Deseori se întâmplă să constatăm că persoanele care obișnuiesc să mediteze regulat par mai tinere decât sunt în realitate și trăiesc mai mult față de cele care nu o fac. Motivele par incredibile. O privire aruncată asupra unor studii fascinante, ale căror concluzii sfidează vârsta, aduce lămuriri. Așadar, de ce este meditația una dintre cele mai bune modalități de a îngheța timpul?
Războiul radicalilor liberi
Antioxidant este un cuvânt la modă, pe care îl auzim aproape zilnic. O serie interminabilă de produse pretind a fi sau a conține antioxidanți. Și pentru că sună sănătos, mulți dintre noi suntem dispuși, pentru a le avea, să cheltuim bani, de cele mai multe ori câștigați greu, fără a mai sta pe gânduri.
La urma urmei, cine nu vrea să elimine radicalii liberi… un dușman despre care poate nu știm suficient, dar pe care știm că trebuie să-l eliminăm.
Dar, ce sunt radicalii liberi, ce sunt antioxidanții și, pentru aceia dintre noi care își doresc o viață lungă și sănătoasă, de ce contează ei atât de mult? Dacă ne gândim la orele de chimie, ne amintim că cea mai mică unitate constitutivă a materiei este atomul. Ei bine, corpul nostru are un număr impresionant de atomi – undeva în jur de 7 x 1027, adică 7 urmat de 27 de zerouri!
Atunci când unul dintre numeroșii noștri atomi desperechează un electron din învelișul său exterior – întreaga moleculă devine instabilă, reactivă chimic și foarte imprevizibilă. Acesta este un radical liber.
Radicalii liberi au atât de mare nevoie să-și recâștige electronul pierdut încât recurg la furtul acestuia de la cea mai apropiată moleculă. Plastic explicat, ar fi ca și cum o persoană dependentă de droguri puternice este atât de disperată după o doză, încât recurge la jefuirea fratelui său sub amenințarea armei.
Când un jaf de electroni cu radicali liberi are succes, infractorul este reînsănătoșit, mai exact reîntregit, iar victima este lăsată incompletă, cu paguba. La rândul ei, victima devine disperată și își va recupera paguba de la cel mai apropiat spectator molecular. Și procesul se repetă.
Neajunsul este că deși radicalul liber își recapătă stabilitatea prin furtul de electroni, lucrurile nu mai sunt niciodată ca înainte. Acțiunea criminală dăunează și chiar modifică părți ale celulei, inclusiv proteinele, ADN-ul și membranele celulare.
„Apocalipsa zombie” a radicalilor liberi
Când corpul nostru nu poate neutraliza eficient radicalii liberi, începe o reacție în lanț numită „stres oxidativ”, care poate fi considerată o „apocalipsă zombie” a îmbătrânirii celulare.
Cu aproximativ 6,023 x 1021 (6 urmat de 21 de zerouri!) molecule care reacţionează pe secundă, stresul oxidativ este ca o bombă nucleară aruncată pe ţesutul corporal. Ce fel de daune poate produce?
Pentru început, modifică celulele, accelerează îmbătrânirea fizică (pete pigmentare, piele lăsată, riduri etc.), rigidizează arterele (accident vascular cerebral, boli de inimă etc.), dăunează ADN-ului și multe altele.
Cu artrita, ateroscleroza, boala Alzheimer și diabetul aflate la intersecțiile cu autostrada stresului oxidativ, incapacitatea de a face față radicalilor liberi ne îndreaptă către destinații unde așteaptă nenumărate boli. Ultima oprire? Din nefericire, cancerul.
Cu atâtea unghiuri de atac, este ușor de înțeles de ce stresul oxidativ este, din punct de vedere științific, poate cea mai acceptată și bine-cunoscută teorie a îmbătrânirii.
Neutralizarea radicalilor liberi
Dar, să revenim la acel electron lipsă. La fel ca și Moș Crăciun, antioxidanții lasă electroni sub pomul radicalilor liberi obraznici, transformându-i înapoi în molecule frumoase și stabile în dimineața de Crăciun. Mai clar spus, antioxidanții acționează donând electroni radicalilor liberi instabili. Desigur, acțiunea are ca rezultat stabilizarea acestora. În acest fel, antioxidanții previn scenariul de îmbătrânire hipercelulară cauzat de radicalii liberi.
Deși antioxidanții pot fi obținuți din multe surse, inclusiv din alimente, cea mai bună armă de neutralizare a radicalilor liberi din arsenalul nostru ar putea fi, pur și simplu, descotorosirea de stres.
Legenda glutationului
Concluziile a 117.000 de studii științifice revizuite susțin rezultatul potrivit căruia meditația stimulează glutationul (GSH), supranumit „mama tuturor antioxidanților”. Beneficiile GSH sunt uriașe, spun experții.
Dr. Gustavo Bounous, profesor la Universitatea McGill din Montreal, una dintre cele mai vechi universități din Canada, spune că „glutationul este cel mai important antioxidant al organismului, deoarece se află în interiorul celulei, poziția principală pentru neutralizarea radicalilor liberi”.
La rândul său, dr. Jeremy Appleton, profesor la Colegiul de Medicină Naturistă din New Jersey și autor consacrat, spune: „Dacă studiezi cazurile pacienților internați în spital cu cancer, SIDA sau alte boli foarte grave, aproape invariabil, aceștia sunt epuizați în ceea ce privește glutationul. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt complet înțelese, dar știm că glutationul este extrem de important pentru menținerea sănătății intracelulare”.
