- Harvard a analizat date de la aproape 160.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani
- Studiul sugerează că femeile optimiste au o durată de viață cu 5,4% mai lungă decât cele mai puțin optimiste și au șanse mai mari să trăiască după vârsta de 90 de ani
- Alte cercetări asociază optimismul cu longevitatea atât la bărbați, cât și la femei
- Rezultatele studiilor în materie de optimism pot oferi noi metode de abordare a sănătății mintale și psihiatrice
Femeile au mai multe șanse să trăiască peste 90 de ani dacă sunt optimiste, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard din SUA, care au analizat date relevante colectate timp de 26 de ani de la aproape 160.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani.
Constatări privind femeile cu atitudine pozitivă
Cercetătorii au descoperit că cele 25% cele mai optimiste dintre femeile participante la studiu ar trăi, probabil, cu 5,4% mai mult decât sfertul compus din cele mai puțin optimiste femei incluse în studiu.
Femeilor mai optimiste li s-au acordat, de asemenea, cu 10% mai multe șanse de a trăi peste vârsta de 90 de ani, față de cohorta cel mai puțin optimistă.
Conform oamenilor de știință de la Harvard, legătura dintre optimism și o durată de viață mai lungă poate fi observată în rândul grupurilor rasiale și etnice, iar „optimismul poate fi un atu important de luat în considerare pentru promovarea sănătății și longevității în diverse populații“.
Studiul, intitulat Optimism, lifestyle și longevitate în rândurile unei cohorte de femei diverse din punct de vedere rasial, a fost publicat în Journal of the American Geriatrics Society (Jurnalul Societății Americane de Geriatrie) de către Şcoala de Sănătate Publică „T.H. Chan“ a Universității Harvard.
Alte studii despre optimism și viață mai lungă
Un studiu efectuat asupra unui număr de 33.000 de femei, în 2019, a analizat dacă un optimism mai ridicat este asociat cu o sănătate mai bună la o vârsta înaintată. Rezultatele sugerează că femeile optimiste au avut cu 23% mai multe șanse de a îmbătrâni sănătos. Cercetarea, intitulată Optimismul și îmbătrânirea sănătoasă la femei, a fost publicată în American Journal of Preventive Medicine (Jurnalul American al Medicinei Preventive).
Un alt studiu efectuat pe un eșantion de 1.429 de bărbați și 69.744 de femei, în 2019, a constatat relaționarea dintre optimism și duratele de viață în medie cu 11% până la 15% mai lungi. Optimismul a fost, de asemenea, legat de probabilitatea unei „longevități excepționale“ – adică o viață de cel puțin 85 de ani – conform studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (Lucrările Academiei Naționale de Științe) – PNAS.
Ce este optimismul?
Optimismul este așteptarea că se vor întâmpla lucruri bune, explică studiul PNAS. Poate însemna, de asemenea, să crezi într-un viitor pozitiv sau să ai sentimentul de a avea control asupra deznodământului unor situații.
Un alt articol explică faptul că optimiștii au, în general, mai multe expectații pozitive decât negative și că aceștia tind să raporteze mai puțin disconfort în viața lor de zi cu zi, chiar și atunci când întâmpină provocări.
Acest lucru afectează modalitatea în care oamenii „experimentează situațiile din viața de zi cu zi, sănătatea și modul în care se confruntă cu emoțiile și stresul“, explică autorii studiului publicat în jurnalul Frontiers in Psychology (Frontiere în Psihologie). Ei adaugă, totodată, că optimismul tinde să fie o perspectivă generală, mai degrabă decât una concentrată pe cum sau de ce poate fi atins un obiectiv.
Cercetarea optimismului poate ajuta la dezvoltarea unor noi metode de abordare a sănătății mintale. Un exemplu este terapia cognitiv- comportamentală (TCC), care ajută pacienții să exploreze modul în care convingerile și atitudinile afectează comportamentul, încurajându-le o viziune asupra viitorului în cheie pozitivă.