Frumusețea nu are vârstă. Te poți simți și arăta minunat indiferent de anul înscris pe certificatul tău de naștere. Secretul frumuseții fără vârstă este simplu: apreciază cât de bine arătai la 20 de ani și, exact din acel moment, treci la treabă – începe să ai grijă de tine cum nu s-a mai văzut!
Îngrijirea de sine poate părea doar un concept la modă, dar esența este că fiecare trebuie să aibă grijă de sine. Îngrijirea de sine nu este egoistă și nu trebuie să dureze ore în șir. Te poți îngriji ușor și fără efort, creând rutine simple și implementând obiceiuri sănătoase de înfrumusețare zilnice.
Amintește-ți că nu poți oferi ceea ce nu ai, așa că fă-ți timp pentru a-ți îmbogăți fiecare zi. Doar astfel vei putea dărui la rîndul tău, vei îmbătrâni frumos, vei arăta fantastic și vei avea o abundență de energie care să-ți permită să ai grijă de toți cei pe care îi iubești.
Această filosofie a frumuseții fără vârstă îi aparține lui Ellen Albertson, doctor în psihologie, dietetician, antrenor de sănătate și wellness, maestru Reiki și autorul premiat a cinci bestselleruri. Pentru dobândirea unei frumuseți fără vârstă și a unei longevități pe măsură, dr. Ellen Albertson are șase sfaturi izvorâte din peste 30 de ani de experiență în domeniul mai multor discipline holistice.
Îngrijirea pielii
Pielea – toți cei 20 de metri pătrați – este cel mai mare organ din corpul tău. Acest organ extraordinar are numeroase funcții, de la reglarea temperaturii și producerea de vitamina D, până la protecție, așa că trateaz-o cum se cuvine și nu o priva de cremele potrivite. Pentru a-ți menține pielea sănătoasă, folosește un săpun blând, iar pentru a crea o barieră care păstrează pielea hidratată, folosește un unt de corp după ce ieși din duș. Vei obține cele mai bune rezultate, dacă lași pielea ușor umedă înainte de a o masa cu crema hidratantă. Deși dușurile fierbinți te pot face să te simți bine, nu uita că îți usucă pielea, așa că potrivește temperatura apei la mai puține grade. Pentru hidratarea părului și a scalpului, aplică 3-4 picături de ulei de argan – aproape că face minuni.
Pentru a-ți menține tenul în cea mai bună formă, dezvoltă o rutină de îngrijire a pielii care să funcționeze pentru tine. Iată elementele esențiale. Dimineața și seara, curăță-ți fața cu un demachiant bogat și hrănitor și finisează procedura de curățare cu un toner hidratant. Aplică apoi neapărat un ser facial anti-îmbătrânire și o cremă hidratantă potrivită tipului tău de piele. O cremă de ochi anti-aging trebuie să fie nelipsită din rutina zilnică, după cum, la culcare, este obligatoriu să aplicăm o cremă de față antirid pentru noapte.
Caută produse care conțin retinol. Aplicat local, retinolul poate crește producția de elastină și colagen și ajută la reducerea ridurilor, liniilor fine și a porilor dilatați.
Folosește o dată sau de două ori pe săptămână un exfoliant ușor, pentru a elimina celulele moarte ale pielii și a obține un ten strălucitor.
Protecția solară
Dacă îți dorești să previi deteriorarea pielii, asigură-te că porți protecție solară în fiecare zi a anului. Dermatologii recomandă utilizarea unei creme cu factor de protecție solară de minimum 30. Produsele cu spectru larg sau complet oferă protecție atât împotriva UVA (lumină ultravioletă cu lungime de undă lungă) cât și împotriva UVB (lumină ultravioletă cu lungime de undă scurtă). UVA poate provoca arsuri solare, în timp ce UVB poate provoca riduri și pete de vârstă.
Nu-ți uita buzele – și ele sunt vulnerabile la arsurile solare. Pentru a le proteja, aplică un balsam de buze sau un ruj care conține un factor de protecție solară de 30 sau mai mare. În plus, poartă pălărie și ochelari și limitează expunerea la soare, mai ales între orele 10 și 16.
Un stil de viață sănătos
O farfurie care conține fructe și legume vibrante, încărcate de antioxidanți, contribuie la o bună longevitate și va crea un ten frumos și strălucitor. Alimentele care au capacitatea de a contribui la înfrumusețare includ verdețurile (spanac, kale), nucile (sunt bogate în vitamina E, care este importantă pentru vindecarea pielii), fructele de pădure, legumele oranj (cum ar fi morcovii și cartofii dulci), leguminoasele și cerealele integrale.
Suplimentele alimentare joacă și ele un rol în susținerea longevității și te pot ajuta să îmbătrânești frumos. În fruntea listei se află curcumina, care se găsește în condimentul turmeric. Studiile sugerează că administrarea de colagen, una dintre cele mai abundente proteine din organism, poate îmbunătăți hidratarea pielii, elasticitatea și densitatea pielii. Vitamina C, care este esențială atât pentru funcția imunitară, cât și pentru pielea sănătoasă, este un alt nutrient important de inclus în arsenalul anti-îmbătrânire.
