Fructele sunt considerate unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Conțin o cantitate unică de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și multe alte substanțe nutritive benefice. În plus, se încadrează în categoria alimentelor care conțin o multă apă și o cantitate mare de fibre, dar au un aport destul de mic de calorii. Datorită acestui fapt sunt un aliment popular care susține un stil de viață sănătos și pierderea în greutate. Dar care sunt valențele sucului de fructe?
Consumul sucului de fructe natural 100% poate părea o opțiune sănătoasă, dar este departe de aportul cu adevărat benefic pe care îl au fructele întregi, proaspete.
Cercetări efectuate de profesori ai Școlii de Medicină Harvard, recent publicate, arată că un singur pahar de suc de fructe natural 100%, băut zilnic, duce la creșterea greutații corporale cu o jumătate de kilogram în trei ani. În același timp, creșterea consumului de fructe întregi, cu o porție în fiecare zi, a dus la o scădere a greutății corporale cu o jumătate de kilogram în trei ani.
De ce este mai bine să mâncăm fructe întregi decât să bem sucul acestora? Este o întrebare la care studiul Harvard Medical School a adus răspunsuri. Așadar, să aruncăm o privire asupra modului în care sucul de fructe ne afectează corpul și să înțelegem de ce este acesta diferit față de consumul de fructe întregi, după cum relevă studiul menționat.
Dezavantajele sucului de fructe
Mai întâi, există problema zahărului. O singură porție de 180 ml de suc de fructe natural 100% conține aproximativ 15 până la 30 de grame de zahăr și, respectiv, 60 până la 120 de calorii.
În plus, sucul de fructe are foarte puține fibre – nici chiar pulpa din sucul de portocale nu oferă o mare parte din nutrienți. Conținutul ridicat de zahăr și conținutul scăzut de fibre înseamnă că sucul poate crește nivelul de zahăr din sânge și, desigur, apetitul. În timp, această combinație poate duce la creșterea în greutate, dar și a riscului de diabet.
În cadrul studiului care a implicat aproape 50.000 de femei aflate în postmenopauză, cercetătorii de la Harvard au descoperit că creșterea în greutate în rândul băutoarelor de sucuri de fructe natural 100% a fost la egalitate cu creșterea în greutate a celor care consumau în mod regulat sucuri îndulcite și acidulate.
Fructele întregi sunt soluția!
Fructele întregi, proaspete, sunt pline de fibre. Fructele bogate în fibre te pot ajuta să te simți sătul în timp ce mănânci mai puține calorii. Fibrele alimentare din fructe pot contribui, de asemenea, la reducerea colesterolului și pot micșora riscul de boli de inimă.
Așadar, uită de paiele și umbreluțele decorative și mănâncă fructele proaspete ca atare. Iată câteva idei pentru a adăuga mai multe fructe în dieta ta: amestecă-le în salate, gratulează-te cu gustări din fructe uscate (stafide, curmale, caise etc.), adăugă mere sau banane feliate la sandvișurile cu unt de arahide, presară fructe, cum ar fi fructele de pădure, în aluatul pentru clătite sau vafe sau adaugă fructe tăiate în cereale sau fulgi de ovăz.