Medicina anti-aging este o ramură în evoluție a științei medicale, care urmărește să încetinească procesul de îmbătrânire, să reverseze procesul de degenerare celulară, prevenind astfel apariția acelor boli cronice legate de îmbătrânire.
Asociatia de Genetică şi Medicină Personalizată (AGMP) și Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României colaborează pentru implementarea unui protocol medical în medicina anti-aging, considerată medicina viitorului.
Medicina viitorului aduce în prim plan abordarea personalizată a pacientului. Avansul științei în medicină, coroborat cu analiza datelor și cu noile tehnologii, a facilitat o nouă abordare a sănătătii individului. Conectarea medicului cu pacientul prin intermediul tehnologiei este esențială în abordarea actului medical. Cu ajutorul informațiilor genetice și al datelor despre pacient obţinute în timp real, putem vorbi cu adevărat de medicina functională bazată pe prevenție.
Medicina viitorului își asumă creșterea speranței de viață sănătoasă. Din acest motiv, în medicina viitorului își fac loc discipline noi, precum medicina longevității, medicina anti-aging, medicina personalizată sau medicina stilului de viață. Toate aceste discipline urmăresc întârzierea proceselor de îmbătrânire, iar abordarea personalizată presupune terapii țintite în funcție de profilul fiecărui pacient.
În contextul preocupării pentru longevitate, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și Asociația de Genetică şi Medicină Personalizată au încheiat un parteneriat care îşi propune extinderea educaţiei în domeniul geneticii umane şi conştientizarea beneficiilor imense ale analizelor genetice în terapia personalizată.
În cadrul aceluiaşi parteneriat, ca membri ai Healty Longevity Medicine Society, prima asociaţie profesională din lume în medicina longevităţii, Senatul Ştiinţific şi AGPM au format un grup de lucru cu specialişti din România şi din afara ţării pentru validarea unui protocol medical privind medicina anti-aging, protocol care să ofere practicienilor un standard de îngrijire şi abordare a pacientului.
În prezent, nu există o vârstă recomandată pentru consultarea unui medic specializat în anti-aging. Programele anti-aging sunt individualizate si se raportează la pacient ca individ unic, cu nevoi și bagaj genetic specific.
Dr. Andrea Maier, profesor de gerontologie la Facultatea de Medicină a Universității Singapore, o somitate de talie internațională și unul dintre fondatorii HLMS, lucrează, în prezent, la elaborarea unui protocol medical în medicina longevităţii la nivel mondial şi recomandă ca fiecare ţară să lucreze pentru implementarea acestei discipline care va reconfigura viitorul.
Raluca Prodan, președinte al Asociației de Genetică şi Medicină Personalizată:
„Genetica joacă un rol crucial în medicina personalizată și medicina longevității, iar experiența ultimilor ani mi-a permis observarea și valorificarea progreselor științifice în genetică, fără precedent, care au schimbat radical modelul de asistență medicală în lume și din ce în ce mai mult și în România. Aplicarea cunoștințelor despre genetică va avea ca rezultat o predicție și o prevenire mai bună a bolilor, un diagnostic mai precis și un tratament mai eficient, corespunzător profilului genetic al pacientului. Până în 2030, se preconizează că această abordare va transforma asistența medicală într-un sistem proactiv, personalizat și precis, care va îmbunătăți longevitatea și calitatea vieții.“
Asociația de Genetică și Medicină Personalizată
Asociația de Genetică și Medicină Personalizată (AGMP) a fost lansată în anul 2019, de un grup de specialiști români în genetică, având scopul de a îmbunătăți cadrul de cercetare și promovare a geneticii umane și de a stimula aplicarea în practică a descoperirilor din domeniu pentru diagnosticul și tratamentul de precizie al pacienților și ameliorarea sănătății publice. Asociația a luat ființă ca răspuns la necesitatea unei înțelegeri mai profunde a progreselor actuale din genetică și medicina personalizată pentru profesioniștii din medicină, pacienți și autorități. De asemenea, AGMP își propune să analizeze și să înainteze propuneri de inițiative legislative care să influențeze politicile de sănătate publică privind medicina personalizată și genetică, considerând că aceste domenii trebuie să se afle între prioritățile programelor naționale de sănătate.
Healthy Longevity Medicine Society
Healthy Longevity Medicine Society (HLMS) a fost înființată în anul 2022 pentru a construi un cadru clinic credibil și o platformă pentru medicina longevității care promovează cele mai înalte standarde de colaborare interdisciplinară în domeniu. HLMS este guvernat de un Consiliu de membri aleși care reprezintă diferite țări și sectoare geografice. HLMS își propune să educe, să încurajeze cercetarea și dezvoltarea profesională, să stabilească recomandări și linii directoare și să coordoneze activități în diferitele domenii ale medicinei longevității. Viziunea HLMS țintește dezvoltarea medicinei longevității ca o specialitate medicală respectată și independentă, care extinde durata de sănătate a persoanelor în vârstă, abordează mecanismele de îmbătrânire și optimizează performanța individului.
Senatul Științific al FDVDR
Înființat în 2010 ca department al FDVDR, Senatul Științific și-a asumat misiunea de a promova inovaţii ştiinţifice şi tehnice care pot contribui la creșterea calității vieții. Senatul reprezintă demersul prin care FDVDR susţine cercetarea şi inventica românească promovând și sprijinind financiar cercetători şi inventatori. Inovaging, unul dintre proiectele derulate de Senatul Științific, promovează și susține longevitatea prin finanțarea cercetării și dezvoltării în stadiu incipient a unor soluții medicale care pot contribui la creșterea duratei de viață sănătoasă și la o îmbătranire activă. În cadrul Inovaging, Senatul Științific sustine două proiecte: Conferința Internațională de Longevitate si Gerontologie și Apelul International de Proiecte în Gerontologie și Longevitate lansat cercetătorilor din domeniul gerontologiei, longevității, biologiei moleculare și bioingineriei medicale.