Evită cât mai mult posibil dulciurile, mâncarea prăjită, așa-numitul fast-food, carnea roșie, brânza, untul și alcoolul, deoarece toate îți pot afecta sănătatea, starea de spirit și aspectul. Poți începe prin a face substituții sănătoase. De exemplu, poți înlocui prăjiturile și bomboanele cu fructe, iar în loc de unt, poți folosi ulei de măsline. Iar dacă ești în căutarea unor sugestii pentru planul de masă, inspiră-te cu încredere din dietele mediteraneene.
Apoi, a-ți aloca timp pentru mișcare este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a arăta bine și a trăi mai mult. Exercițiul fizic tonifică întreg corpul, stimulează circulația și îmbunătățește oxigenarea pielii, astfel încât să strălucești. În plus, exercițiul susține producția de colagen și reduce stresul, ceea ce este un mare bonus de frumusețe, inclusiv pentru pentru păr.
Un studiu realizat la Universitatea McMaster a constatat că persoanele de peste 40 de ani care făceau sport în mod frecvent aveau o piele semnificativ mai sănătoasă, cu aspect mult mai tânăr decât vârsta lor reală. Un alt studiu efectuat pe un număr de peste 122.000 de subiecți a constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate de fitness cardiorespirator trăiau mai mult.
Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest obicei nociv. Nu numai că fumatul poate scădea speranța de viață, dar pe termen lung poate face ravagii pe pielea feței tale.
Hidratarea
În medie, 60 la sută din corpul uman este apă, motiv pentru care hidratarea joacă un rol cheie în menținerea sănătății, a nivelului de energie și, nu în ultimul rând, a frumuseții. Un studiu publicat în Clinical Cosmetic Investigational Dermatology a concluzionat că „este clar că aporturile mai mari de apă în dieta obișnuită ar putea avea un impact pozitiv asupra fiziologiei normale a pielii, în special la acele persoane cu un consum zilnic de apă redus”. Pentru a verifica dacă există deshidratare, strânge ușor, între degete, pielea de pe braț și observă cât de repede revine. Dacă este deshidratată, va dura mai mult pentru a reveni la normal.
Băuturile îndulcite nu te hidratează. Evită-le! Zahărul poate crește inflamația și poate contribui la îmbătrânirea prematură deoarece descompune colagenul și elastina, proteinele care conferă pielii fermitate.
Redu consumul de cofeină. Cofeina îți poate stresa glandele suprarenale, care, conform medicinei tradiționale chineze, stochează esența vieții. Înlocuiește cafeaua cu ceaiul verde, care conține mai puțină cofeină decât cafeaua, iar studiile arată că poate crește speranța de viață.
Somnul
Un somn neîntrerupt de șapte până la opt ore este unul dintre cele mai bune tratamente de înfrumusețare. Somnul regulat și de calitate este, de asemenea, o cheie potrivită pentru bunăstarea fizică și mentală. În timpul somnului, corpul tău restabilește echilibrul hormonal și se vindecă de uzura dobândită în timpul zilei. Cercetările sugerează că somnul slab este asociat cu boli și afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi inflamația și stresul oxidativ crescut.
Reducerea orelor necesare de somn poate avea un impact negativ asupra aspectului tău și poate contribui la instalarea sau agravarea cearcănelor și ridurilor. Un studiu din British Medical Journal a concluzionat că „atunci când sunt privați de somn, oamenii par mai puțin sănătoși, mai puțin atrăgători și mai obosiți decât arată în zilele în care sunt bine odihniți”. Mai grav de atât este însă faptul că somnul de calitate slabă poate avea un impact negativ asupra greutății corporale, a sistemului imunitar, dispoziției și abilităților cognitive.
Potrivit National Sleep Foundation, adulții sănătoși au nevoie de 7 – 9 ore de somn pe noapte. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți somnul. Oprește orice ecran cu aproximativ o oră înainte de culcare și implică-te în activități relaxante – poți face un duș, poți asculta muzică sau ai putea să meditezi. În plus, poate fi de ajutor să bei o ceașcă de ceai de mușețel înainte de culcare sau să iei un supliment conceput pentru a sprijini relaxarea și somnul.
Relaxare și răsfăț
Adaugă pașilor de mai sus un ritual săptămânal de răsfăț care te va ajuta să te relaxezi. Alocă-ți timp o dată pe săptămână pentru un ritual de frumusețe fără să încerci vreo vină pentru asta.
Mai întâi, pregătește-ți o baie fierbinte în care nu omite să adaugi uleiul esențial, spuma sau sărurile preferate. Pune-ți muzică relaxantă și pregătește un ceai de lavandă cu miere pentru ameliorarea stresului. Cât timp stă ceaiul la infuzat, aplică-ți o mască – șervețel. Când baia este gata, intră în cadă, respiră lung și adânc și îngăduie-ți să te relaxezi și să savurezi momentul. Stai în cadă cât de mult dorești! Când ieși, zâmbește și fixează-ți trei obiective: fericire, sănătate și capacitatea de a te simți confortabil în pielea ta. Vei radia și vei străluci în fiecare