Cititul romanelor poate prelungi viața cu până la doi ani
Cititul este o modalitate excelentă de a păstra o minte pătrunzătoare. Un nou studiu al cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică Yale arată că cititul romanelor crește longevitatea cu până la doi ani.
Studiul Național de Sănătate și Pensionare al cercetătorilor de la Yale a constatat, în baza unui eșantion de 3.635 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, că cititorii de romane au trăit mai mult decât cei care nu citesc cărți cu aproximativ 23 de luni.
Deși nu există o explicație clară a motivului pentru care lectura contribuie la o viață mai lungă, cercetătorii de la Yale explică faptul că cititul menține creierul activ și stimulează o conexiune emoțională cu ceilalți. Este probabil ca o combinație a acestor doi factori să fie ceea ce duce la creșterea longevității, sunt de părere autorii studiului.
15 minute pe zi de lectură pot reduce îmbătrânirea prematură a inimii
Conform unui studiu din 2009 al Universității Sussex, Regatul Unit, o lectură zilnică pe durata a minimum 15 minute poate reduce nivelul de stres cu 68% și, implicit, reduce îmbătrânirea prematură a inimii. Cititul s-a dovedit a fi, conform rezultatelor studiului, mai eficient decât a asculta muzică sau a sorbi un ceai fierbinte.
Cum așa? S-a observat că citirea reduce tensiunea arterială și scade ritmul cardiac, ceea ce ajută mușchii corpului să se relaxeze.
Un alt beneficiu al lecturii care face posibile efectele pozitive la nivelul corpului este, cel puțin în cazul beletristicii, concentrarea pe zona imaginativă a minții noastre. Pe măsură ce citim, creierul transpune aproape involuntar textul în imagini, apropiind individul de zona sub-conștientă. Activarea acestor zone ale creierului poate conduce la scurte momente de reverie, extrem de benefice pentru reducerea nivelului de cortizol, deseori denumit „hormonul de stres” datorită legăturii sale cu răspunsul la stres.