Glutationul nu numai că împiedică stresul oxidativ, dar are, de asemenea, un rol de ajutor pentru multe enzime cruciale, luptă împotriva cancerului prin încetinirea apoptozei (moartea celulară programată genetic), stimulează celulele T (limfocite care luptă împotriva germenilor), protejează organismul de daunele cauzate de toxicitatea mediului, protejează împotriva rezistenței la medicamente și, nu în ultimul rând, „supraîncarcă“ imunitatea.
Din păcate, s-a dovedit că glutationul nu este bine absorbit în organism atunci când este luat ca supliment sub formă de capsule. Dar acest neajuns este surmontabil! Cum? Prin intermediul meditației, care supraalimentează corpul cu glutation, spun specialiștii.
Meditația crește glutationul cu 41%!
Un studiu extrem de citat, publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, a arătat că meditația crește această peptidă puternică cu 41%.
Miticul Li Ching-Yuen a părăsit această viață în 1933, pretinzând că a trăit 256 de ani – durata sa de viață nu a fost dovedită niciodată oficial – grație unei forme de meditație în mișcare pe care o practicase permanent. Fără a visa la durate de viață de legendă, autorii studiilor menționate mai sus ne dau speranța că neutralizând radicalii liberi mai repede decât își neutraliza Li Ching-Yuen oponenții când practica arte marțiale, meditația ne poziționează ferm pe scaunul șoferului în cursa pentru o viață lungă și sănătoasă.
Magia resveratrolului
De câte ori nu am auzit sau citit că vinul roșu, în cantități mici, ne poate prelungi viața?I În 2016, Antonio Docampo Garcia, un proprietar de vie spaniol în vârstă de 107 ani, își atribuia longevitatea consumului de patru sticle (!) de vin zilnic.
Superalimentul de culoare purpurie este creditat pentru așa-numitul „Paradox francez”, un fenomen foarte cercetat. Statisticile arată că francezii, amatori de un pahar de vin roșu în timpul mesei, înregistrează mult mai puține cazuri de boli de inimă, iar mii de studii științifice au confirmat beneficiile pe care vinul roșu îl are în cantități moderate. Cum se numește ingredientul magic al vinului roșu? Resveratrol, știm cu toții!
Resveratrolul se află, alături de stronțiu, vitamina D și uleiul de pește, pe lista scurtă a suplimentelor pe care celebrul Dr. Oz le consideră necesare pentru a putea trăi o viață lungă și sănătoasă. Despre resveratrol se vorbește în permanență în presă și din ce în ce mai des întâlnim câte un titlu care mai anunță descoperirea unei „fântâni“ din care țâșnesc beneficii aducătoare sau păstrătoare de tinerețe.
Cert este că acest antioxidant natural are un impact important în lucrările de cercetare academică, iar Google Academics redă, la o simplă căutare, sute de mii de rezultate care înglobează tema resveratrolului.
De ce acest interes pentru resveratrol? Cu beneficii cum ar fi prevenirea apariției cancerului, reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, prevenirea apariției obezității, reglarea nivelului de insulină, scăderea nivelului tensiunii arteriale și a colesterolului „rău“, îmbunătățirea memoriei, prevenirea deteriorării creierului (Alzheimer, Parkinson, Huntington etc.), protejarea ficatului, prevenirea pierderii auzului, protejarea împotriva infecțiilor și inversarea daunelor radicalilor liberi și multe altele, proprietățile anti-îmbătrânire ale resveratrolului ar putea umple o coală de hârtie.
Familia sirtuinelor
Există două motive cheie pentru care resveratrolul prelungește viața umană. Primul este cunoscut majorității oamenilor: este un antioxidant puternic.
În al doilea rând, și poate cel mai important, resveratrolul activează o familie foarte puternică de gene de longevitate și proteine cunoscute sub numele de sirtuine. Sirtuinele au primit multă atenție mediatică în ultimul deceniu și din motive foarte întemeiate.
În 2003, geneticianul molecular de renume mondial al Universității Harvard, Dr. David Sinclair (unul dintre „100 cei mai influenți oameni din lume” ai revistei Time) a constatat că, prin activarea unui membru proeminent al familiei de sirtuine (SIRT1), resveratrolul a crescut rata de supraviețuire a celulelor la drojdii și șoareci cu aproape 30%!
De-a lungul ultimilor ani, companii farmaceutice puternice din toată lumea au investit enorm în sirtuine și proteinele pe care le codifică, în dorința de a izola proprietățile mitice anti-îmbătrânire ale acestora. Din păcate, succesul se cam lasă așteptat.
Din fericire, sirtuinele pot fi activate – ne liniștesc specialiștii – și fără investiții astronomice. Mai există o modalitate. Nu este nevoie să așteptăm un medicament minune și nici să bem patru sticle de vin roșu pe zi, ca viticultorul spaniol. Se numește meditație.
Meditația crește „SIRT1” cu 52%!
Un studiu publicat în revista „Oxidative Medicine and Cellular Longevity” de dr. Madhuri Tolahunase (India) și echipa sa a examinat îmbătrânirea celulară a 96 de persoane care obișnuiau să mediteze regulat, pe parcursul a 12 săptămâni. Ce au descoperit? După ce au măsurat o varietate de biomarkeri cheie metabotrofici ai îmbătrânirii celulare, cercetătorii au descoperit că meditația a „redus în mod semnificativ rata de îmbătrânire celulară în populația aparent sănătoasă”.
Între numeroasele rezultate interesante ale testelor a fost inclus cel mai proeminent membru al familiei de proteine Sirtuin legate de vin roșu/resveratrol. Potrivit cercetătorilor, nivelurile de Sirtuin 1 ale persoanelor care meditau regulat au fost crescute cu 52%!
Concluzia, putem culege beneficiile de prelungire a vieții deținute de vinul roșu fără vin roșu și fără mahmureală? Acest studiu spune că da…