Dieta K-Pop este foarte populară pe reţelele de socializare de câteva luni, datorită influenţei vedetelor K-Pop, un gen muzical foarte popular în Coreea de Sud.
Dieta K-Pop este un tip de dietă urmat de mulţi cântăreţi de succes, care sunt adesea adevărate puncte de referinţă pentru mulţi copii din întreaga lume. Având în vedere fizicul tras ca prin inel al acestor tineri, mulţi oameni încep să-şi urmeze dieta, în speranţa realizării unui ideal estetic adesea utopic.
Această dietă presupune consumul a aproximativ 500-600 de calorii pe zi, excluzând aproape complet sursele de carbohidraţi precum orezul, pâinea, biscuiţii. În schimb, legumele şi alimentele proteice sunt consumate pe scară largă, toate împărţite în două, maxim trei mese mici pe zi.
Pe internet este posibil să găseşti multe meniuri săptămânale bazate pe aceste principii, însoţite de exerciţii ţintite pentru pierderea grăsimilor pe zona abdominală şi picioare.
Combinaţia-cheie pentru pierderea în greutate este restricţia calorică, combinată cu activitatea fizică. Urmând aceste principii, am putea deduce că dieta coreeană este eficientă pentru atingerea slăbirii. Problema este că pierderea în greutate realizată cu această dietă nu este fiziologică.
Consumarea unui număr atât de calorii pe zi determină o scădere rapidă a greutăţii, în detrimentul nu numai al masei grase, ci şi al masei musculare, factor care pe termen lung. poate duce la dezechilibre metabolice şi malnutriţie. Când se pierde masă musculară, metabolismul este redus semnificativ: în viitor, va fi mult mai dificil să slăbiţi, chiar şi cu alte diete.
Se pot naşte tulburări de alimentaţie
Mai mult, eliminarea completă a unor grupe de alimente (cum ar fi carbohidraţii) duce la dezechilibre nu numai în aprovizionarea cu macronutrienţi, ci şi în micronutrienţi, esenţiali în multe dintre activităţile organismului.
Alegerea de a urma o dietă precum Dieta K-Pop apare adesea din compararea fizicului cu cel a acestor vedete coreene extrem de slabe şi cu membre lungi. Această comparaţie, născută din nemulţumirea faţă de forma corpului cuiva, combinată cu restricţia calorică severă, creşte foarte mult riscul de a dezvolta o tulburare de alimentaţie, cum ar fi anorexia, bulimia şi tulburarea de alimentaţie excesivă.
Specialiştii susţin că, pentru a obţine scăderea fiziologică în greutate, nu este necesar să apelezi la diete foarte restrictive. O dietă bună de slăbire trebuie în primul rând adaptată în mod specific, în funcţie de obiceiurile alimentare, stilul de viaţă şi nevoile de nutrienţi, care pot fi foarte diferite de la o persoană la alta.
Din acest motiv, respectarea tiparelor alimentare găsite pe internet este un obicei care ar trebui să fie puternic descurajat. Respectarea unor diete restrictive pe perioade scurte promovează celebrul „efect yo-yo” asupra greutăţii, precum şi compromite metabolismul.
Din acest motiv, alegerea câştigătoare este să te bazezi mereu pe un expert competent în nutriţie, pentru a dezvolta împreună cea mai bună şi mai sănătoasă strategie pentru a-ţi atinge greutatea ideală într-un mod fiziologic.