce nivelul de stres
Știm cu toții cât de frustrant poate fi să fii blocat, zi după zi, într-o rutină care nu mai contenește, simțind că doar treci prin viață și atât. Când călătorești, îți acorzi o pauză și te desprinzi de agitația și factorii de stres din viața ta obișnuită. Chiar și numai gândul că urmează să pleci într-o călătorie poate fi terapeutic. E un gând care face așteptarea plăcută și îți oferă puțină lumină la capătul tunelului tău aglomerat.
- Contribuie la bunăstarea mentală
Pe lângă reducerea nivelului de stres, călătoriile pot avea și un impact pozitiv asupra bunăstării mentale. O schimbare de peisaj poate face minuni pentru starea de spirit, iar ieșirea în lume te poate ajuta să pui lucrurile în perspectivă. A vedea locuri noi și a întâlni oameni noi poate inspira din punct de vedere creativ și crește încrederea în sine. Dacă te simțiți epuizat sau blocat în caruselul cotidian, pauza pe care ți-o oferă o vacanță poate fi exact soluția de care ai nevoie pentru a începe o altă călătorie – călătoria pentru propria sănătate mintală.
- Ajută la vindecarea rănilor sufletești
Călătoria funcționează ca auto-îngrijire, deoarece ajungi să te vindeci, să mergi în altă parte, să te recuperezi din toate problemele tale, să te simți bine și poate chiar să te distrezi. Este o sursă de wellness. Indiferent de problemele tale, chiar și o scurtă vacanță într-un oraș în care nu cunoști pe nimeni, dar poți întâlni oameni noi, ar putea fi resetarea de care ai nevoie.
- Te deconectează de la tehnologie
În lumea noastră modernă este mult prea ușor să fii pradă în ciclul nesfârșit al verificării telefoanelor, al reîmprospătării fluxurilor din rețele sociale și al lucrului până târziu în noapte. Când suntem mereu conectați la muncă și tehnologie, încercarea de a ne relaxa poate fi o adevărată provocare. Călătoriile ne oferă oportunitatea perfectă de a ne deconecta și de a ne bucura de un timp atât de necesar doar cu familia sau prietenii, ori chiar singuri, dacă asta este varianta de care avem nevoie.
- Te lasă să te concentrezi asupra sănătății
Când suntem mereu pe fugă, este dificil să găsim timp suficient ca să ne putem concentra asupra sănătății fizice, dar călătoriile oferă oportunitatea perfectă de a face exact asta. O vacanță activă ne poate ajuta să recuperăm gustul unor plăceri la care am renunțat, ne crește nivelului de energie, contribuie la îmbunătățirea nivelului general de fitness și ne îngăduie să ne răsfățăm așa cum credem de cuviință. Drumețiile, mersul pe jos și excursiile cu bicicleta în locuri necunoscute pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți explora destinația în timp ce faci exerciții fizice și vizite la spa.
- Pur și simplu, îți aduce fericire
Cercetările continuă să arate că oamenii care obişnuiesc să plece regulat în vacanțe sunt, în general, mai mulţumiţi de viaţă decât cei care rareori își părăsesc casa și orașul. Iar cât privește locul de muncă, cei care acordă prioritate „evadării“ – spun studiile – sunt mai puțin stresați și au rezultate bune la locul de muncă. Și cine i-ar putea blama? Să experimentezi noi culturi, să te relaxezi în diferite scenari și pur și simplu să te deconectezi poate face minuni pentru starea ta generală de bine și sentimentul de fericire.
Nu există nicio îndoială! Călătoria este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine. Așa că data viitoare când te simți stresat, copleșit sau pur și simplu epuizat, ia în considerare să lași în urmă, pentru câteva zile, tot ce este nociv pentru tine. Nu numai că te vei relaxa și te vei reîncărca, dar te vei bucura și de toate beneficiile unei vacanțe incredibile. Amintirile vor fi și ele de neprețuit…
Deci, ce mai aștepți?