Cu toții îmbătrânim. Odată cu trecerea anilor, devenim grizonați, ne apar noi riduri și ne simțim mai puțin sprinteni decât eram cândva. Face parte din viață, nu-i așa? Ei bine, ce s-ar întâmpla dacă ar exista o modalitate de a încetini dramatic procesul de îmbătrânire? Potrivit medicului Stephen Schimpff, un autor multi-premiat, această modalitate există. În noua sa carte, Longevitate decodată: cele 7 chei ale îmbătrânirii sănătose, dr. Schimpff identifică șapte chei care pot descuia poarta către o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Cheile longevității lui Schimpff sunt atât de ordin practic, cât și adânc înrădăcinate în știință, scrie Revista de Medicină Yale în prezentarea cărții doctorului Stephen Schimpff.
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine…
„De fapt, probabil că despre cele mai multe dintre ele, dacă nu chiar despre toate, ați auzit deja: mâncați respectând o dietă sănătoasă, faceți exerciții fizice, dormiți suficient, evitați tutunul, gestionați stresul, stimulați-vă creierul și implicați-vă social. Aceste așa-numite chei nu sunt neapărat noi sau inovatoare, iar multe sunt intuitive“, admite Schimpff. – „Dar luate împreună, totuși, ele pot avea un efect real și măsurabil asupra vieții noastre.“
„Ni se spune întotdeauna să începem să economisim pentru pensie încă de când suntem tineri, deoarece banii de vor aduna și investiția noastră va crește”, spune dr. Schimpff. – „Cartea mea conține oarecum același mesaj: dacă începi devreme, beneficiile se vor amplifica în timp.”
Longevitatea este mai mult decât o listă care conține ceea ce ar trebui și nu ar trebui să mănânci sau să faci pe măsură ce îmbătrânești. Este o imagine de ansamblu accesibilă și interesantă a celor mai recente cercetări privind îmbătrânirea, care detaliază ce știu oamenii de știință în prezent despre acest proces la nivel celular și ce studiază în laboratoarele din întreaga lume.
Știința nu a avansat suficient
Îmbătrânirea este cauzată de radicalii liberi? De structura ADN-ului? De gradul de sănătate al microbiomului intestinal? Se pare că, deși există dovezi convingătoare despre fiecare dintre aceste lucruri, știința pur și simplu nu a avansat suficient în această privință încă.
„Există o mulțime de teorii cu privire la cauzele îmbătrânirii; totuși, dacă vrem să aprofundăm, chiar nu știm nimic exact. Nu știm ce pornește și ce oprește acest proces“, spune Schimpff. – „Dintre toate cercetările biomedicale derulate după al Doilea Război Mondial și până în prezent, se pare că pentru studierea procesului de îmbătrânire nu s-a investit chiar atât de mult.“ Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni depășesc vârsta de 65 de ani – se estimează că 19% din populația lumii va avea peste 65 de ani până în 2030, acest lucru începe să se schimbe. Mai mult decât atât, pe măsură ce studiile indică din ce în ce mai mult că declinul corpurilor noastre începe încă de la vârsta de 30 de ani, preocupările legate de îmbătrânire nu mai sunt relevante doar pentru persoanele în vârstă.
Schimbarea stă în puterea noastră
„Toți știm că ar trebui să mâncăm mai corect, să facem sport și așa mai departe, dar cei mai mulți dintre noi nu știm de ce”, spune Schimpff, adăugând că oamenii gândesc adesea superficial și pe termen scurt atunci când este vorba despre sănătate.
„Trebuie să scăpăm de această obișnuință, să vorbim despre sănătatea noastră și să ne menținem sănătoși pe termen lung. Și dacă există un mesaj important în cartea mea, acela este că stă în puterea noastră să facem o schimbare cu adevărat semnificativă în viața noastră… Vom putea să prevenim orice boală? Cu siguranță, nu. Dar, ca indivizi, putem avea un impact uriaș”, explică Schimpff.
În centrul cărții sale se află o întrebare despre viitor: vor descoperi oamenii de știință o pastilă magică sau o fântână a tinereții care să încetinească – sau chiar să prevină – procesul de îmbătrânire? Schimpff crede că ar putea fi posibil, dar adaugă că, deocamdată, știm deja că ceva a început să funcționeze: stilul de viață se schimbă.
„Cred că este în natura umană să spui: „Hei, doctore, dă-mi o pastilă”. Dar, din păcate, pastilele nu funcționează la fel de bine ca ceea ce este natural”, spune el. – „Și căile naturale chiar funcționează, așa că, într-un fel sau altul, trebuie să înțelegem că noi înșine avem puterea de a face diferența.”
Cine este dr. Stephen C. Schimpff?
În al cincilea deceniu al său ca medic, formator și cercetător în domeniul cancerului, dr. Stephen Schimpff este unul dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul îngrijirii sănătății. Este fostul director executiv al Centrului Medical al Universității din Maryland, care include cel mai mare centru de traumatologie din lume, un centru pentru studierea cancerului și unul dintre cele mai mari programe de transplant de rinichi din SUA. Dr. Schimpff este, de asemenea, profesor la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină, specializat în medicină internă, boli infecțioase și oncologie.
De la patul de spital – unde a tratat pacienți cu leucemie acută și limfom, până la sala de consiliu – unde a lucrat ca director general al unui centru medical academic preeminent, dr. Schimpff a asistat direct la explozia tehnologiilor de diagnostic și tratament. Este recunoscut pentru darul de a explica în termeni profani complexitatea furnizării de îngrijiri medicale și știința medicinei. Pasiunea sa pentru promovarea îngrijirii sănătății pentru generațiile viitoare este întruchipată în cele cinci cărți ale sale pe această temă, toate destinate publicului larg.
Dr. Stephen Schimpff și soția sa, dr. Carol Schimpff, au înființat un fond de burse care le poartă numele și care permite mai multor studenți din diferite medii socioeconomice să urmeze Școala de Medicină Yale fără a suporta poveri financiare.