Ați auzit vreodată de „Efectul Casa Albă”? Este un concept-sofism încetățenit în cultura politică populară americană și se referă la modul în care un nou președinte pare să îmbătrânească în primii doi ani de mandat cât într-un întreg deceniu.
Cum așa? Nu este greu de imaginat. Potrivit unei serii de cercetători cu incontestabilă autoritate în domeniul sănătății și al longevității, stresul accelerează ceasul biologic – lăsându-ne să arătăm și să ne simțim bătrâni cu mult înainte de vreme.
Dacă ar exista un cinematograf în care am putea, stând relaxați într-un fotoliu, să ne urmărim propria îmbătrânire moleculară, atunci fiecare dintre telomerii noștri ar fi un IMAX cu ecran lat.
Servind drept strat protector peste cromozomii noștri, telomerii sunt adesea comparați cu micile teci de plastic care acoperă capătul șireturilor.
Pe măsură ce timpul și stresul își fac de cap și produc efecte distructive, telomerii încep să se destrame și să se scurteze, expunând cromozomii la… vicisitudinile vieții.
Distrugerea celulară rezultată poate fi observată în special în zonele corpului care sunt mai dependente de „reînnoirea celulară”, cum ar fi pielea, părul și sistemul imunitar, care sunt extrem de vulnerabile.
Telomeri scurți, viață scurtă
Degenerarea țesuturilor telomerilor scurtați și moartea celulelor ne pot face să ardem ca o lumânare – îmbătrânim în ritm accelerat, chiar dacă, atunci când privim în urmă, data nașterii nu pare chiar atât de îndepărtată. Pe de altă parte, vedem la televizor, pe marele ecrane sau pe internet celebrități care par atemporale – Keanu Reeves, Jamie Foxx, Halle Berry, Tom Cruise sau Jennifer Aniston au, cu siguranță, telomeri lungi și puternici.
Vremurile noi ne îndreptățesc să ne întrebăm dacă medicina de înaltă tehnologie ar putea să salveze situația. Deși o serie de companii biotech anti-îmbătrânire lucrează deja la tehnici de terapie genetică de lungire a telomerilor, se pare că ne aflăm, astăzi, la cel puțin un deceniu distanță de o posibilă aprobarea oficială a organismelor îndrituite să permită sau nu intrarea pe piață a acestor tratamente revoluționare. Așa că așteptarea nu își are rostul atât timp cât le putem da șah-mat timpului și stresului într-un mod mult mai natural și mai testat în timp.
Această modalitate nu ne forțează să ne cheltuim toate economiile, nu ne obligă să așteptăm la nesfârșit unda verde guvernamentală și nu ne împinge să urcăm într-un avion către America de Sud, pentru un tratament de întinerire neomologat și ilegal aplicat. Această modalitate se numește meditație.
Telomeri lungi, viață lungă
Au existat câteva studii uimitoare care arată capacitatea meditației de a lungi telomerii, cu implicații de mare anvergură. Iată câteva:
Un studiu publicat în jurnalul extrem de respectat, „Cancer” (Carslon et al.) a măsurat lungimea telomerilor a 88 de supraviețuitori ai cancerului de sân în stadiul I până la III, pe care a fost testată ca metodă de „tratament” meditația mindfulness.
În mod uimitor, în timp ce cancerul și tratamentul agresiv al acestuia macină telomerii de tot, supraviețuitorii care meditau au reușit cumva să-și mențină lungimea telomerilor (un rezultat incredibil!), în timp ce telomerii celor care nu au meditat s-au scurtat semnificativ, așa cum era de așteptat.
Un alt studiu realizat de celebrul prof. dr. Dean Ornish și colegii săi de la Universitatea de Medicină din California a analizat supraviețuitori ai cancerului de prostată care practică o tehnică de meditație prin respirație profundă. Ce au descoperit?
Tot în mod uimitor, după trei luni, subiecții au „atenuat molecular” și „au redus la tăcere” procesele care joacă un rol în dezvoltarea cancerului și, mai mult, teleomerii lor s-au prelungit semnificativ.
Aceasta este o descoperire marcantă pentru că, potrivit Dr. Ornish, „indică faptul că telomerii se pot prelungi în măsura în care oamenii își schimbă modul de viață“, în cazul acesta fiind vorba de practicarea unei forme de meditație. „Genele și telomerii noștri nu sunt neapărat destinul nostru”, concluzionează, optimist, dr. Dean Ornish.
CE SUNT TELOMERII?
Telomerii sunt secvențe repetitive de ADN localizate la capetele cromozomilor, care au un rol important în menținerea stabilității și integrității genomului. Acestea sunt structuri de protecție care acționează ca o „cască“ la capetele cromozomilor și împiedică deteriorarea și pierderea de informație genetică în timpul replicării celulare. Pe măsură ce o celulă se divide, replicarea ADN-ului nu este perfectă, iar o mică porțiune de la capătul fiecărui cromozom nu poate fi copiată corect. Telomerii acoperă această zonă, permițând celulei să „piardă“ o mică porțiune a secvenței repetitive la fiecare diviziune celulară fară a afecta genele esențiale.
Cu fiecare diviziune celulară, telomerii devin mai scurți și, pe măsură ce ating o anumită lungime critică, celula poate intra într-o stare de îmbătrânire celulară cunoscută sub numele de senescență. Dacă telomerii devin prea scurți, celula poate suferi daune genetice ireparabile și poate intra în apoptoză (moartea celulară programată) sau într-o stare de instabilitate genomică, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului.
Astfel, telomerii joacă un rol crucial în controlul procesului de îmbătrânire celulară și în prevenirea dezvoltării anormale a celulelor. Cercetările asupra telomerilor sunt de excepțional interes în domeniul îmbătrânirii și al bolilor asociate cu procesul de îmbătrânire, precum cancerul.