Doctorul Riccardo Roveda analizează iaurt, chefir, skyr. Şi efectele fitosterolilor. Iată recomandările pentru a evita problemele de sănătate.
Recomandarea medicilor este fără echivoc: ai grijă la colesterol. Nivelurile prea ridicate pot cauza probleme ale arterelor, cum ar fi ateroscleroza, ateropatia extremităţilor inferioare şi probleme cardiovasculare, atac de cord şi accident vascular cerebral. Nutriţia, în acest sens, este fundamentală, iar ajutorul în scăderea colesterolului ar putea veni şi din unele tipuri de lapte fermentat, după cum a explicat dr. Riccardo Roveda, biolog nutriţionist.
„Laptele fermentat sunt o macrocategorie care include produse precum iaurt şi chefir. Sunt produse la care s-au adăugat fermenti lactici vii care transformă hrana” explică Roveda: „Laptele fermentat în sine este foarte bun tocmai din acest motiv, întrucât aduce probiotice – în unele cazuri şi substanţe prebiotice – în intestine, menţinând astfel o floră bacteriană sănătoasă şi echilibrată. Acest lucru, la rândul său, ajută la menţinerea eficientă a sistemului imunitar.”
„Nu toate tipurile de lapte fermentat scad colesterolul: acelea la care se adaugă fitosteroli, care sunt molecule naturale prezente şi în uleiurile vegetale şi nuci uscate. Aceste substanţe au puterea de a reduce colesterolul: aproximativ 1,6 grame de fitosteroli sunt doza corectă pentru a obţine beneficii” explică dr. Roveda.
„Laptele fermentat sunt şi produse cu un conţinut scăzut de zahăr datorită fermentelor pe care îi conţin, care consumă zaharuri din lapte, în special lactoză. Din acest motiv sunt mult mai tolerate de cei cu probleme de intoleranţă, şi sunt o gustare excelentă întrucât sunt săţioase şi mai puţin zaharoase, cu un conţinut caloric deloc exagerat”, conchide medicul.