Fântâna tinereții le-a scăpat exploratorilor timp de secole. Se pare că, în tot acest timp, elixirul magic anti-îmbătrânire s-ar fi putut afla în interiorul nostru. Un nou studiu publicat anul acesta în revista științifică Nature și intitulat „Eficacitatea profilactică și de lungă durată a celulelor CAR T senolitice împotriva disfuncției metabolice legate de vârstă“ arată că celulele care au făcut obiectul cercetării pot fi reprogramate pentru a combate îmbătrânirea. Descoperirea este considerate, în rândul specialiștilor, epocală.
Cercetătorii Laboratorului Cold Spring Harbour (CSHL) au găsit o modalitate de a reprograma celulele T pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. Celulele T, potrivit descrierii Institutului American pentru Cancer, sunt un tip de globule albe care fac parte din sistemul imunitar și se dezvoltă din celulele stem din măduva osoasă. Ele ajută la protejarea organismului de infecții și la combaterea cancerului.
După ce au folosit celule T pentru a elimina anumite celule la șoareci, oamenii de știință au descoperit că micile rozătoare au trăit o viață mai sănătoasă și nu au dezvoltat afecțiuni asociate îmbătrânirii, cum ar fi obezitatea și diabetul. O singură doză le-a oferit șoarecilor tineri beneficii pe tot parcursul vieții și a întinerit șoarecii mai în vârstă.
Dr. Corina Amor Vegas, profesor asistent la Cold Spring Harbor Laboratory, și colegii săi au descoperit că, în urma unui set de modificări genetice, celulele T pot fi reprogramate pentru a lupta împotriva îmbătrânirii. Aceste componente ale globulelor albe din sânge pot ataca un alt grup de celule cunoscut sub numele de celule senescente, despre care se crede că sunt responsabile pentru multe dintre bolile cu care ne confruntăm mai târziu în viață. Celulele senescente sunt cele care se opresc din înmulțire. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se acumulează în corpul nostru, ducând la inflamații nocive.
Deși există în prezent mai multe medicamente sintetice care pot elimina aceste celule, multe dintre ele trebuie luate în mod repetat, de-a lungul timpului. Ca alternativă, Amor Vegas și colegii săi au apelat la un medicament „viu”, numit celule T CAR (receptor antigen himeric).
Cercetătorii implicați în studiu au descoperit că celulele CAR T ar putea fi manipulate pentru a elimina celulele senescente la șoareci. Drept urmare, șoarecii au ajuns să trăiască o viață mai sănătoasă. Au avut greutate corporală mai mică, metabolism și toleranță la glucoză îmbunătățite și activitate fizică crescută.
S-a constatat apoi că toate beneficiile T CAR au venit fără leziuni tisulare sau toxicitate. – „Dacă îl dăm șoarecilor în vârstă, aceștia se întineresc. Dacă îl dăm șoarecilor tineri, ei îmbătrânesc mai încet. Nicio altă terapie în acest moment nu poate face acest lucru. Poate cea mai mare putere a celulelor CAR T este longevitatea lor”, spune Amor Vegas.
Echipa de cercetători a CSHL a descoperit că o singură doză aplicată la o vârstă fragedă poate avea efecte pe tot parcursul vieții. – „Acest tratament poate, fără alte intervenții, să protejeze împotriva afecțiunilor care apar de obicei mai târziu în viață, cum ar fi obezitatea și diabetul.“
„Celulele T au capacitatea de a dezvolta memoria și de a persista în corpul tău pentru perioade foarte lungi, însușiri foarte diferite de cele ale unui medicament chimic. Cu celulele CAR T, există potențialul de a obține singur tratament care ar trebui aplicat o singură data doar. Pentru patologiile cronice, acesta este un avantaj imens. Gândiți-vă la pacienții care au nevoie de tratament de mai multe ori pe zi, comparativ cu faptul că bolnavul poate primi o perfuzie pentru ca apoi să fie bine mai mulți ani“, explică dr. Corina Amor Vegas.
Celulele CAR T sunt deja folosite pentru a trata o varietate de cancere de sânge, primind, în acest scop, aprobarea Agenției Federale a Medicamentelor din SUA în 2017. Dar Corina Amor Vegas este unul dintre primii oameni de știință care a demonstrat că potențialul medical al celulelor CAR T merge chiar mai departe decât vindecarea cancerului.
Laboratorul Amor Vegas investighează acum dacă tratamentul cu celule CAR T le permite șoarecilor să trăiască nu numai mai sănătoși, ci și mai îndelungat. Dacă se va dovedi că este posibil, societatea va fi cu un pas de șoarece mai aproape de râvnita fântână a tinereții.
Dr. Corina Amor Vegas, profesor asistent la Cold Spring Harbor Laboratory:
La CSHL studiem senescența celulară. Senescența este răspunsul la stres declanșat în celulele deteriorate, care duce la eliminarea acestora de către sistemul imunitar. Dacă nu sunt distruse, acumularea de celule senescente generează un micromediu cronic proinflamator care duce la îmbătrânire și la dezvoltarea tumorilor. Căutăm să înțelegem modul în care sistemul imunitar recunoaște și țintește aceste celule în condiții fiziologice și cum celulele senescente se sustrag de la „curățenia“ pe care o face sistemul imunitar, producând boli associate îmbătrânirii. Ne propunem să valorificăm descoperirile noastre pentru a dezvolta abordări terapeutice bazate pe imunitate care să vizeze celulele senescente în cancer, îmbătrânire și patologii legate de vârstă.
Fondat în 1890, Laboratorul Cold Spring Harbor a modelat cercetarea și educația biomedicală contemporană cu programe pentru cancer, neuroștiințe, biologie vegetală și biologie cantitativă. Pepinieră în care s-au dezvoltat profesional opt laureați ai Premiului Nobel, laboratorul privat, non-profit, CSHL are 1.000 de angajați, dintre care 600 sunt oameni de știință. Programele și cursurile acestuia găzduiesc, anual, peste 12.000 de oameni de știință din întreaga lume în campusurile sale din Long Island, SUA și din Suzhou, China.